Irán tényleg akart atombombát csinálni a NAÜ szerint, de annyira azért nem

2004 előtt, aztán 2005 és 2009 között modelleztek iráni tudósok atombombát, de azóta nem, és semmi nem bizonyítja, hogy a terveik alapján lehetne egy kész atombombát gyártani – vonta le a következtetést az ENSZ alá tartozó Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ, IAEA).

Ezzel a jelentéssel vége annak az évtizedes vizsgálat-sorozatnak, aminek keretében a NAÜ szakemberei meg próbálták állapítani, hogy folytat-e Irán atomfegyverekhez vezető kutatásokat.

Bizonyos szempontból megnyugtatóak a válaszok, hiszen minden arra utal, hogy 2009 óta tényleg nem folytatott a radikális ország atomprogramot – bármit is mondanak Irán nagy kritikusai, például az atomholokausztot vizionáló izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu. Az viszont gyanús, hogy a specifikus kérdések negyedére nem válaszoltak.

Netanjahu az ENSZ közgyűlésben, 2012-ben, az ábrán az iráni atomprogram állása szerinte. AFP PHOTO / DON EMMERT

Irán és a nemzetközi nagyhatalmak idén július közepén állapodtak meg arról, hogy Irán korlátozza atomprogramját a szankciók feloldásáért és az ellenőrzés lehetővé tételéért cserébe. Az egyezmény része volt a mostani NAÜ-jelentés is.

(WSJ, NYT)