Az sem segített sokat Merkel jelöltjein, hogy látványosan elhatárolódtak a kancellártól

külföld
2016 március 13., 05:07
comments 206

Annak ellenére, hogy a legújabb közvélemény-kutatási adatok szerint növekedett Merkel népszerűsége, a pártjában mégis előre elkönyvelték, hogy vasárnapi három tartományi választásból legalább kettőt bebuknak.

Merkel megpróbálta

Bár a hétfői uniós csúcs után Angela Merkel áttörésként értékelte az elért eredményt, ugyanakkor a választások előtt nem sikerült megnyugtató választ hazavinnie a szavazóinak arra, hogy idén már jobban kézben tudják tartani a menekültválságot.

photo_camera Ahmet Davutoglu török miniszterelnök és Angela Merkel februárban külön tárgyaltak Ankarában - Fotó: Murat Kaynak / Anadolu Agency

Pedig a Financial Times brüsszeli forrásai szerint a vasárnapi választások is közrejátszottak abban, hogy a hétfői uniós csúcs teljesen kisiklott. A lap szerint Merkel a többi tagállami vezető háta mögött különalkut kötött Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel arról, hogy az előre beígérten felül még további 3 milliárd eurót és vízummentességet kapnak, ha minden olyan menekültet visszafogadnak, aki eléri a görög partokat. A Donald Tusk által előkészített javaslat szerint csak a nem szíreket kellett volna visszavenniük.

Ez már egy olyan eredmény lehetett volna, amiről Merkel és a pártja elmondhatta volna, hogy csökkenteni tudta az országba érkező menekültek számát, de az új ajánlaton a legtöbb tagállami vezető annyira kiakadt, hogy a csúcs eredmény nélkül zárult.

A saját jelöltjei sem túl lelkesek

Így Merkel pártjának jelöltjei továbbra sem tudják sikerként eladni a hétfőn elér eredményt.

 Ebben a helyzetben a CDU jelöltjei inkább azzal próbáltak meg támogatókat szerezni maguknak, hogy elhatárolódtak Merkel menekültpolitikájától.

photo_camera Julia Klöckner és Angela Merkel - Fotó: AFP/DPA/Thomas Frey

A párt Rajna-vidék-Pfalz tartománybeli jelöltje, Julia Klöcker és Guido Wolf, akit Baden-Württembergben indítottak, február végén egy közös nyilatkozatban azt követelték , hogy Merkel dolgozzon ki egy B-tervet, 

  • azaz Ausztriához hasonlóan korlátozzák a napi szinten beengedhető menekültek számát 
  • és állítsanak fel táborokat a határon. 

Szász-Anhalt tartomány jelenlegi CDU-s miniszterelnöke, Reiner Haseloff is inkább Európa külső határainak lezárásával és menekültek számának gyors csökkentésével kampányolt.

A legjobb forgatókönyvek sem valami fényesek

A német sajtó szerint a CDU-nál Baden-Württemberg, az ország harmadik legnagyobb tartományban az optimista forgatókönyvek is csak azzal számolnak, hogy a Zöldek kisebbik koalíciós partnereként kerülnének be a kormányba, azaz nem ők adnák a miniszterelnököt. A legújabb közvélemény-kutatások szerint Merkel pártja a tartományban csak 28,5 százalékon áll, miközben a Zöldek 33,5 százalékos támogatottsággal vezetnek. 

Ahhoz képest, hogy 2011 előtt, 60 éven át mindig a CDU vezette a tartomány, hatalmas pofára esés a pártnak, ha most nem sikerül visszaszerezniük az egykori fellegvárukat.

Ugyanakkor esélyes, hogy újra kimaradnak a tartományi kormányból, mivel a Zöldek és a szociáldemokraták alapvetően azzal számolnak, hogy közösen folytatják a kormányzást. Csak akkor kerülnének alkupozícióba, ha a most 12,5 százalékon álló szociáldemokratákkal a Zöldeknek nem lenne meg a biztos többségük. Így nem teljesen lefutott még, hogy a párttársaihoz képest egyébként is konzervatívabbnak számító Winfried Kretschmann mostani zöld miniszterelnök végül leül-e tárgyalni a CDU-val.

Rajna-vidék-Pfalz tartományban a két nagy párt, a CDU és a szociáldemokrata SPD ugyanúgy 35 százalékon áll, így a jelenlegi állás szerint ott maradna a szociáldemokrata-zöld koalíció. A vereség Merkel számára azért lehet kellemetlen, mert a kereszténydemokraták nem lennének ennyire megszorítva, ha az utóbbi időszakban a bevándorlásellenes Alternatíva Németországért (AfD) támogatottsága nem kúszott volna fel 9 százalékig.

A három közül az egyetlen tartományban, amit a CDU vezet, Szász-Anhaltban, ugyan 29 százalékkal vezet Merkel pártja, de az egész országban itt nőtte ki magát legjobban az AfD, akik 19 százalékkal a második legerősebb erővé nőtte ki magát. Itt a konzervatívoknak nagy eséllyel marad az eddigi kényszerkoalíció a szociáldemokratákkal, akiktől a most először bejutó populisták sok helyet vehetnek el.

Lesz mit újragondolni

Ha a vasárnapi tartományi választások ilyen kedvezőtlenül alakul a német kereszténydemokraták számára, akkor egy évvel a szövetségi választások előtt a kancellár eddig sem túl visszafogott párton belüli ellenfeleinek kezében ott lesz a kézzelfogható bizonyíték arra, hogy mennyit ront Merkel politikája a CDU esélyein. 

Miközben Merkelnek Európai szinten még nem sikerült átvinnie, a rossz választási szereplés után otthon visszatérhet az őszi bizonytalan helyzet, amikor Thomas de Maiziére belügyminiszter Merkelt megkerülve kezdett el fontos döntéseket hozni menekültkérdésben.

A mostani sikerei alapján az is biztosnak tűnik, hogy a populista AfD - ami országos szinten már 10 százalékon áll - 2017-ben a Bundestagba is be fog jutni. Ettől kezdve a kereszténydemokratáknak lépniük kell valamit arra, hogy tartósan lesz egy kihívójuk jobboldalról is, ami egy újabb érv lesz a párt elégedetlenebbik felénél, hogy újgondolják Merkel politikáját. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.