Jó, kivülről nézve talán kicsit belterjes a férfi vízilabda

2016 augusztus 22., hétfő 11:31
100

Azt nem lehet állítani, hogy világszerte megtörtént volna a vízilabda áttörése, legalábbis a férfiaknál.

A magyar, a horvát és a szerb bajnokok szülővárosai. (GoogleMaps)

Ebben az évezredben háromszor Magyarország, aztán Horvátország most pedig Szerbia nyerte a férfiaknál a vízilabdatornát. Ebben a háromszáz kilométer sugarú mágikus körben született az összes aranyérmes.

Hogy még kevésbé legyen érdekes a világ többi részének a férfi vízilabda, időközben eltűnt a legjobbak közül a Balkántól kicsit távolabb lévő Egyesült Államok és Oroszország. Cserébe a szerbekről leválló Montenegró került az elitbe. Ha ők nyernek Tokióban, alig kell kicsit tágítani a kört.

Amióta a triplázás után kiszálltunk az érmekért vívott harcból, annyi történt, hogy a vízilabda szívcsakjára kicsit elmozdult délnyugatra: az elmúlt két olimpián Szerbia, Horvátország és Montenegró mellett az Adria túloldaláról Olaszország jelezte, hogy komolyan veszi a vízilabdát. Ez a négy ország küzdött az éremkért Londonban és Rióban is, mi ötödikek lettünk mindkétszer. És már számunkra is mennyire érdektelen volt az éremért zajló csata, miután az alsőházba folytattuk, mi lehet egy semleges nézővel? (A nőknél Ausztrália és az Egyesült Államok komoly tényező.)  

Akik szeretik a számokat, azoknak íme egy teljesen felesleges adatsor: itt születtek az elmúlt öt olimpia aranyérmesei a férfiaknál:

  • Budapest 15
  • Dubrovnik 8
  • Belgrád 5
  • Újvidék/Novi Sad 4
  • Szeged, Rijeka, Split 2-2
  • Miskolc, Dunaszerdahely, Eger, Szolnok, Nis, Nagybecskerek/Zrenjanin, Makarska, Pula 1-1.

(Dunántúliak, hol vagytok, ha pólóban kell aranyat nyerni?)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt