Hivatalos: egyértelmű, hogy Pruck Pál van az 56-os fotókon, és nem Dózsa László

Történelem
2017 április 10., 9:24
comments 236
photo_camera Dózsa László feltartja a Pruck Pálról készült fotót 2015 októberében (Fotó: jozsefvaros.hu)

Tavaly ősszel tört ki a botrány, hogy az 1956-os emlékévre készített plakátok egyikén Dózsa László színész-rendező neve szerepel az egyik fegyveres fiatal képénél, holott valójában az azóta elhunyt Pruck Pál szerepelt a fotón. Ezt állította régebben ő maga, a családja is, és minden képes bizonyíték is erre utalt.

Schmidt Mária, az 1956-os emlékévért felelős kormánybiztos ennek ellenére beleállt a sztoriba, a kormányoldal Pruckot hazug bűnözőnek nevezte, és kitartott amellett, hogy Dózsa László van a fotón, noha Dózsa sztorija rengeteg sebből vérzett, illetve állított már más ügyben is az állítólagos 56-os hőstetteihez hasonlóan meredeket. Az ügy a kormány 1956-hoz való hozzáállása miatt is szimbolikus jelentőségű lett.

Schmidt Mária a botrány tetőfokán a Klubrádióban azt mondta, indítványozta, hogy „az [19]56-os Intézetet utasítsák arra miniszteri szinten, hogy az 1956-tal kapcsolatos emblematikus fényképeket azonosítsák be”. Az 1956-os Intézet a jelentést most el is készítette (pdf), bár a bevezető szerint pontos felkérés a rádióinterjún felül nem érkezett hozzájuk.

A jelentésben az áll, hogy arra jutottak, egyértelműen Pruck Pál van a fotókon, és nem Dózsa László.

photo_camera Forrás: 56-os Intézet / rev.hu

Schmidt Mária ősszel azt ígérte, hogy ha kiderül, hogy Pruck van a fotón, kicserélik az aláírást. Persze mostanra már minden 56-os plakát lekerült, így nincs mit kicserélni. (Frissítés: a zuglói Nagy Lajos király útján, a Telepes utcánál még kint van a falfestés.)

photo_camera Pruck Pál képe Dózsa László nevével a zuglói Nagy Lajos király útján (Fotó: olvasónk)

Viszont Schmidt tartozik egy bocsánatkéréssel Pruck családjának, Dózsa László pedig hivatalosan is egy bohóc. Schmidt Mária egyébként még néhány napja is mellette ült a Terror Házában egy 1956-os képregény bemutatóján:

photo_camera Fotó: 1956-os emlékév / Facebook

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt