Orbán Viktor az EU belső ellensége

politika
2017 április 11., 07:36
comments 189

Bár sokan tartanak attól, hogy az EU valami nagy durranással fog szétesni, ugyanígy az is lehetséges, hogy a belső kiüresedés végez az Unióval, illetve azzal az európai kereszténydemokráciával, amely annak idején az európai integráció fő kezdeményezője volt - fejtegeti mai, "Orbán Viktor az EU belső ellensége" című Financial Times-os cikkében Jan-Werner Müller, a Princeton egyetem professzora.

A szerző ironikusnak nevezi, hogy a Fidesz az Európai Parlamentben pont az Európai Néppárt tagja, és hogy az integráció kitalálói nemcsak hogy eltűrnek maguk között egy szélsőjobbos populistát, de vakok arra a tényre is, hogy Orbán olyan szerepre tör, aminek a révén belülről rombolhatja szét az EU-t és magát a kereszténydemokrata mozgalmat is.

Magyarország hatalmas támogatásokat kap Brüsszeltől, Orbán kormánya mégis szisztematikusan figyelmen kívül hagyja az európai játékszabályokat és a demokráciáról vallott, elvileg közös elveket - írja Müller, aki ezután röviden ismerteti, hogy a magyar kormány hogyan hozott tisztán politikai célokból "az akadémiai függetlenség és a szabad gondolkodás bástyáját", a CEU-t ellehetetlenítő törvényt.

A cikk legérdekesebb részében a szerző azt mutatja be, hogy Orbán az utóbbi időben az európai politikai színtéren is elkezdte ugyanazt játszani, amit régóta művelt a magyar belpolitikában. Müller szerint Orbán a hazai pályán régóta a Jobbikra mint szélsőjobbos veszélyre való mutogatással operált, külföldi kritikusait is azzal hallgattatva el, hogy ha ő nem lenne, már a neonácik kerültek volna hatalomra. Orbán nemrég hajlandó volt arra, hogy lengyel szövetségese, a Jog és Igazságosság párt ellen szavazzon Donald Tusk mandátumának meghosszabbításáról, elszigetelve ezzel a liberális Tusk ellen ágáló Lengyelországot. Ennek köszönhető, hogy most, amikor Orbán rátámadt a CEU-ra, illetve a civil szervezetekre, az európai jobbközép a helyzethez képest langyosan tiltakozott.

Orbán a múlt hónapban Máltán a magyarországi mintájára összeurópai kultúrharcot hirdetett a baloldal ellen, ami szerinte azzal akarja elpusztítani Európát, hogy direkt ráereszt egy seregnyi muszlimot - fejtegeti Müller.

A világháború utáni európai kereszténydemokraták koncepciója nem egy olyan keresztény nacionalizmus volt, ahol a vallás az odatartozásról és nem a hitről szól. Ellenkezőleg: főleg a katolikus kereszténydemokraták hittek abban, hogy a kényük-kedvük szerint fellépő nemzetállamok fenyegethetik a törékeny kisebbségeket. De Orbánnak a kereszténység a személyes döntések szintjén irreleváns dolog. Neki a kereszténység csak olyan kollekítv identitásként érdekes, ami megkülönbözteti egymástól a jó európaiakat a rossz muszlimoktól - írja a szerző.

(via Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.