Európai Bizottság: a magyar menekültügyi szabályozás nem áll összhangban az uniós joggal

Szerdán újabb felszólító levelet küldött az Európai Bizottság Magyarországnak a menekültügyi szabályozás miatt. A levél része a témában indított kötelezettségszegési eljárásnak és a márciusban módosított menekültügyi szabályozást kritizálja. A bizottság szerint 

nem állnak összhangban az uniós joggal a módosított magyar menekültügyi törvény egyes elemei, elsősorban a menedékjogi eljárások, a visszatérési szabályok és a befogadási feltételek területén.

A röszkei tranzitzóna.Fotó: Botos Tamás/444

Kifogásolták többek közt, hogy 

  • a magyar jog nem teszi lehetővé a tranzitzónákon kívül a menekültügyi kérelmek benyújtását, 
  • a tranzitzónákba való bejutás pedig korlátozott.
  • A felszólító levél szerint Magyarország a kiszolgáltatott helyzetű személyekre vonatkozó különleges garanciákat sem tartja tiszteletben, az elutasított kérelmek felülvizsgálatának lerövidített határideje pedig sérti a hatékony jogorvoslathoz való alapvető jogot.
  • Aggasztónak nevezik, hogy nem bocsát ki az előírásoknak megfelelő egyéni kiutasítási határozatokat, valamint, hogy visszaküldik Szerbiába a határt szabálytalanul átlépő migránsokat és menedékkérőket.

A bizottság közölte, hogy bár az utóbbi időben több alkalommal is megbeszélést folytattak a szükséges kiigazításokról, 

a magyar kormány azonban úgy döntött, hogy egyik vonatkozó jogi rendelkezést sem módosítja.

A magyar félnek elvileg két hónapja van megválaszolni a levelet, ha az EB azt sem találja kielégítőnek, úgynevezett indoklással ellátott véleményt küld Budapestnek. Ezután vihetik az Európai Unió Bírósága elé az ügyet. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.