Európai Bizottság: a magyar menekültügyi szabályozás nem áll összhangban az uniós joggal

POLITIKA
2017 május 17., 15:05
comments 72

Szerdán újabb felszólító levelet küldött az Európai Bizottság Magyarországnak a menekültügyi szabályozás miatt. A levél része a témában indított kötelezettségszegési eljárásnak és a márciusban módosított menekültügyi szabályozást kritizálja. A bizottság szerint 

nem állnak összhangban az uniós joggal a módosított magyar menekültügyi törvény egyes elemei, elsősorban a menedékjogi eljárások, a visszatérési szabályok és a befogadási feltételek területén.

photo_camera A röszkei tranzitzóna. Fotó: Botos Tamás/444

Kifogásolták többek közt, hogy 

  • a magyar jog nem teszi lehetővé a tranzitzónákon kívül a menekültügyi kérelmek benyújtását, 
  • a tranzitzónákba való bejutás pedig korlátozott.
  • A felszólító levél szerint Magyarország a kiszolgáltatott helyzetű személyekre vonatkozó különleges garanciákat sem tartja tiszteletben, az elutasított kérelmek felülvizsgálatának lerövidített határideje pedig sérti a hatékony jogorvoslathoz való alapvető jogot.
  • Aggasztónak nevezik, hogy nem bocsát ki az előírásoknak megfelelő egyéni kiutasítási határozatokat, valamint, hogy visszaküldik Szerbiába a határt szabálytalanul átlépő migránsokat és menedékkérőket.

A bizottság közölte, hogy bár az utóbbi időben több alkalommal is megbeszélést folytattak a szükséges kiigazításokról, 

a magyar kormány azonban úgy döntött, hogy egyik vonatkozó jogi rendelkezést sem módosítja.

A magyar félnek elvileg két hónapja van megválaszolni a levelet, ha az EB azt sem találja kielégítőnek, úgynevezett indoklással ellátott véleményt küld Budapestnek. Ezután vihetik az Európai Unió Bírósága elé az ügyet. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt