Ron Werber érkezése már az LMP új korszakát jelzi

politika
2017 szeptember 11., 04:05
comments 255
Ron Werber Kuncze Gáborral beszélget Százhalombattán, még az előző ciklusban
photo_camera Ron Werber Kuncze Gáborral beszélget Százhalombattán, még az előző ciklusban Fotó: Botos Tamás

Nemrég még az a hír járta, hogy ismét a szocialistáknak dolgozik majd Ron Werber, Medgyessy Péter 2002-es győzelmének egyik fő letéteményese. Az izraeli tanácsadó már egy áprilisi Heti Válasz-interjúban kikelt az MSZP-ben bujkáló téglák ellen, és Botka Lászlót dicsérte, néhány hete pedig a szocialista miniszterelnök-jelölttel egyeztetett a közös munkáról. Ehhez képest elég meglepő fejlemény történt a héten, miután Ungár Péter, az LMP elnökségi tag az azonnali.hu-nak elismerte, hogy 

Werber, az MSZP 2002-es sikerkovácsa és "örökös" tanácsadója ősztől az LMP kampányán dolgozik majd. 

Werbert a fideszes folklór a "gyűlölet karmestereként" emlegeti; ötletgazdaként neki tulajdonítják a 23 millió román bevándorlóval riogatást az Orbán és Nastase féle 2001-es státusztörvény és a kettős állampolgárságról szóló 2004-es népszavazás előtt.

A 2002-es kampányban is állítólag ő ugrasztotta rá az MSZP szavazóit Kövér László elhíresült köteles beszédére, és Werber akkoriban maga sem tagadta, hogy fontos fegyvernek tartja a negatív kampányokat.  Fő profilja mégis inkább a terepmunka: a door-to-door kampányok, a kampánycsapatok megszervezése, adatbázisok kezelése és a mozgósítás. "Lábbal kell megverni a Fideszt" - szólt Werber sokat idézett okossága 2002-ben.

Megkérdeztük Hadházy Ákos társelnököt, a negatív kampány vagy a mozgósítási potenciál miatt dolgoznak-e Werberrel:

"87 korrupcióinfót tartottunk eddig. Miről beszélünk? Én már nem bírálom ezt a kormány, én vádiratot írok. Nincs ezen a bandán már mit lejáratni."

Szokás Werbert Orbán Viktor nemrég elhunyt tanácsadójával, Arthur Finkelsteinnel szembeállítani, de ketten nemzetközi tapasztalat és hírnév tekintetében nincsenek egy súlycsoportban. Finkelstein Nixon és Reagan mellett is tanult, a Republikánus Párt egyik legnagyobb hatású koponyájaként emlegették; Werber pályafutása legnagyobb sikere pedig Medgyessy Péter győzelme volt. Honlapján Ion Iliescu román elnök, Algirdas Brazauskas litván és Yichak Rabin izraeli miniszterelnök kampányával büszkélkedik még, de felfér a dicsőséglistára Kalonzo Musyoka kenyai elnökhelyettes (!), sőt Szili Katalin országgyűlési elnök is.  

"Nehéz" figurának tartják: 15 éve alatt legalább háromszor fordított hátat az MSZP-nek, hogy aztán újra és újra visszatérjen. 2004 után az EP-kampány stratégiai nézetkülönbségei miatt távozott, de egy év múlva ismét felbukkant, hogy aztán a 2006-os, győzelemmel zárult MSZP-kampányban újra bevesse a köteles beszédet. Legutóbb a 2014-es Mesterházy-kampányban dolgozott, de akkor csúnyán elhasalt, és ismét nagy durral távozott. Mostanáig: idén áprilisban tűnt fel váratlanul, és nyíltan nekiment az állítólag Fidesznek is dolgozó Molnár Zsoltnak; 

tavasszal még Botka László alkalmasságát méltatta, utolsó pillanatban mégis az LMP-hez szegődött. 

Ron Werber a 2014-es MSZP-kampányban
photo_camera Ron Werber a 2014-es MSZP-kampányban Fotó: Botos Tamás

Az MSZP-ben komoly felfordulást okozott a hír, különösen azok után, hogy a szocialista frakcióból év elején távozó Demeter Márta alig néhány napja átült az LMP frakciójába.  Van aggodalom párton belül, hogy ezek a mozgások a kampányban további károkat okozhatnak Botkáéknak. Úgy tudjuk, Werber nem tudott megállapodni az MSZP-vel, és üzent az LMP-nek, hogy nyitott az együttműködésre. A kapocs Závecz Tibor közvéleménykutató és a Závecz Research lehetett, aki dolgozott korábban vele a szocialisták mellett, és most az LMP-vel áll szerződésben.  

Az LMP Schiffer András tavalyi távozása óta alaposan átrendeződött - új arcok és új politikai prioritások kerültek előtérbe, és elsősorban ez az oka, hogy a bal- és jobboldali nagypártoktól sokáig egyenlő távolságot tartó párt mer húzni olyan merészeket, mint amilyen Werber leigazolása. Ami érdekes, hogy volt ugyan vita Werber körül a párt online fórumain, akikkel sikerült beszélni, a "meglátjuk" álláspontját hangoztatták és inkább jóhiszeműen közelítettek a váratlan húzáshoz, igaz, azért még vannak, akik szerint olyan rossz képek tapadnak Werber nevéhez, ami többet árt, mint használ az LMP-nek.

Írásos deal mindenesetre még nincs, kérdésünkre a sajtóosztály azt írta: "Az LMP még semmilyen szerződést nem kötött Ron Werberrel. Ha ez megtörténik, akkor annak minden pénzügyi vonzata nyilvános lesz, pontosan úgy, ahogy a párt az elmúlt tíz évben is elszámolt minden egyes elköltött forinttal átlátható és hiteles módon."  

Schiffer társelnöki helyét Hadházy Ákos vette át Szél Bernadett mellett, és januárban bekerült az országos elnökségbe Ungár Péter, Schmidt Mária fia is, aki még a 2014-es önkormányzati választáson bukkant fel a párt II. kerületi jelöltjeként, és aki az elmúlt évben a párt egyik meghatározóbb figurája lett.

Nem csak sajátos partikultúráját hozta magával, de új ötleteket és sztorikat is, nevéhez fűződik a Képviselői Irodaházra vetített Putyin, a paksi népszavazás-kezdeményezés és az iráni-magyar atomreaktorokról szóló sztori is, most a társelnökök mellett ő tartja a kapcsolatot Werberrel is. Gyors előretörését eleinte kétkedve fogadta a tagság egy része, nem csak Schmidt Mária közelsége, de családi vagyona miatt is. Édesanyjához hasonlóan többmilliárdos vagyont örökölt apjától, Ungár András ingatlanbefektetőtől a BIF Nyrt.-n keresztül, az LMP-ben pedig (Richard Field közeledése óta különösen) sokan idegenkedtek a "nagyon pénzes emberektől". Ungár azért is lett központi figura a pártban, mert minden irányban megtartotta a kapcsolatokat, egyeztet Schifferrel és köreivel, miközben a társelnökök is támaszkodnak rá.

Szél Bernadett, az LMP társelnök-frakcióvezetője és Ungár Péter, a párt országos elnökségi tagja nyilatkozik az Országgyűlés Irodaháza előtt (Fotó: Marjai János / MTI)
photo_camera Szél Bernadett, az LMP társelnök-frakcióvezetője és Ungár Péter, a párt országos elnökségi tagja nyilatkozik az Országgyűlés Irodaháza előtt   Fotó: Marjai János

Schiffer nem szorult ki végérvényesen a pártból: a 125 küldöttnek úgy az egynegyedére még mindig van ráhatása, az elnökségben Ferenczi István és Komlósi Csaba is közeli kapcsolatban áll vele, és lehetőségeihez mérten igyekszik befolyásolni az LMP életét, bár az nem segíti, hogy fontos szövetségese, Sallai Róbert Benedek bejelentette visszavonulását. 

Visszavonulásakor azt nyilatkozta, hogy a párt mögötti szellemi erőtér erősítése miatt lép hátra, januárban, egy HVG-interjúban viszont már utalt rá, hogy egy új, a görög Szirizára és a spanyol Podemosra hajazó baloldali populista formációban, és 2022-ben is gondolkodik - ennek is szólhatnak a kormányközeli lapoknak adott interjúk, és a Jobbik béruniós kezdeményezésének aláírása is.   

"Ha vissza lehetne fordítani az idő kerekét, akkor ez a bázisdemokrata nevű idiotizmus számomra töréspont lenne. Mert az, hogy egy pártban szitokszó legyen az informális befolyás, a hatalomkoncentráció, meg az instrumentális kapcsolatépítés, az paródia" - mondott egy példát Schiffer a HVG-nek adott tavalyi interjújában arra, mi az, ami az LMP-ben már megváltoztathatatlan. Azzal folytatta, hogy "ma már sokkal inkább választanék más stratégiát: kimennék szélre, egy rendszerkritikus, radikális baloldali platformmal kiállni, és utána, ha már bejutottál a Parlamentbe, behúzni középre, az egy stabil identitást teremt."

Schiffer az elmúlt fél évben ellenezte a párt szövetségkereső politikáját, de nem volt már olyan pozícióban, hogy megakadályozza azt - más kérdés, hogy egyelőre enélkül is egyedül maradtak. Politikai tekintetben a Szél-Hadházy-Ungár vezetés nyitottabban kezdte kormányozni a pártot a korábbiakhoz képest: januárban beálltak a NOlimpia kampány mögé, összesen 33 ezer aláírást gereblyéztek össze, később bókoltak is a Momentumnak egy újabb közös népszavazási projekttel. 

photo_camera Fotó: Botos Tamás/444

Az LMP-nél kongresszusi határozat mondja ki, hogy a jelenlegi parlamenti pártokkal nem állnak össze, ehhez láthatóan tartja magát a párt, de az is feltűnő, hogy az elmúlt egy évben az ellenzékkel kevésbé, csak a kormánnyal foglalkoznak. Szél és Hadházy társelnökök hallhatóan keményebben fogalmaznak, a párt sokkal aktívabb a nemzetbiztonsági bizottságban mint korábban és az orosz befolyás elleni politikai küzdelem élére álltak a parlamentben. 

Szél a 444-nek adott tavaszi interjújában a Magomed- és Yandex-ügyeket illetve a paksi bővítést is súlyos nemzetbiztonsági kockázatként emlegette, és szót emelt a civileket és a CEU-t érintő hadjárat ellen is.

link Forrás

Hadházy és Szél az összes 2010 után formálódott párt vezetőjével egyeztetett egy lehetséges szövetségkötésről. Együttműködésre léptek Gémesi Györggyel és az Új Kezdettel, Ungáron kereszül pedig folyamatosan tartották a kapcsolatot a momentumosokkal, egészen a csúnyán és kínosan végződött bodajki együttlétig.  

A Botka-projekt csikorog és az LMP-tagságnak sem hiányzik, a Momentum pedig 90 százalékos többséggel elzárkózott az összefogástól, így az elnökség úgy döntött, nem várnak tovább, elindulnak a saját útjukon, és Szél Bernadett személyében hivatalosan is bejelentették miniszterelnök-jelöltjüket. Szél Bernadett pénteki 24-interjújában arról beszélt, hogy az ellenzéki oldalon uralkodó káoszt akarják meghaladni, és üzenni, hogy az LMP készen áll a kormányzásra. Pozitív kampányt terveznek, erős korrupcióellenes tematikával, amiben Hadházy Ákosra kulcsszerep hárul. 

Szél többször elismételte, hogy Werberre az üzenetek célbajuttatása miatt van szükség, "de az LMP ugyanúgy fogja folytatni a politizálást", utalva rá, hogy nem az MSZP-hez vagy módszereikhez akarnak közeledni, csak mobilizálni a szervezeteiket. 

"A többiekkel vannak tárgyalások együttműködésről, megbeszéléseknek hívnám inkább őket" - mondta Szél még az interjúban a háttérben zajló tárgyalásokról, és tény, hogy a két, LMP-ből kiszakadt 1 százalék körüli párttal - Párbeszéd, Együtt - való közösködésnek most jobb esélyei lehetnek, mint a Schiffer-korszakban. A Mediánnál júniusban az LMP-t a választani tudó szavazók körében 5 százalékra mérték, az Együtt, a Párbeszéd és a Momentum 1-1 százalékon állnak. Az LMP-ben most láthatóan arra bazíroznak, hogy erős őszi kampánnyal, Szél Bernadett felépítésével továbbizmosodva még kedvezőbb pozícióból folytathassák a "megbeszéléseket".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.