Bush és Obama egyszerre szóltak be az országot szándékosan megosztó Trump-kormánynak

külföld
2017 október 20., 11:40
Bush és Obama 2013 áprilisában Dallasban
photo_camera Bush és Obama 2013 áprilisában Dallasban Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

George W. Bush, az Egyesült Államok 43. elnöke a róla elnevezett intézetben mondott beszédet csütörtök este és ugyan szó szerint nem említette utódját, világossá tette, hogy nagyon kritikusan látja a Trump-adminisztráció munkáját. 

"Nemzetünk identitását nem földrajzi, nem etnikai adottságok határozzák meg, mind amerikaiak vagyunk, függetlenül bőrünk színétől vagy hogy milyen vallásban hiszünk. A fanatizmus, a fehér felsőbbrendűség hirdetésének bármilyen formája támadás az amerikai hitvallással szemben" - utalt az "egyre kegyetlenebbé váló" amerikai közbeszéd és a "kormányzó osztály" züllésére. Név szerint nem említette Donald Trumpot, de világossá tette, hogy az elnökre céloz. Azzal folytatta, hogy "túl gyakran ítélünk meg másokat legrosszabb példáik, magunkat pedig a legjobb oldalaink alapján, elfeledve, hogy mindenkiben istent kellene látnunk." 

Az egykori republikánus Bush, aki hivatalból történt távozása óta nagyon ritkán nyilatkozott, aggódva beszélt az orosz befolyásolási kísérletekről, az álhíreken alapuló összeesküvés-elméletekről és kritizálta az új "bevándorláspolitikát", aláhúzva, hogy az elfajzott nacionalista vélemények hirdetői elfelejtik, mennyi mindent köszönhet az ország a bevándorlóknak.

Mindeközben Barack Obama, az Egyesült Államok 44. elnöke New Jersey és Virginia államban kampányolt a Demokrata Párt mellett, és nyíltan támadta  a "félelem politikáját" hirdető utódját, amely szerinte leszerepelt, mert az amerikaiak változást akarnak. "Nagyot szóló üzenetre" van most szüksége Amerikának, folytatta Obama, "olyan üzenetre, ami egyértelműen kifejezi, hogy az ország nem kér többet a megosztás, az egymással való szembeállítás politikájából, és ami minden amerikait egyenlőnek tekint." 

Szerinte Amerika azáltal lehetett vezető példa a világban, hogy az ország polgárai egyenlőként tekintettek egymásra. Ezt, a méltóság és a remény politikáját kell visszahozni az Egyesült Államokba a volt elnök szerint. (CNN / BBC)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.