Európai tudósok: a globális fölmelegedés miatt az európaiak egyenek rovart, algát és laboratóriumi húst

TUDOMÁNY
2017 december 05., 11:42
comments 187

Sürgős fellépésre szólítottak fel táplálkozásfronton az európai tudósok, egészen pontosan az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC). Szerintük ugyanis

a klímaváltozás negatív hatással lesz az élelmiszer-termelésre

amire reagálnunk kell. Hogy hogyan?

  • a klímatudatos mezőgazdaság bevezetéséval, például az aszálytűrő fajták nemesítésével
  • változtatni kell az élelmiszer-fogyasztási szokásokon
  • csökkenteni kell például az állati fehérjék bevitelét

Fontos kérdésnek nevezi az állásfoglalás az állattenyésztésnek az üvegházhatású gázok kibocsátásában játszott szerepét. A kutatók szerint ennek csökkentéséhez az állattenyésztésben bevezetett változtatások is hozzájárulhatnak. "A valóban jelentős csökkentés érdekében azonban szükség lehet az állati termékek iránti kereslet megváltoztatására" - írják. Vagyis ne együnk annyi marhát, bárányt, disznót és madarat, hanem radikálisan kevesebbet.

Na de hogyan?

A kutatók szerint

az állati fehérje hagyományos formáinak vannak olyan alternatívái, amelyeket Európa is fontolóra vehet. Példaként említik a tengerekből, óceánokból származó élelmiszert, a laboratóriumban tenyésztett húst, illetve a rovarokat.

Aki először lát ösztöndíjon élő kutatót tanszéki díszvacsorán csótánycombot enni szuvidelt algával, bárányborda helyett, az küldjön fotót!

A kutatók kiemelten fontosnak tartják a mostanában többször megtapasztalt élelmiszer-szennyezettség forrásainak leírását és kezelését is. A dokumentum szerint az európai országoknak vállalniuk kell, hogy megbízhatóbb adatokat gyűjtenek az élelmiszergazdaságban keletkező hulladék mértékéről, illetve annak helyi és regionális szinten történő csökkentését szolgáló beavatkozások hatékonyságáról.

A dokumentum szerint a genomszerkesztés és más genetikai kutatások terén elért áttörések meghatározó jelentőségűek lesznek az élelmiszerek és a mezőgazdaság jövője szempontjából Európában. A szerzők felszólítják a kontinens döntéshozóit, hogy az állategészségügy, az állattenyésztés és a növénytermesztés területein használják fel a genomika tudományos eredményeit.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.