Van, hogy a Facebook annyira üldözi a nácikat, hogy pont azt nem engedi, hogy megírjad, mit művelnek

INTERNET
2018 január 03., 11:16

Reggel 9 órakor megjelent a 444-en egy cikkünk, ami arról szólt, hogy Varga-Bíró Tamás, a Pesti Srácok bloggere, aki jelenleg az Echo Tv Keménymag című műsorában osztja rendszeresen az ellenzéket, korábban évekig rendszeresen nyomta az antiszemita szövegeit, még Orbánt és a Fideszt is lezsidózta. A cikk címe az volt, hogy:

„A Kuruc(pont)info Holokamu-rovatának volt szerzője képviseli Orbán Viktor közösségének értékeit”.

photo_camera Fotó: Echo Tv

Csakhogy a Facebook ezt a cikket egyszerűen nem engedte megosztani. Amikor debugolni próbáltuk, akkor derült ki, hogy a Facebook a linket blokkolta.

Egyéb információ nem derült ki, viszont sejtettük, hogy a címbeli – a (pont) helyén „.” jellel írt – Kuruc(pont)infóval lehet a gond, így megpróbáltuk a címet átírni, de ez sem segített, ahogy az URL-t is hiába írtuk át. Hogy pontosan mi volt a baj, azóta sem tudni, a Facebook módszereiről általában csak találgatni lehet, nem kötik az emberek orrára, mit figyel az algoritmus. Végül csak az segített, hogy az egész cikket átmásoltuk egy új posztba, megváltoztattuk a címlapképét, és támadhatatlanná tettük a címet is:

„Náci portál antiszemita rovatának volt szerzője képviseli Orbán közösségének értékeit az Echo Tv-n”.

Tehát miután a Facebook – rengeteg feljelentés után – úgy, ahogy van, blokkolta az összes, a Kurucinfóra mutató linket (erről a Jobbik-közeli, szélsőjobboldali portál itt kesergett), a problémamegoldás automatizálásával újabb problémát teremtett: azzal, hogy a Kuruc(pont)infót még a saját oldalunkra mutató címben sem írhatjuk le, mert a robot félreérti a célunkat, megnehezítették, hogy egyből röviden, pontosan beszámolhassunk arról, milyen antiszemita nézetei vannak egy közszereplőnek, aki a miniszterelnök kedvenc televíziójában újra és újra szerepeltetnek.

Németországban épp most lépett életbe a nyugati világ eddigi legszigorúbb törvénye, ami a közösségi oldalakat hivatott rendszabályozni, de a német parlament négy pártjának sem tetszik a rendszer, és ugyan a Facebook szerint alkotmányellenes, már el is kezdték a fellépést a szabályszegők ellen.

Magyarországon a Kurucinfó ellen a hatóságok eddig főleg a Btk. 333. paragrafusának értelmében léptek fel, ez alapján akár 3 évre is börtönbe lehet zárni bárkit, aki nagy nyilvánosság előtt kétségbe vonja vagy kisebbíteni próbálja a nácik és a kommunisták bűneit. Az első, holokamuzó kommentre kiszabott börtönbüntetésnél megírtuk, az ilyen szabályozás nem oldja meg a problémát, csak igyekszik elfedni, miközben sérül a szólásszabadság.

A Facebook nem hatóság, így csak megpróbálja elejét venni annak, hogy törvénysértés valósulhasson meg a felületén. De sajnos oda vezet ez a fajta politika, hogya náci uszítás ellen hozott szabályozás néha pont azt sújtja, aki a náci uszítás kártékonyságára akarja felhívni a figyelmet.