Railgunnal kísérletezget a kínai haditengerészet

külföld
2018 február 04., 08:48

Nagyon úgy tűnik, hogy a kínai haditengerészet railgunnal kísérletezget. Az Ars Technica és a TechCrunch is lehozta azokat a közösségi médiában terjedő felvételeket, amelyek alapján feltételezhető, hogy a kínai haditengerészet railgunnal szerelte fel egyik hajóját, a Hajang Sant.

link Forrás

A railgun egy elektromágneses fegyver, ami szilárd acéllövedékeket lő ki. A lényege, hogy a lövedéket nem robbanószer gyorsítja, hanem elektromágnesességgel,az amerikai hadsereg saját railgunjával végzett kísérleteiben 8000 km/h-át is meghaladó sebességgel lövi ki a szilárd, így olcsón előállítható, és biztonságosan tárolható lövedékeket, amelyek hatalmas mozgási energiájuk miatt irtózatos pusztításra képesek, simán átütik a hajók páncélzatát.

Pánikra viszont egyelőre nincs ok. Az amerikaiak például minden jel szerint letettek a railgun fejlesztéséről, mert az ágyúnak akkora energiaigénye van, hogy külön hozzá kell tervezni a hajót is, amire felszerelik. A Gizmodo szerint egyedül az amerikai haditengerészet legmodernebb, Zumwalt osztályú hordozóinak rombolóinak van elég generátorkapacitása egy railgun működtetésére, de ezt a hajóosztályt eleve úgy tervezték, hogy a jövőben ilyen energiafegyverekkel is fel lehessen szerelni. A nyilvánosságra került képek alapján a problémát a kínaiaknak se sikerült kiküszöbölniük, legalábbis úgy tűnik, hogy csak a fedélzeten szétszórt, extra generátorokkal tudják csak működtetni az ágyut. (Via Gizmodo)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.