Tiborcz István nem pihen: két híres szállodát vett a Balatonnál

2018 február 23., péntek 14:00
183

Ahogy azt az Origónak adott interjúban mondta, maga mögött hagyta a ledes közvilágítást Orbán Viktor veje, és mostanában inkább ingatlanban utazik. Nemrégiben írtuk, hogy Tiborcz István fejezi be a félkész luxusszállót a Dunakanyarban, most a Heti Válasz cikkéből kiderül, a Balatonnál, Keszthelyen is megvett két híres szállót. 

Mint írják, a cégbíróságon most iktatott dokumentumokból kiderül: egy Pannon Tessera Hospitalis Zrt. nevű társaságban ugyancsak meghatározó részvényes a BDPST. (A Pannon Tessera Hospitalis pontos tulajdonosi szerkezete: a törzsrészvények többsége a Tiborcz Istvánnal régóta összefonódott West Hungária Bau-csoportnál van, a profit „hazavitelére” jogosító elsőbbségi papírokon viszont a BDPST és egy RLC Alfa nevű kft. osztozik. Utóbbi közvetve Fintha-Nagy Ádám ügyvédé, akit az Átlátszó.hu nemrég a Kulcsár Attila-féle brókerbotrány milliárdjaival hozott összefüggésbe).

A Pannon Tessera Hospitalis birtokolja a keszthelyi Balaton-part két híres szállodáját, a műemléki besorolású Hullámot és a felújítás alatt álló, kétszáznál is több szobát kínáló Helikont, valamint az utóbbihoz tartozó teniszcsarnokot, klubházat és pályarendszert. Ezeket a megújulást követően a Mészáros Lőrinc-féle Hunguest Hotels üzemeltetheti – erre utal legalábbis a Heti Válasz szerint, hogy tavaly óta a szállodavállalat fióktelepei közt tartják nyilván mind az épületeket, mind a sportlétesítményeket. A tulajdoni lapok szerint a keszthelyi Hullám–Helikon-projekt finanszírozója nem más, mint a felcsúti polgármesterrel szimbiózisban működő B3 Takarék.

A Hullám egy évvel ezelőtt Fotó: Urfi Péter/444.hu

A Heti Válasz először 2017 szeptemberében írt arról, hogy a Tiborcz Istvánnal kapcsolatba hozható összes luxusingatlan-kereskedő és szállodás zrt.-nél évekig titokban tartották a valós tulajdonosokat. Miután betekintést kértek a BDPST Zrt. részvénykönyvébe, Tiborcz az Origónak elismerte, hogy meghatározó tulajdonrésze van a közvetve a turai kastélyt is birtokló vállalatban.

Lista a nagy értékű luxusingatlanokról, melyek már a BDPST tulajdonában állnak:

 • Hullám szálló, Keszthely (műemlék)
 • Hotel Helikon és a hozzá tartozó teniszkomplexum, Keszthely
 • Turai kastély
 • Ranolder-villa, Badacsony
 • Épülő luxusszálló a lepencei strand fölött, Visegrád
 • Mahart–Weber–Münnich-házak óriástömbje a Pesti Vigadó mellett, Budapest
 • Orbánhegyi telek, Budapest (XII. kerület, Hangya utca 30.)
 • Andrássy út 43. szám alatti palota első szintje, Budapest

A BDPST-hez tartozó fővárosi és Budapest-közeli ingatlanokról készült képeinket itt találja.

És amiktől már megváltak: a Postabank-székház, egy Városligeti fasori villa és a bodajki kastély. A BDPST ezeket a Ghaith Pharaonhoz, Adnan Polathoz és Paár Attilához kötődő cégeknek adta el.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

 1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
 2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
 3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt