A cseh ügyvezető miniszterelnök közös uniós stratégiát sürget Szkripal és lánya mérgezési ügyében

bűnügy
2018 március 22., 18:27
comments 39

Az illetékes londoni bíróság csütörtöki végzése szerint vérmintát vehetnek az orvosok a délnyugat-angliai Salisbury városában három hete idegméreggel megmérgezett Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynöktől és lányától, Julija Szkripaltól, hogy a mintát a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) Nagy-Britanniában dolgozó szakértői is megvizsgálhassák.

A vérmintáról szóló döntést a londoni felsőbíróságnak az a tanácsa hozta, amelyik a cselekvés- és döntésképtelenné vált emberek ügyében folyó hatósági vizsgálatok elvégzéséhez szükséges határozatokra szakosodott. A 18 oldalas végzés részletes jogi levezetéssel megállapítja, hogy sem Szergej Szkripal, sem lánya állapota nem teszi lehetővé önálló döntésüket a vérminta vételéről és átadásáról az OPCW szakértőinek.

De az eljáró bíró arra a véleményre jutott, hogy mindkettőjük érdekeit az szolgálná a legjobban, ha az OPCW által igényelt vérmintát a kezelőorvosok levennék, és átadnák a szervezet szakértőinek.

Az OPCW szakemberei a brit kormány meghívására hétfőn érkeztek Nagy-Britanniába, és az irányításukkal több külföldi laboratóriumban párhuzamosan vizsgálják a Salisburyben használt hatóanyagot.

Az azonosítási eljárás a brit kormány szerint legalább két hétig eltart, és célja a brit szakértők által elvégzett eddigi vizsgálatok eredményeinek független ellenőrzése. De a londoni felsőbíróság csütörtöki végzésében az eljáró bíró felfedi, hogy Szkripaléktól a brit szakértők már vettek vérmintát, és ennek vizsgálata Novicsok osztályú idegméreg vagy ahhoz nagyon közeli összetételű hatóanyag jelenlétét mutatta ki. A végzés szerint ezt a vizsgálati eredményt a brit védelmi minisztérium Porton Downban működő vegyi és biológiai kutatóintézetének egy szakértője tárta a bíróság elé.

Theresa May brit miniszterelnök már a múlt héten, a londoni alsóház képviselőinek adott tájékoztatásában bejelentette, hogy a Porton Down-i kutatóintézet szakértőinek megállapítása szerint a Novicsok nevű, oroszországi fejlesztésű, fegyverekben is használható minőségű idegméreg-hatóanyaggal mérgezték meg Szkripalt, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredesét, a brit külső hírszerzés (MI6) volt ügynökét és lányát.

Szkripalék állapotáról a londoni felsőbíróság csütörtökön ismertetett végzése megállapítja: egyelőre nem tudni, hogy a mérgezés hosszú távon pontosan milyen hatást gyakorol az egészségükre, de az eddig elvégzett orvosi vizsgálatok arra vallanak, hogy sérülhettek a mentális képességeik. Az eljáró bíró szerint a sérülés mértéke most nem megállapítható, és nem lehet megmondani azt sem, hogy Szkripal és lánya mikor, vagy milyen mértékben nyeri vissza mentális képességeit. A végzés szerint mindketten válságos, de stabil állapotban vannak, de nem elképzelhetetlen, hogy az állapotuk esetleg gyors romlásnak indulhat.

Szkripalt és a lányát március 4-én találták eszméletlenül Salisbury belvárosi bevásárlóközpontja előtt, egy padon. A helyszínre elsőként érkező rendőr, Nick Bailey is mérgezést szenvedett, és sokáig súlyos állapotban kezelték, de a területileg illetékes Wiltshire megyei rendőrség parancsnoka csütörtök este bejelentette, hogy Bailey-t aznap hazaengedték a kórházból. Állapotáról sem a kórház, sem a rendőrség nem adott részletes tájékoztatást, de a nevében felolvasott nyilatkozatban szerepel, hogy valószínűleg soha nem lesz képes korábbi normál életvitelének folytatására.

London gyilkossági kísérletnek tartja a mérgezéses incidenst, és Oroszországot tekinti felelősnek. Boris Johnson brit külügyminiszter úgy nyilatkozott, „elsöprően nagy valószínűséggel” Vlagyimir Putyin orosz elnök döntött az akcióról.

Moszkva viszont tagadja, hogy köze lenne Szkripal és lánya megmérgezéséhez, és többször felajánlotta együttműködését az ügy kivizsgálásában, de ehhez kézzelfogható bizonyítékokat követel a brit féltől. Az incidens után London 23 – a brit hatóságok szerint hírszerzési tevékenységet folytató – orosz diplomatát kiutasított. Moszkva nem sokkal később ugyanennyi brit diplomatát szólított fel távozásra, és az orosz kormány elrendelte a szentpétervári brit konzulátus bezárását, illetve leállíttatta Oroszország területén a világ több mint száz országában kulturális és oktatási tevékenységet folytató British Council tevékenységét.

A cseh ügyvezető miniszterelnök közös uniós stratégiát sürget a Szkripal-ügyben

Az EU-s csúcstalálkozó részleteit ismerő források szerint Andrej Babis cseh ügyvezető miniszterelnök közös uniós stratégia elfogadását sürgeti a Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és lánya ellen Nagy-Britanniában elkövetett mérgezésének ügyében.

Információk szerint Babis az uniós állam, illetve kormányfőinek kétnapos brüsszeli csúcstalálkozója egyik napirendi pontjának, Szergej Szkripal volt orosz kettős ügynök angliai megmérgezésének ügyének tárgyalása folyamán azért sürgeti a közös álláspont kialakítását, mert Oroszország szerint a Novicsok néven emlegetett mérgező anyag a legnagyobb valószínűséggel Csehországból, esetleg Szlovákiából, Nagy-Britanniából vagy Svédországból származhat.

Babis csütörtökön, a NATO brüsszeli székházában folytatott megbeszélése után tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: a leghatározottabban elutasítja a Novicsok eredetéről megjelent állításokat, azokat semmivel sem lehet bizonyítani. „Ez valóságos hazugság” – mondta.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára azt mondta, nincs oka kétségbe vonni Nagy-Britannia véleményét, miszerint a gyilkossági kísérletért feltehetően Moszkva tehető felelőssé. „Határozottan és teljes mértékben elutasítjuk azt a feltételezést, hogy Csehországban állították volna elő mérgező anyagot” – mondta a főtitkár.

Litvánia is kiutasíthat orosz diplomatákat

Litvánia orosz diplomaták kiutasítását fontolgatja Szkripal és lánya angliai megmérgezése miatt – közölte Dalia Grybauskaite litván elnök az EU-csúcs előtt. Újságírói kérdésre válaszolva Grybauskaite azt mondta, hogy országa is hasonló intézkedéseket fontolgat.

Alekszisz Ciprasz görög kormányfő ennél jóval visszafogottabban nyilatkozott: „Úgy gondolom, hogy szolidaritásunkat fogjuk kifejezni az Egyesült Királysággal, ugyanakkor ki kell vizsgálnunk a történteket, és rendkívül felelősségteljesen kell eljárnunk az ügyben.” (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.