Felgyújtotta magát a melegjogokért és a környezetért harcoló amerikai ügyvéd

külföld
2018 április 15., 08:34
comments 237
David S. Buckel egy 2006-os bírósági tárgyalásán New Jersey-ben, ahol a melegházasság mellett érvelt.
photo_camera David S. Buckel egy 2006-os bírósági tárgyalásán New Jersey-ben, ahol a melegházasság mellett érvelt. Fotó: JOSE F. MORENO/ASSOCIATED PRESS

A hatvanéves David S. Buckel az Egyesült Államok tán legismertebb melegjogi ügyvéde volt. Szombaton felgyújtotta magát a brooklyni Prospect Parkban. Maradványait egy baseball-pálya melletti mezőn találták meg, amellett az ösvény mellett, amit a futók és a biciklisták használnak.

Buckel búcsúlevelet is hagyott maga után egy bevásárlókocsin, amit a holttestétől nem messze találtak. A levelét több újságnak, köztük a haláláról hírt adó New York Timesnak is megküldte. Ebben arra buzdította az embereket, hogy a bolygó fennmaradása érdekében éljenek kevésbé önző életet.

Buckel akkor lett világhírű, amikor egyik legismertebb esetét Hollywood is feldolgozta. A Boys Don't Cry című filmben, melynek főszerepéért Hilary Swank elnyerte az Oscar-díjat is, Brandon Teena történetét dolgozzák fel. A transzgender Teenát Nebraskában, Falls Cityben gyilkolták meg, Buckel pedig a helyi hatóságok ellen indított perében bizonyította, hogy a helyi seriff felelős volt a haláláért, mert nem biztosított neki védelmet.

Buckel ezután évekig a Lambda nevű melegjogi szervezet jogi csapatát vezette, a melegházasság érdekében harcolt. Miután ezzel felhagyott, figyelme egyre inkább a környezeti kérdések felé fordult, búcsúüzenetében is erre utalt.

"A szenyezés elpusztítha a bolygónkat, lakhatatlanná teszi a víz, a talaj, a levegő szennyezésével és a klíma megváltoztatásával. A bolygó lakóinak nagy része most egészségtelen levegőt lélegzik a foszilis üzemanyagok miatt, ez sokak korai halálát okozza. Az én, foszilis üzemanyag okozta korai halálom csak reflexió arra, amit magunkkal teszünk" - írta. (Via The New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.