Brexit: jöhet a rendkívüli EU-csúcs

külföld
2018 november 14., 22:13
comments 56

Elegendő előrelépés történt egy rendkívüli novemberi csúcstalálkozó összehívásához  - jelentette be Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló szerda este Brüsszelben, miután a brit kormány és az EU összerakott végre egy megállapodástervezetet a Brexit feltételeiről, és ezt a londoni kormány már jóvá is hagyta. Most tehát az EU következik.

„Ez az egyezség kulcsfontosságú lépés az egyeztetések lezárása felé vezető úton” - mondta Barnier, és nem győzte hangsúlyozni, hogy „soha nem az Egyesült Királyság ellenében tárgyaltunk. A szigetország a barátunk, a szövetségesünk és a partnerünk marad a továbbiakban is.” 

Michel Barnier és Donald Tusk
photo_camera Michel Barnier és Donald Tusk Fotó: OLIVIER HOSLET/AFP

Az uniós vezetők értekezletét Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hívhatja össze, és ennek sokak által emlegetett lehetséges újabb dátuma november 25-e.

Az Európai Bizottság friss tájékoztatása szerint a tárgyalófelek a kiválási szerződés minden aspektusáról egyetértésre jutottak,

 valamint megegyeztek a jövőbeli EU-brit viszonyrendszerre vonatkozó politikai nyilatkozat tervezetéről. Az egyezményben szó lesz egyebek mellett az állampolgári jogokról, a pénzügyi rendezésről, az átmeneti időszak és az ír-északír határellenőrzés kérdéséről, illetve a gibraltári és a ciprusi helyzetről.

Barnier arról számolt be, hogy az egyetlen pont, amelyet nem konkretizáltak, a kilépést követő átmeneti időszak hossza, a jövőbeli kereskedelmi kapcsolatokról pedig azt mondta, hogy nincs is olyan távol a két oldal álláspontja egymástól.

Az uniós főtárgyaló hangsúlyozta, hogy 

sikerült megnyugtatóan rendezni az ír-északír határellenőrzés ügyét, 

amely a legfőbb vitás pontnak számított, így elkerülve a kemény határok visszaállítását az Ír-szigeten. Ennek értelmében, amennyiben nem sikerülne az átmeneti időszak végéig, vagyis 2020 decemberéig megállapodni a kereskedelmi kapcsolatokról, akkor pótmegoldásként egységes vámtérség jönne létre az Európai Unió és az Egyesült Királyság egésze között. 

Az ír-északír határ egyik régi ellenőrző pontja
photo_camera Az ír-északír határ egyik régi ellenőrző pontja Fotó: PAUL FAITH/AFP

„A tárgyaló delegációk felelősen jártak el, és a brit kormány is így tett ma este. Mindkét oldalon minden szereplőnek felelősséget kell vállalnia” - fogalmazott, valószínűleg főként arra utalva, hogy a tervezetről még a brit parlamentnek is szavaznia kell, ennek kimenetele pedig egyelőre közel sem egyértelmű.

Leo Varadkar ír miniszterelnök azt mondta, hogy „kielégítő” megállapodás születhet, bár ők továbbra is ellenzik a Brexitet úgy, ahogy van.

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament illetékes megbízottja leszögezte: a körvonalazódó egyezség lehetővé tenné, hogy a szigetország kilépjen, de közben továbbra is szoros kapcsolatban maradjon az EU-val. Hozzátette, hogy a kompromisszum tiszteletben tartja a bennmaradó tagállamok által lefektetett alapelveket. (BBC, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.