Amikor szó szerint ugyanazt tervezik a zombai romák, mint a Rinya-menti mozgáskorlátozottak

bűnügy
2019 január 16., 14:32
  • A maga módján szinte viccesen pofátlan közpénzlopás-sorozatot tárt fel a témában évek óta utazó Hadházy Ákos független parlamenti képviselő. 
  • A feltárt bizonyíték kivételesen meggyőző: legalább 6 pályázó szó szerint ugyanazt a szöveget adta be, további tíz pedig szintén egyforma pályázatot, ami elé eltérő bevezetőt írtak. Mindezt bárki ellenőrizheti az interneten.
  • A trükköt addig finomították, hogy a stiklit most már szinte csak véletlenül lehet leleplezni.

Ha nem is kifogyhatatlan, de jól telepakolt, 5 milliárd forintot rejtő mézesbödönt kínált fel az Unió a lopásra hajlamos magyar tanácsadócégeknek és korrupt civil szervezeteknek, amikor ekkora keretösszegben tette lehetővé az indulást az ehhez képest igencsak prózai nevű  “EFOP-5.2.2-17 – Transznacionális együttműködések” pályázaton. 

Ezen “humán szolgáltatásokat nyújtó” állami és nem állami szervezetek, egyesületek indulhattak, a pénzt elvileg a nemzetközi kapcsolataik fejlesztésére, kialakítására fordíthatták. A dolog célja az lett volna, hogy megismerhessék a sikeres, máshol bevált nemzetközi gyakorlatokat a saját területükön.

Egy pályázó maximum 50 milliót nyerhet ebből, így a nagy kaszálásra vágyó bűnözőknek az úgynevezett hálózatos csalás módszeréhez kellett folyamodniuk, ami egyszerűen annyit tesz, hogy párhuzamosan jó sok helyen kell bevetni ugyanazt a trükköt, egyenként aránylag - de csak aránylag - kis összegekre, amik összeadva viszont már jó sokat tesznek ki.

Mivel ezek a néhány milliós szerződések a radar alatt maradnak, a lebukás lényegében csak úgy képzelhető el, ha valaki árulkodik. Lényegében ez történt ebben az esetben is: a közpénzügyi kutatásairól is ismert Hadházy arról kapott tippet, hogy csaló cégek azzal keresnek meg kamu és valódi civil szervezeteket egyaránt, hogy van egy pályázat, amin könnyen tudnak 50 millió forintot nyerni nekik, amiből a műfajban szinte kedvezményesnek számító 20 százalékot kérnek csak vissza alvállakozói szerződések formájában.

A modell minden résztvevőnek kedvező: a kis civil szervezet - mondjuk egy faluszépítő vagy nemzetiségi egyesület - a szokásos éves támogatásának akár 20-30-szorosát is besöpörheti, a kitervelő pedig minimális kockázattal kereshet pénzt több tízmillió vagy akár százmillió forintos nagyságrendben.

Hogyan lehet akkor ezzel lebukni?

A képviselő először kinézett egy, a lakóhelyéhez, Szekszárdhoz közeli győztest, a Zombai Romákért Egyesületet. (A 2500 lelkes tolnai faluban 60 ember vallja magát romának. ) Az önkormányzattól kikért és megkapott dokumentumok alapján az 50 milliót papíron többek között ilyen abszurd, a látszatra sem adó kamucélokra fordították:

  • 2,5 millió forint 300 kérdőív kitöltetésére. (Zombán eleve ötödennyi roma él.)
  • 3 millió rendezvényekre és azokon ételre-italra
  • 5 millió forint belföldi utazásokra. (Egy nemzetközi együtttműködést célzó pályázat pénzeiből.)
  • 3,1 millió forint kommunikációra és nyilvánosságra.
  • 900 ezer forint zombai irodabérletre.
  • 14 millió forint “szakmai megvalósítás díja” címén.

Itt már látszott, hogy az 5 milliárdos pályázat micsoda lehetőségeket rejtett a gátlástalan jelentkezőknek.  

A következő lépésben az Átlátszó 12, míg maga Hadházy 18, véletlenszerűen kiválasztott győztest keresett meg levélben és online, kikérve a pályázati pénz elköltésére megkötött szerződéseiket.  

Az Átlátszó 12 címzettje közül csak 2 szervezet válaszolt - egy katolikus és egy zsidó egyházi - 10 nem reagált.

Hadházy 18 megkeresésére 6 válasz érkezett. Ezek jellemzően semmitmondóak voltak, de már ebben a fázisban kibuktak olyan csemegék, mint az, hogy az 1600 lakosú Varsány faluszépítői az elnyert összegből havi 100 ezer forintot juttattak a falu polgármesterének a trasznacionális együttműködés megszervezéséért.

(A varsányiaké jó példa arra, hogy az EU pénzét még ott sem arra fordítják, amire az Unió azt adja, ahol nem biztos, hogy simán ellopják. Nekik ugyanis speciel még weboldaluk is van, sőt az egész weboldal arról szól, hogy pontosan mire fordítják az elnyert 50 milliót. Annak ellenére, hogy az egyik menüpontban világosan leírják, hogy "a projekt célja nemzetközi tapasztalatok és jó gyakorlatok megismerése", a "tanulmányutak" menüpontból kiderül, hogy a pénzből kizárólag belföldön utazgatnak. Azt Hadházy szedte össze, hogy valószínűleg miért nem maradt pénz külföldi utakra: ők az 50 millióból kiugróan sokat, 30 milliót költenek el munkabérekre. Szintén transznacionális pénzből fognak lepényfesztivált rendezni a faluban.)

A képviselő azonban nem adta fel és egyenként megnézte a 18 megkeresett győztes pályázatát. A nyilvánvaló - és hálózatos - csalás itt bukott ki. (Ha kiváncsi vagy, ki milyen projektre kapott EU-pénzt, itt kereshetsz rá. )

6 olyan győztes akad - egyikük sem válaszolt Hadházynak és mind egy földrajzi tömbben, Somogy, Baranya és Tolna megyében található - amelyeknek karakterről karakterre megyezik a projektleírása. Vagyis pontosan, de szóról szóra ugyanazt találta ki a teljesen más társadalmi csoportok érdekeit képvsielő Rinya-Menti Mozgáskorlátozottakért Alapítvány, Királyegyháza Felvirágoztatásáért Közalapítvány, Abaligeti Nőegylet, Zombai Romákért Egyesület, Bükkösd Jövőjéért Alapítvány, és Töttös Községért Közalapítvány.

Az ilyen esetekben nem elvadult gondolat,, hogy az érintetteket egy cég, vagy egy érdekkörbe tartozó cégek kereshették meg, akik készen szállították a pályázatot a visszacsorgatás fejében.  Nem véletlen, hogy egyikük sem reagált a közérdekű adatigénylésre, a szerződésekből ez ugyanis akár ki is derülhetett volna.

További tíz olyan győztest talált a képviselő, amelyek esetében ugyanez a kopipésztelés volt a séma, azzal a különbséggel, hogy az ismeretlen szervező itt cselesebb volt, ezért a bemásolt, azonos szövegrészek elé odaírt egy néhány soros egyedi leírást az adott szervezetről.  Ez arra jó, hogy ha valaki kutakodni kezdene a pályzati leírásokat is tartalmazó nyilvános online adatbázisban, a csalás nem annyira szembetűnő, sőt csak sasszemű megfigyelők tudják kiszúrni.

Akik válaszoltak Hadházynak, azok dokumentumaiból igen vicces dolgok derültek ki. A 886 lakosú, jórészt romák lakta Borsodbóta Önkéntes Tűzoltó-, Településszépítő-, Környezetvédő- és Foglalkoztatást Elősegítő Egyesülete a nemzetközi kapcsolatépítés jegyében például 22,7 millió forintért szerveztet rendezvényeket a Zöld Logika Kft-vel.  

A képviselő még egy csomó vicces-tragikus tényt tár fel az ügyben, amiket csütörtökön, egy szokatlan helyszínen tartott Korrupcióinfó-sajtótájékoztatón fog előtárni. Az eseményt ugyanis a Duna Médiaszolgáltatónak az MTVA-székház telkén lévő irodaépületében fogja megtartani, ott, ahol Szél Bernadettel együtt hétfő óta bent táboroznak, amíg a közmédia vezetőitől választ nem kapnak minden kérdésükre.  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.