Megszüntették a nyomozást a Magyarországra csempészett volt macedón miniszterelnök ügyében

bűnügy
2019 február 27., 13:44
comments 247

„A nyomozás során megállapítást nyert, hogy Nikola Gruevszki mind a magyar-szerb államhatáron történő belépéskor, mind pedig az azt megelőző határátlépések során érvényes, utazásra jogosító okmányokkal rendelkezett, továbbá a schengeni övezetbe történő beléptetése is a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően történt.”

Ezt írja a rendőrség a volt macedón miniszterelnök Magyarországra érkezése miatt indult nyomozást megszüntető határozatában.

Orbán Viktor politikai szövetségese, Nikola Gruevszki 10 éven át, 2016-ig irányította Macedóniát, de egy lehallgatási botrány miatt távozni kényszerült, később pedig korrupció miatt két év börtönre ítélték. Bár a macedón hatóságok bevonták az útlevelét, pont azért, hogy ne tudjon meglépni a bírósági ítélet elől, Gruevszki mégis elmenekült a hazájából, és a Balkánon át magyar diplomaták csempészték Magyarországra. Hogy Budapesten tartózkodik, azt maga Gruevszki jelentette be a Facebook oldalán 2018 november 13-án.

A kormány először azt állította, hogy Macedóniából nem segítettek kijutni a volt miniszterelnöknek, de azóta kiderült, hogy valószínűleg ez sem igaz, és Gruevszki magyar diplomatákkal találkozhatott többször egy szkopjei hotelben a szökése előtt.

Az is kiderült, hogy Gruevszkinek, más menekültekkel szemben nem a szerb határon lévő tranzitzónában kellett kivárnia a menekültügyi eljárása végét. Azt, hogy a volt macedón miniszterelnök menedékjogot kapott Magyarországon, Trócsányi László igazságügyi miniszter jelentette be november 20-án az Echo Tv-n. A kormány álláspontja szerint a politikust egyébként a Soros György befolyása alatt álló macedón kormány üldözi, és a rossz macedón börtönviszonyok miatt sem lehet hazájába visszaküldeni, bár ez korábban sosem zavarta a magyarokat.

Miután kiderült, hogy Gruevszki Magyarországon tartózkodik, miközben már korábban bevonták az útlevelét, és a magyar diplomaták szállították, többen is feljelentést tettek például embercsempészet, illegális határátlépése segítése és más bűncselekmények miatt, köztük Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő. Hadházynak választolt most a rendőrség, hogy megszüntetik a nyomozást, mivel szerintük a megtörtént

„cselekmény nem bűncselekmény”

A Készenléti Rendőrség illegális migráció elleni osztálya szerint Gruevszki esetében az „államhatár jogszerűtlen átlépése nem valósult meg” bár azt nem részletezik, hogy útlevél hiányában pontosan mi volt az a jogszerű okmány, amivel egy macedón állampolgár Szerbiából, tehát a schengeni övezeten kívülről Magyarországra, azaz schengeni területre lépett.

Van még egy különösen érdekes rész a nyomozást megszüntető határozatban, ami arról szól, hogy miért nem áll Gruevszki ügyére a jogellenes bevándorlás elősegítése nevű bűncselekmény.

„Nikola Gruevszki menekültügyi eljárásának lefolytatását külső szervezői tevékenység nem előzte meg, menekültügyi kérelmét önként, erre irányuló szervezői tevékenység nélkül nyújtotta be a magyar hatóságok előtt.”

Most ez ugye pontosan az ellenkezője annak, amit az ügyről tudni lehet, tehát éppen hogy kiterjedt szervezői tevékenység előzte meg a volt macedón miniszterelnök menekültügyi kérelmének beadását, a szervezők pedig magyar diplomaták voltak.

A rendőrség a fentieken kívül azt is megállapítja, hogy:

  • a magyar hatóságok részéről nem történt kötelességszegés az ügyben;
  • nem volt fogolyszöktetés;
  • sem közokirat hamisítás;
  • sem hivatali visszaélés;
  • sem bűnpártolás.

Gruevszki szökésének körülményeit és jelentőségét ebben a videóban foglaltuk össze.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.