Évi nyolcszázezer (800000!) áldozatot szedhet csak Európában a légszennyezés

2019 március 12., kedd 11:30
85
Egy gyalogos megy az autók között a szmogban a nyíregyházi Bethlen Gábor utcában 2017. január 24-én. Fotó: Balázs Attila/MTI

A korábban becsültnél kétszer annyi áldozatot szedhet évente Európában a légszennyezés, írja egy friss kutatás adataira hivatkozva a Guardian. Hogy értsük, miről van szó:a légszennyezés következtében többen halnak meg évente Európában, mint a dohányzás miatt, ami ellen évek óta komolyan fellépnek az európai kormányok.A European Health Journalban megjelent tanulmány szerzői új adatok alapján végezték el becslésüket, eszerint évente csaknem 800 ezren halnak korai halált a levegő szennyezettsége miatt. Számításaik szerint a légszennyezés átlag két évvel rövidítette meg az áldozatok életét.

A kutatók adatai szerint a légszennyezettség Európában a világátlag feletti. Ez, tekintettel Európa nagy népsűrűségére egyben azt is jelenti, hogy itt arányaiban sokkal többen vannak kitéve a légszennyezés egészségkárosító hatásának, mint máshol a világban.

A kutatók egy szeptemberben megjelent kutatás adataival dolgoztak, az alapján világszerte évente 8.8 millió ember veszíti életét a légszennyezés miatt.

"Mivel a legtöbb szennyező anyag a foszilis üzemanyagok égetésével kerül a levegőbe, sürgősen más energiaforrásokra kéne váltanunk. A tiszta, megújuló energiaforrások használatával nem csupán a párizsi klímaegyezményben vállalt kötelességeinknek tennénk eleget a klímaváltozás hatásainak csökkentésében, hanem akár 55 százalékkal mérsékelhetnénk a légszennyezés miatti halálozások számát is" - nyilatkozta a Guardiannak a Max Plank Vegyészeti Intézet professzora, a tanulmány egyik szerzője, Jos Lelieveld.

A kutatók adatai szerint amúgy a légszennyezés miatti halálozási arány megoszlása nem egyenletes Európában. Németországban számításaik szerint százezer lakosra 154, légszennyezés miatt bekövetkező korai haláleset jut, és a légszennyezés átlagosan 2,4 évvel csökkenit a várható élettartamot. Nagy-Britanniában viszont százezer lakosra 98 ilyen haláleset jut, az átlagéletkort pedig 1,5 évvel csökkenti a légszennyezés. Lelieveld szerint ez talán annak köszönhető, hogy az atlanti szelek hatékonyabban oszlatják el a szennyezést, mérsékelve annak hatását Nagy-Britanniában.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt