Évi nyolcszázezer (800000!) áldozatot szedhet csak Európában a légszennyezés

Egy gyalogos megy az autók között a szmogban a nyíregyházi Bethlen Gábor utcában 2017. január 24-én.Fotó: Balázs Attila/MTI

A korábban becsültnél kétszer annyi áldozatot szedhet évente Európában a légszennyezés, írja egy friss kutatás adataira hivatkozva a Guardian. Hogy értsük, miről van szó:a légszennyezés következtében többen halnak meg évente Európában, mint a dohányzás miatt, ami ellen évek óta komolyan fellépnek az európai kormányok.A European Health Journalban megjelent tanulmány szerzői új adatok alapján végezték el becslésüket, eszerint évente csaknem 800 ezren halnak korai halált a levegő szennyezettsége miatt. Számításaik szerint a légszennyezés átlag két évvel rövidítette meg az áldozatok életét.

A kutatók adatai szerint a légszennyezettség Európában a világátlag feletti. Ez, tekintettel Európa nagy népsűrűségére egyben azt is jelenti, hogy itt arányaiban sokkal többen vannak kitéve a légszennyezés egészségkárosító hatásának, mint máshol a világban.

A kutatók egy szeptemberben megjelent kutatás adataival dolgoztak, az alapján világszerte évente 8.8 millió ember veszíti életét a légszennyezés miatt.

"Mivel a legtöbb szennyező anyag a foszilis üzemanyagok égetésével kerül a levegőbe, sürgősen más energiaforrásokra kéne váltanunk. A tiszta, megújuló energiaforrások használatával nem csupán a párizsi klímaegyezményben vállalt kötelességeinknek tennénk eleget a klímaváltozás hatásainak csökkentésében, hanem akár 55 százalékkal mérsékelhetnénk a légszennyezés miatti halálozások számát is" - nyilatkozta a Guardiannak a Max Plank Vegyészeti Intézet professzora, a tanulmány egyik szerzője, Jos Lelieveld.

A kutatók adatai szerint amúgy a légszennyezés miatti halálozási arány megoszlása nem egyenletes Európában. Németországban számításaik szerint százezer lakosra 154, légszennyezés miatt bekövetkező korai haláleset jut, és a légszennyezés átlagosan 2,4 évvel csökkenit a várható élettartamot. Nagy-Britanniában viszont százezer lakosra 98 ilyen haláleset jut, az átlagéletkort pedig 1,5 évvel csökkenti a légszennyezés. Lelieveld szerint ez talán annak köszönhető, hogy az atlanti szelek hatékonyabban oszlatják el a szennyezést, mérsékelve annak hatását Nagy-Britanniában.

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.