Itt van Q, a világ első semleges nemű hangú virtuális asszisztense

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Kutatók, marketingesek, aktivisták és mérnökök egy csoportja elkészítette a világ első olyan virtuális személyi asszisztensét, melynek nemsemleges a hangja. Azaz elvileg nem lehet eldönteni, hogy az algoritmus férfi vagy női hangon szólal-e inkább meg. A hang a Q nevet kapta.

A felmondott szövegben is arról beszél Q, hogy gondoljunk rá úgy, mint a Sirire vagy Alexára, de nem mint egy nőre vagy férfire. 

A projekt mögött a Vice Media hirdetési ügynöksége mellett a koppenhágai Pride szervezői, nyelvészek és hangtechnikával foglalkozó mérnökök állnak. A hang a texasi SXSW fesztiválon debütált, most pedig már online is hallgató. 

Az elmúlt években sok cikk született arról, hogy mennyire nem szerencsés, hogy az egyre több otthonban terjedő, több tízmilliós példányszámban eladott virtuális asszisztensek, mint a Siri vagy az Alexa rendre női hangon szólalnak meg: ez egyrészt rájátszik azokra a sztereotípiákra, hogy a gondoskodó, kiszolgáló feladatokat a nők látják el, de például vizsgálták már azt is, milyen káros hatásai lehetnek annak, ha a női hangú virtuális asszisztensüket gyalázhatjuk kedvünkre. 

A Q fejlesztői elárulták a Quartznak azt is, hogy egyszerre több nagy techcéggel is tárgyalnak most, köztük a Big Four-nak emlegetett négy legnagyobb amerikai vállalat közül is az egyikkel. 

Az Apple és a Google is engedi ugyan, hogy a beállításokban át lehessen állítani az alaphangokat férfiasabbá, de ez a legtöbb országban nem alapértelmezett beállítás.

A techcégek vonakodását elsősorban üzleti indokok magyarázzák: a női hangú asszisztenseket jobban szeretik a felhasználók, és így több pénzt lehet velük keresni. A Q honlapján elérhető egy interaktív bemutató, ahol lehet tesztelni, hogy hogyan hangzik a szöveg különböző hangfrekvenciákon, és ez hogyan befolyásolja, hogy férfiasnak vagy nőiesnek halljuk a hangot. 

Természetesen az egyes embereknél különbözik a hallott hang percepciója, így a Q-t sem hallja mindenki semlegesnek: egy 4500 fős kutatáson viszont a Q hangja hozta a legjobb eredményt, a válaszadók 50 százaléka érezte semlegesnek, 26 százalék férfiasnak, míg 24 százalék nőiesnek. (via Quartz)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.