Itt van Q, a világ első semleges nemű hangú virtuális asszisztense

TECH
2019 április 01., 12:10
comments 498

Kutatók, marketingesek, aktivisták és mérnökök egy csoportja elkészítette a világ első olyan virtuális személyi asszisztensét, melynek nemsemleges a hangja. Azaz elvileg nem lehet eldönteni, hogy az algoritmus férfi vagy női hangon szólal-e inkább meg. A hang a Q nevet kapta.

link Forrás

A felmondott szövegben is arról beszél Q, hogy gondoljunk rá úgy, mint a Sirire vagy Alexára, de nem mint egy nőre vagy férfire. 

A projekt mögött a Vice Media hirdetési ügynöksége mellett a koppenhágai Pride szervezői, nyelvészek és hangtechnikával foglalkozó mérnökök állnak. A hang a texasi SXSW fesztiválon debütált, most pedig már online is hallgató. 

Az elmúlt években sok cikk született arról, hogy mennyire nem szerencsés, hogy az egyre több otthonban terjedő, több tízmilliós példányszámban eladott virtuális asszisztensek, mint a Siri vagy az Alexa rendre női hangon szólalnak meg: ez egyrészt rájátszik azokra a sztereotípiákra, hogy a gondoskodó, kiszolgáló feladatokat a nők látják el, de például vizsgálták már azt is, milyen káros hatásai lehetnek annak, ha a női hangú virtuális asszisztensüket gyalázhatjuk kedvünkre. 

A Q fejlesztői elárulták a Quartznak azt is, hogy egyszerre több nagy techcéggel is tárgyalnak most, köztük a Big Four-nak emlegetett négy legnagyobb amerikai vállalat közül is az egyikkel. 

Az Apple és a Google is engedi ugyan, hogy a beállításokban át lehessen állítani az alaphangokat férfiasabbá, de ez a legtöbb országban nem alapértelmezett beállítás.

A techcégek vonakodását elsősorban üzleti indokok magyarázzák: a női hangú asszisztenseket jobban szeretik a felhasználók, és így több pénzt lehet velük keresni. A Q honlapján elérhető egy interaktív bemutató, ahol lehet tesztelni, hogy hogyan hangzik a szöveg különböző hangfrekvenciákon, és ez hogyan befolyásolja, hogy férfiasnak vagy nőiesnek halljuk a hangot. 

Természetesen az egyes embereknél különbözik a hallott hang percepciója, így a Q-t sem hallja mindenki semlegesnek: egy 4500 fős kutatáson viszont a Q hangja hozta a legjobb eredményt, a válaszadók 50 százaléka érezte semlegesnek, 26 százalék férfiasnak, míg 24 százalék nőiesnek. (via Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.