Hatalmas városi erdőket tervez az ENSZ a klímaváltozás megfékezésére

2019 szeptember 24., kedd 13:47
59

Összesen félmillió hektárnyi területen alakítanának ki erdőséget, hogy zöldebbé tegyék Afrika és Ázsia gyorsan növekvő városait. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) tervei szerint a két kontinensen zajló urbanizálódás mértéke hozzájárul a klímaváltozáshoz. A növények telepítése javítana a levegő minőségén, csökkentené az áradások és hőhullámok kockázatát, és megfékezné a talajpusztulást.

A New York-i klímacsúcson az ENSZ tárgyalásokat indított arról, hogy 2030-ra megvalósítsák a félmillió hektáros városi erdők tervét. Simone Borelli, a FAO szakértője elmondta:

„A kínai városok például nagyon gyorsan nőnek és 20 év múlva 20 vagy 30 százalékkal több ember fog bennük élni. Hacsak nem kezdenek el tervezni most, olyan helyzetben fogják találni magukat, amelyben már túl késő lesz. A fáknak hosszú időbe telik, amíg megnőnek.”

A FAO adatai szerint megfelelő kezelés mellett a városi erdők a levegő hőmérsékletét akár 8 Celsius-fokkal, a légkondicionálás költségét pedig akár 40 százalékkal is csökkenthetik.

Az terv az, hogy Afrika és Ázsia 30 országának 90 városában támogassák a zöld területek kialakítását – mondta Csü Tung-ju, a FAO igazgatója. A probléma különösen a száraz területeken nagy, ahol a klímaváltozás valószínűleg még érzékenyebbé teszi a városokat és a környező területeket a szárazságokra, a hőhullámokra, a szélsőséges szelekre, áradásokra és földcsuszamlásokra – mondta az igazgató.

Becslések szerint 2050-re a világ népességének kb. 70 százaléka városokban fog élni, az urbanizáció környezeti hatásai pedig elsősorban Afrikában és Ázsiában lényegesen rosszabbodni fognak, ha nem születik megoldás – figyelmeztetnek a szakértők.

A FAO együttműködik a projekten a Kew Gardens világhírű angol botanikuskert és kutatóközponttal és a Cities Climate Leadership Grouppal (C40), a felmelegedés elleni harcban a világ kb. 90 városát tömörítő szervezettel. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt