Az Európai Parlamentben megszavazták a fideszes képviselők, itthon viszont napirendre sem engedték venni a Törökországot elítélő állásfoglalást

POLITIKA
2019 november 18., 13:26
comments 67

Ugyan pár héttel ezelőtt a Fidesz EP-képviselői megszavazták az Európai Parlament török offenzívát elítélő nyilatkozatát, de ugyanez a nyilatkozat nem kerülhet a magyar országgyűlési képviselők elé, ugyanis a javaslatot nem engedték tovább a bizottságból a fideszes képviselők.

Az Euronews beszámolója szerint Tóth Bertalan, az MSZP országgyűlési képviselője október 29-én nyújtotta be politikai nyilatkozat tervezetét az északkelet-szíriai török hadműveletről és annak következményeiről. Ez a nyilatkozat több pontos is hivatkozott arra az állásfoglalásra, melyet kevéssel korábban fogadtak el az Európai Parlamentben, többek között a fideszes EP-képviselők támogatásával. 

A nyilatkozatban a magyar parlament arra sürgette volna Törökországot, hogy azonnal és véglegesen vessen véget a hadműveletnek, és vonja vissza fegyveres erőit Szíria területéről. Ugyanígy, az EP-határozathoz hasonlóan támogatták volna a célzott szankciók és a vízumtilalmak bevezetését. 

Mint a lap írja, mindkét nyilatkozat határozottan kiáll a törökök által tervezett biztonsági övezet létrehozása ellen, mert "a szíriai menekültek erre a területre való erőszakos áttelepítése a hagyományos nemzetközi menekültügyi jogszabályok, a humanitárius jog és a visszatoloncolás tilalma elve súlyos megsértésének minősülne"

A határozat sorsáról hétfőn Ujhelyi István szocialista politikus írt oldalán. Mint írta, „gyáva volt a Fidesz, ezért nem vették tárgysorozatba a határozatot”. Elmondása szerint heves, személyeskedő vita volt a javaslatról, és a fideszes Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke, úgy indokolta a döntést, hogy bár "pártja egyetért az EP-ben is elfogadott és most a magyar Országgyűlésnek is benyújtott dokumentum tartalmával, annak megerősítő elfogadását azonban feleslegesnek tartják, ezért tartózkodtak annak tárgysorozatba vételénél".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.