A Politico szerint Orbán Európa második legnagyobb vízionáriusa, Greta Thunberg mögött

Orbán Viktor magyar miniszterelnök felkerült a Politico 28-as listájára, amin azok szerepelnek, akik a lap szerint a leginkább “alakítják, felrázzák és felkavarják Európát.”

A kontinens sorsát befolyásoló politkusokat és civileket a lap három kategóriába sorolta: 

  • a csinálókéba, 
  • a rombolókéba 
  • és az álmodozókéba vagy vízionáriusokéba. 

(Egyébként a rombolóké sem tisztán negatív kategória, hiszen Zuzana Caputova liberális szlovák köztársági elnököt például olyan alapon sorolták ide, hogy lerombolta azt a sztereotípiát, miszerint Kelet-Európában csak jobbos-tekintélyelvű-illiberális férfiakat választanak meg fontos pozíciókba.)

Orbán kategóriájában az első helyezett Greta Thunberg, a 16 éves klímaaktivista, a második Orbán, a harmadik a piti nacionalizmust elutasító, erős “Európai Birodalomról” álmodó francia pénzügyminiszter, Bruno Le Maire. Utána olyanok sorakoznak, mint a menekültekkel teli hajójával Salvini fenyegetéseivel és a letartóztatásával nem törődve Szicíliában kikötő német Carola Rackete, a szintén német Klaus Welle, az Európai Parlament főtitkára vagy Elizabeth Denham brit adatvédelmi ombudsman.

Érdekes, hogy az Orbánt bemutató szócikk csak szőrmentén foglalkozik a magyar miniszterelnök víziójával, ami szerintük a nemzetekfeletti uniófelfogással való szembeszegülés. Az írás leginkább azt hangsúlyozza Orbánról, hogy milyen ügyesen tud igencsak leegyszerűsített politikai üzeneteket megfogalmazni, gyakran olyan sima jelzős szerkezetekre lecsupaszítva, mint az illiberális demokrácia, a keresztény Európa vagy olyan egyszerű szlogenekre redukálva, mint a Stop Soros.

Az írásban ironikusnak nevezik, hogy Orbán ma az EU bürokratáival hadakozik, miközben politikai pályájának kezdetén még a szovjetek haragját váltotta ki azzal, hogy a Vasfüggöny lebontása előtt szabad választásokat követelt.

A Politico cikke kiemeli, hogy bár Orbán olyan nacionalista politikusok bevallott példaképe, mint Jarosław Kaczyński és Matteo Salvini, az üzenete az európai jobbközépen is talált szimpatizánsokat. Hiszen bár a Néppárt felfüggesztette a Fidesz tagságát, annak 13 EP-képviselője továbbra is a néppárti frakcióban ülhet.

A "csinálók" listáján szerepelnek a legfajsúlyosabb nevek:

Az első itt a dán Margarete Westhager, az uniós versenyügyi biztosból lett digitális korszakért felelős európai bizottsági alelnök. Utána Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke következik, majd sorban Vlagyimir Putyin, Boris Johnson, Angela Merkel és Ursula van der Leyen.

A rombolók között az első Dominic Cummings, Boris Johnson brit miniszterelnök főtanácsadója, a kilépéspárti népszavazás fazonszabásza, aki az egész brit politikai rendszert szeretné lerombolni és újjáépíteni. A második Robert Habeck, a német Zöldek társelnöke, akik sikeresen rombolta le a párthoz kötődő sztereotípiákat és tette őket egyre fontosabb politikai erővé, a harmadik pedig Davis Marcus, a Facebook tervezett kritopénze, a Libra bevezetéséért felelős menedzser.

A teljes lista itt böngészhető végig.

A végére pedig itt egy témába vágó (és remek) sláger:Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér