Drágulnak a zöldségek

Duplájára drágultak a tartósan elálló zöldségfélék, répát, krumplit és petrezselymet is már csak a szokásos ár kétszereséért lehet kapni, írja a mfor a  Agrárgazdasági Kutatóintézet adatbázisa alapján.

Az adatokból az látszik, hogy a burgonya február végén még csak 150-160 forintba került a nagybani piacon, múlt hét csütörtökre viszont már 335 forintra drágult. A sárgarépa ára is megugrott, amit 150 forint helyett most már 300 forintért lehet kapni. A petrezselyem ára is pont a duplájára emelkedett, eddig kilóját 450 forintért vásárolhatták meg, most viszont 900 forintba kerül.A jelenség a fogyasztói piacokon is megfigyelhető úgy, mint a Fehérvárin és Vámház körútin. A Fehérvári úti piacon 25 százalékkal, a Vámház körúton 15 százalékkal lett drágább a burgonya kilója. A sárgarépa ára szintén 25 és 12 százalékkal emelkedett,  a zeller, a fehérkáposzta és a paprika egységára 15-25 százalékkal nőtt meg. 

A tojás ára is szép lassan emelkedik, a nagybani piacon 35 forintról 40 forintra nőtt az ára.  

Nem véletlen, hogy pont ezek a zöldségek lettek drágábbak, ugyanis ezek tartósan elálló növények, tehát a karantén idejére felhalmozásra pont ideálisak. Az a következő napok adataiból fog kiderülni, hogy csak egyszeri kihasználásról van szó vagy tartós árnövekedésről. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér