Hétvégi olvasnivaló az amerikai elnökválasztástól az egészségügyünk állapotáig

reggel 4
2020 október 31., 06:08

Kellemes szombat reggelt! Ez a Reggel 4, a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadása.

Minden szombat reggel emailben küldjük el azokat az anyagainkat, amiket az utóbbi napokban írtunk a 444-re, és tökéletesek hétvégi olvasgatáshoz. Itt tudsz feliratkozni erre, és minden hétköznap reggel küldött hírösszefoglalónkra.

ITTHON

Orbán Viktor miniszterelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján az InterContinental Budapest szállóban 2020. március 10-én.
photo_camera Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Abba a gazdasági csapdába táncolt bele a kormány, amit a leginkább el akart kerülni – Nem mertek igazán költekezni Orbánék az első hullám alatt, nehogy elszaladjon a hiány. A második hullámban viszont már nem maradt sok mozgástér a válság kezelésére.

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

45 percen át vitatkoztak Európa vezetői Orbánnal a „gender” szóról – Az október közepi EU-csúcson a magyar miniszterelnök vétóval fenyegetett egy Afrikával kötendő megállapodást, egyetlen szó miatt. A dán kormányfő volt a legharciasabb ellenfele. Végül Merkel oldotta fel a vitát. Titkos részletek egy pokolinak tűnő tárgyalásról.

A 2018-as titkos ellenzéki tárgyalások története – Leváltható-e a kormány szabad választásokon? Ezt a 444 Makro második számának alapkérdése, amiben Magyari Péter 80 oldalon keresztül ismerteti, miért hiúsult meg '18-ban az ellenzéki összefogás. Mit nézett be Simicska, miért volt az MSZP-DK paktum „a világ legszarabb megállapodása”, hogyan taktikázott Karácsony – minderről beszélgetünk a 444 első podcastjében.

EGÉSZSÉGÜNK

photo_camera Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

Tényleg olyan jó itt, hogy irigyeljen minket a Nyugat? – A KSH demográfiai évkönyve alapján meglepő lenne. Öregszünk, fogyunk, betegeskedünk, és egyéb lehangoló adatok.

photo_camera Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

Egy karantén alatt elvetélt fiatal nő esete mutatja meg, mit tesz az ellátással, ha a betegnél a fertőzöttségnek akár csak a gyanúja felmerül – Hegyi Enikő Anna nyilvános Facebook-posztban mesélte el, milyen tortúrán kellett karanténból frissen szabadult betegként átmennie az őt ellátó kórházban. Az intézmény szerint csak a kommunikáció csúszott félre.

Előfordul, hogy a bíróságon hall először a szexuális felvilágosításról az anya, aki elhagyja a gyerekét – Felfüggesztett börtönt kapott a gödöllői nő, aki tavaly a szülés után a patak partján hagyta az újszülöttet. Az ülés végén a bírónő megjegyezte neki, hogy ha esetleg újra terhes lenne, akár őt is felhívhatja, ha kell, elmondja, mit lehet tenni ilyenkor.

AMERIKA

Az elnökválasztás eredményére várakozók a manhattani Times Square-en 2016. november 9-én, kora hajnalban.
photo_camera Az elnökválasztás eredményére várakozók a manhattani Times Square-en 2016. november 9-én, kora hajnalban. Fotó: Michael Reaves/AFP

Maréknyi állam miatt lehet napokig bizonytalan az amerikai elnökválasztás végkimenete – A járvány még tovább bonyolította az amúgy sem egyszerű amerikai választási rendszert. Pár kulcsfontosságú államban, amikben eldőlhet, hogy ki nyeri a választást, talán csak a választás után 5-6 nappal lesz végeredmény, amit aztán még meg is támadhatnak.

Mark Zuckerberg meghallgatása az albizottság ülésén, 2020 júliusában
photo_camera Mark Zuckerberg meghallgatása az albizottság ülésén, 2020 júliusában Fotó: MANDEL NGAN/AFP

A techóriások sorsát is komolyan alakíthatja az amerikai választás – Októberben két nagyon fontos esemény is jelezte, hogy végleg elfogyhatott a politikai levegő az Amazon, a Google és a Facebook körül. Már a vállalatok feldarabolása is napirenden van, és egy demokrata győzelem alapvető változásokat hozhat a versenypolitikában.

K-K-EURÓPA

photo_camera Fotó: Piotr Lapinski/NurPhoto via AFP

„Nem akartunk háborút, ezt a háborút az állam kezdte ellenünk” – Napok óta tartanak az abortusztilalom-ellenes tiltakozások Lengyelországban, amihez láthatóan sokkal szélesebb rétegek csatlakoznak, mint az előző évek hasonló megmozdulásaihoz. Ennek okairól, és a mozgalom hosszú távú lehetőségeiről beszélgettünk egy lengyel mozgalomkutatóval, és egy aktivistával, aki részt vesz a tiltakozás szervezésében.

A nyugdíjasok október 12-i minszki tüntetését fenyegető karhatalmista
photo_camera A nyugdíjasok október 12-i minszki tüntetését fenyegető karhatalmista Fotó: STRINGER/AFP

Kudarcba fulladt a belarusz ellenzék nagy napja – A hétfőre tervezett általános sztrájk és az ország blokádja nem sikerült. De ez csak egy vesztes menet volt a lassan három hónapja tartó patthelyzetben.

MOZGÓKÉP

„Egyre kevésbé félünk, mert ennél félelmetesebb nem tud bekövetkezni” – Az október 23-i tüntetés napján követtünk végig SZFE-s hallgatókat, akik meséltek az egyetemfoglalásról, a mélypontokról és arról, hogyan tovább.

photo_camera Fotó: Kiss Bence/444

Nem akarnak ők lenni a klímaváltozás első hazai áldozatai, ezért a támogatásokról is készek lemondani – Megnéztük, hogyan küzdenek a Homokhátságon az elsivatagosdás ellen.

Minden nép megkapja a maga sorozatát – A Patria bemutatja, milyen volt Baszkföld, mielőtt menő turistacélpont lett. Az ETA terrorszervezet által szétszakított baszk társadalom története, nagyon sok esővel.