Joe Biden megnyerte az elnökválasztást

külföld
2020 november 07., 15:36

Ifj. Joseph R. Biden, a Demokrata Párt elnökjelöltje megnyerte Pennsylvaniát, ezzel az elnökválasztást is. Az állam húsz elektorával együtt már 273 elektort tudhat maga mögött, többet, mint amennyire minimálisan szüksége volna a győzelemhez, vagyis ezzel a csak Joe-ként emlegetett, veterán demokrata politikus lett az Egyesült Államok 46. elnöke. Egyben 78 évével az amerikai történelem eddigi legidősebb hivatalba lépő államfője is.

Biden nyer Trump nyer Még nincs eredmény IN TX WA CO AZ KS OK MN IA AR LA WI KY TN MS AL GA ID MT WY CA NV AK HI UT NM NE* OH IL NH OR MA PA FL MD DC DE NY NJ ME VT RI CT Az amerikai elnökválasztás állása térképen Előzetes eredmények, november 7., 18:00 14 10 2 0 16 29 18 1 1 2 0 10 10 3 4 5 5 6 6 1 1 5 38 9 6 7 6 8 6 9 16 9 1 1 8 5 6 7 3 12 3 3 7 3 3 13 5 15 4 3 4 1 1 29 3 WV SD ND 4 MO 10 3 MI VA NC SC * NE: 4 szavazat Trumpnak, 1 Bidennek Nebraskában 1

Hogy Joe Biden hogyan jutott idáig, és mit várhatunk tőle, arról Magyari Péter cikkében olvashatnak.

Ha azt vesszük, hogy a választások előtt a közvélemény-kutatások Biden fölényes győzelmét vetítették előre, a végeredmény nem meglepetés. Fölényes győzelemről azonban szó sem volt, az amerikai történelem egyik legkiélezettebb választási küzdelmét nyerte meg.

Bár azt már biztosan állíthatjuk, hogy Biden megnyerte a választást, annak a végeredménye még nem ismert. Még mindig számolják a szavazatokat négy államban, Arizonában, Észak-Karolinában, Georgiában és Nevadában, és mind a négy helyen olyan szoros a verseny, hogy egyelőre nem lehet győztest hirdetni. Bármelyikük is nyerjen ezekben, az immár csak statisztikai adat, az elnöki poszt sorsát nem befolyásolja. Bár Biden legitimitását nagyban növelné, ha még tudna szerezni elektori szavazatokat.

Hogy mennyire volt kiélezett a verseny, azt jól jelzik a szavazatszámlálás napjaiban írt összefoglaló elemzéseink címei is:

Igazi hullámvasút volt tehát az elmúlt három éjszaka. Az elnökválasztás esélyei így alakultak fogadóirodáknál:

  • A választás napján, keleti parti idő szerint este ötkor, egy órával azelőtt, hogy bárhol véget ért volna a szavazás, a Betfair oddszai alapján 68,2 százalék esélyt adtak Biden győzelmére.
  • 21:15-re ez 48,4 százalékra csökkent.
  • 22:00-kor már csupán 25,8 százaléknyi esélyt adtak Biden győzelmére, ez volt a mélypont.
  • Szerda hajnali háromnegyed 1-kor 45 százalékra ugrottak Biden esélyei.
  • 4:30-ra újra 29,2 százalékra zuhantak.
  • Aztán folyamatosan emelkedtek, szerda reggel kilenckor már 74,8 százalékon állt.
  • Csütörtökön pedig már nem esett 84 százalék alá.

Hogy ez így alakult, abban nagy szerepet játszott a koronavírus-járvány, illetve az, hogy a két párt hogyan reagált a helyzetre. A demokraták arra buzdították támogatóikat, hogy saját és mások egészsége érdekében ne személyesen, hanem levélben szavazzanak. Trump ellenben már hónapok óta alaptalanul a csalás melegágyaként emlegette az Egyesült Államokban évtizedek óta bevett, bizonyítottan működő levélszavazást, és személyes szavazásra buzdította a híveit.

Bizonyos államokban, például Texasban és Floridában a helyi szabályok engedték, hogy a levélben érkező szavazatokat rögtön beérkezésükkor, bőven a szavazás napja előtt feldolgozzák. Ezekben az államokban ezért a választás éjszakáján elsőre Joe Bidennek kedveztek az eredmények, mert csak később kezdték összesíteni a szavazás napján személyesen leadott, javarészt Donald Trumpra érkezett szavazatokat, amikkel mindkét államban meg is fordult az eredmény.

Michiganben, Pennslyvaniában és Wisconsinban ennek ellenkezőjét láttuk. Itt a levélszavazatokat csak a szavazás napján kezdték egyáltalán kibontani. Így eleinte Donald Trump került fölénybe, helyenként látszólag behozhatatlanba. Pennsylvaniában például a szavazatösszesítés egy pontján Trump csaknem hétszázezer szavazattal vezetett Biden előtt. Aztán ahogy megkezdték a levélszavazatok feldolgozását, úgy vált előbb szorosabbá az állás, majd fordult át az eredmény. Végül Biden, ha szorosan is, de biztosan nyerte mindhárom államot – Wisconsinban nagyjából ugyanolyan arányban, mint Trump Hillary ellen négy éve, Michiganben és Pennsylvaniában bőven nagyobb fölénnyel, mint négy évvel korábban Trump.