Van elég lélegeztető, csak nincs ember, aki működtesse

járvány
2020 november 10., 16:25

103 koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetről számolt be kedd reggel az operatív törzs, ezzel a járvány eleje óta majd 2600 magyarországi halálesetről tudunk. A napi halottszámok növekedése továbbra is exponenciálisnak tűnik.

Különösen nagyot nőtt a lélegeztetőgépen lévők száma, egy 46 fős ugrással már összesen 461 ember szorul lélegeztetésre. 6153 fertőzött beteget ápolnak kórházban, 92-vel többet, mint egy nappal ezelőtt. Ismét a tesztek több mint 30 százaléka lett pozitív, ez 4140 embert jelent. Az, hogy a teszt/fertőzött arány ilyen magas, azt jelenti, hogy a teszteken keresztül már nem alkothatunk reális képet a járványról, a vírus terjedése nem áll kontroll alatt.

Nemény András, Szombathely polgármestere keddi sajtótájékoztatóján elmondta, naponta 5-9 koronavírusos beteg hal meg a városban lévő Markusovszky Kórházban, és van ugyan 32 lélegeztetőgépük, de csak 17-et tudnak üzemeltetni, a többire nincs elég szakember. A szombathelyi orvosokat egyébként Győrbe vezényelték, ugyanis Győr-Moson-Sopron az utóbbi időben az ország legfertőzöttebb megyéjének számít.

A parlament közben megszavazta az újabb felhatalmazási törvényt, amely 90 napra a tavaszi rendkívüli állapotban gyakoroltakhoz hasonló jogokkal ruházza fel a kormányt. Orbán Viktor miniszterelnök ehhez a felhatalmazáshoz közötte a héten életbelépő további járványügyi szigorítások elrendelését.

Igaz, az új tiltásokról egyelőre még nem jelent meg rendelet, így azok pontos szabályairól semmit nem tud a lakosság. Annyi azért kiderült kedden, hogy az este 8 és reggel 5 közötti kijárási tilalom idején is lehet majd kutyát sétáltatni a lakóhely 500 méteres körzetében.

A gimnáziumok digitális tanrendre való átállásával minden esetre a szalagavatók is elmaradnak.

Bár a kormány szerint szerdától kell digitális tanrendre átállnia a gimnáziumoknak, az óbudai Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Gimnázium már november 2-án digitális oktatásra állt át. Az iskolában azóta tesztelésbe kezdtek, 282 tesztől eddig 6 volt pozitív. Igaz, 9 tanár és 15 diák van jelenleg is karanténban vagy fertőzöttként vagy kontaktszemélyként, ők nem számítanak bele ebbe a számba.

A korlátozások miatt szerdától bezár a Nemzeti Múzeum és társintézményei is.

Koronavírusos Debrecen polgármestere, a fideszes Papp László.

Eszeveszett rombolásba kezdtek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Schonherz kollégiumának lakói, miután Orbán Viktor hétfőn bejelentette a digitális oktatásra való átállást és a kollégiumok kiürítését. Volt, aki kalapáccsal esett a falaknak. A rendőrség eljárást indít.

Folyamatosan romlik a levegő minősége több magyar településen, már Budapesten is elérte a veszélyes szintet a légszennyezettség, és várhatóan tovább romlik majd a helyzet. Ez azért komoly baj, mert több kutatás is kimutatta, hogy az erős légszennyezettség súlyosbíthatja a COVID-19 betegség tüneteit.

Már 1166 embert teszteltek Kambodzsában, miután a koronavírusos Szijjártó Péter hol maszkban, hol maszk nélkül meglátogatta az országot, és lekezelt a fél kormányzattal. Eddig Szijjártó egyik testőréről, a Kamdozsai Néppárt szóvivőjéről, az agrártárca helyettes főtitkáráról és Őry Csabáról Magyarország kambodzsai (és vietnami) nagykövetéről derült ki, hogy fertőzött. Szijjártó látogatása után több kormánytag, köztük a miniszterelnök is karanténba vonult.

Az év szava-borsa

A Collins szótár hatezer százalékos növekedést tapasztalt a lockdown, azaz a lezárás szó használatában az elmúlt egy évben, így ez lett az év szava. A 444 szerkesztősége ezúton is gratulál a lockdownnak a szép eredményhez.

Az Oxfordi Egyetem és az NIHR Oxfordi Egészségügyi Orvostudományi Kutatóközpont közös kutatása szerint majdnem minden ötödik, koronavíruson átesett embernél diagnosztizáltak három hónappal az első pozitív tesztje után szorongást, depressziót vagy álmatlanságot. A kutatás pozitív korrelációt mutatott ki a koronavírus és a korábban diagnosztizált pszichés zavarok között is, ezért a kutatók szerint ezeket a zavarokat is fel kell venni a COVID-19 kockázati tényezői közé.

Egyelőre nem ölik halomra a Dániában tenyésztett nyérceket, melyekben a koronavírus új mutációja fejlődött ki, ugyanis még nem ötlötték ki, hogyan kárpótolják a tulajdonosaikat.

Ausztráliában már három napja nem találtak olyan koronavírusos beteget, aki az országban fertőződött volna meg.

Brazíliában felfüggesztették egy kínai koronavakcina tesztjeit, mert súlyos mellékhatásokra derült fény, de hogy mik ezek, azt sem a brazil hivatalok, sem a kínai gyártó nem közölték.

Javulni látszik a járványhelyzet Csehországban, miután az utóbbi hónapokban rendre Csehország produkálta a legrosszabb statisztikákat az egész EU-n belül.

Közben az európai helyzet továbbra is elég rossz, már a világ koronavírussal összefüggésbe hozható haláleseteinek majdnem fele Európában történik.