Egy hét alatt 38-an haltak meg Balassagyarmaton, 26-an koronások voltak

járvány
2020 november 24., 08:03

Részletes beszámolót tett közzé a balassagyarmati járványhelyzetről Csach Gábor, a város fideszes polgármestere, aki októberben szintén megfertőződött. Azt írta, hétfőn 135 koronavírusos beteget ápoltak a helyi kórházban, közülük kilencen voltak lélegeztetőgépen. A 135-ből 23 beteg balassagyarmati. Az elmúlt két napban senki sem halt meg kórház covid-részlegén.

A halotti anyakönyvi kivonatok adatai szerint az elmúlt héten a város 38 halottja közül 26-an koronavírusosak voltak. Az öt balassagyarmati elhunytból egy ember volt fertőzött. Országosan nincs lehetőség a járványadatok követésére kórházankénti bontásban. Hadházy Ákos képviselő az operatív törzstől és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) is próbált ilyesmit megtudni, de azt állítják, nincsenek meg az adatok. Ami egészen különös, hiszen a kórházaknak külön-külön kell jelentést tenniük, a nekünk nyilatkozó orvosok szerint szigorúan is veszik a dolgot.

Csach szerint az elmúlt öt napban 59 új fertőzöttet azonosítottak a városban, és minden harmadik teszt gyorsteszt eredménye. Rajtuk kívül további 79 kontaktszemélyt helyeztek karanténba, most 324-en érintettek, ami rekord. A városházán is találtak hat fertőzöttet, nyolc óvónő, három asszisztens és két dajka is karanténban van. A Balassi Gimnáziumban összesen négy diák fertőzött, egy technikai dolgozó is karanténba került. A hajléktalanszállót teljes karantén alá helyezték, miután egy lakó pozitív lett.

link Forrás

A polgármester azt írta, a Szent Erzsébet Idősotthonban már csak három tünetmentes fertőzött lakó van a 190-ből, mindnyájan izolációs szobában várják a negatív tesztet. Múlt héten megérkeztek az intézménybe az antigén gyorstesztek, amivel az alkalmazottakat szűrik.

Az iskolák, óvodák, bölcsődék dolgozóit itt is főiskolások, egyetemisták szűrik, kiegészülve kormányivatali ügyintézőkkel és sofőrökkel.

Kiemelt videóink