Sokan halnak

járvány
2020 november 25., 16:44
  • A KSH adatai szerint már október utolsó hetében is sokkal többen haltak meg Magyarországon, mint a korábbi években ugyanekkor.
  • Végre meghallgathatja egy parlamenti bizottság az operatív törzset, igaz, nem az, amelyiknek kellene.
  • Azonosítottak egy koronavírus-mutációt, ami hatékonyabban fertőzi az embereket - ahogyan világszerte látjuk is.
  • 100 éve először csökkenhet Svédországban a várható élettartam.

Az operatív törzs szerda reggeli beszámolója szerint az utóbbi 24 órában 106, a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetet jelentettek Magyarországon, ez a szám már-már megszokott: az utóbbi hetekben kevés kivételtől eltekintve rendre 100 fő körül alakulnak a napi halálozási adatok.

A halottak között volt egy 21 éves nő is, alapbetegségként perforált vakbélgyulladást és hashártyagyulladást tüntettek fel a neve mellett. Szintén meghalt egy 37 éves, cukorbeteg és magas vérnyomásos férfi, egy 42 éves nő szimptómás epilepsziával és egy 45 éves nő is, akinél nem tüntettek fel alapbetegséget.

A kórházban és a lélegeztetőgépen lévők száma egyaránt rekord magasra ugrott szerdán, előbbi 7718, utóbbi jelenleg 656 fő.

A 444 saját aloldala napról napra friss statisztikákat közöl, ide kattintva érhető el.

Neuberger Eszter reggeli nagy cikkében arról rajzolt körképet, hogyan próbálnak a magyar munkaadók védekezni a járvánnyal szemben.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) új halálozási adatain is világosan látszik a koronavírus hatása. 2020 októberének utolsó hetében a KSH szerint 3027 ember halt meg Magyarországon, míg az elmúlt öt év átlaga ugyanerre a hétre 2386,2 volt. Ez 27 százalékos növekedést jelent. A KSH-s halálozási adatainak részletes, az elmúlt 5 évvel összevethető statisztikáit ezen az oldalon gyűjtöttük össze.

Zacher Gábor toxikológus az RTL Klub reggeli műsorában beszélt a koronavírus-járványról, egyebek mellett azt mondta, „felejtsük ezt az idei karácsonyt, azért, hogy legyen jövőre karácsony, hogy ne arról szóljon a történet, hogy mondjuk azokat gyászoljuk, akik ugye azért mennek el, mert nem tartjuk be tulajdonképpen a szabályokat”.

Csütörtöktől Pintér Sándor belügyminiszter irányítja a kórházakat. Ezt egy szerdai kormányrendelet mondja ki, ami szerint veszélyhelyzetben nem az országos kórház-főigazgató irányítja az Országos Kórház-főigazgatóságot, hanem a rendészetért felelős miniszter.

Az operatív törzs végre tájékoztatni fog egy parlamenti bizottságot a járványhelyzetről. Normális esetben a parlament népjóléti bizottsága hallgatná meg a beszámolójukat, de a Fidesz hetek óta bojkottálja a szerv munkáját, hogy lemondásra bírják Korózs Lajost, a bizottság MSZP-s elnökét. Korózs tavasszal közzétett egy videót, amin egy nő, aki nem mentős, mentősként nyilatkozik a kórházbezárásokról. Az operatív törzs beszámolóját így a honvédelmi és rendészeti bizottság fogja meghallgatni.

Egy kormányhatározat szerint a kormány több százmillió forint támogatást ad az önkormányzati tulajdonú debreceni repülőtérnek a koronavírus miatt. A kormány a budapesti reptérrel nem bánik ennyire szépen, ott ugyanis nem annyira szimpatikusak neki a tulajdonosok.

Azért a budapesti reptér sem néptelenedik el, Szijjártó Péter Facebook-videója szerint szerdán például egy Kínából érkező repülőgép landolt a kifutón, további 1 millió adag favipiravir tablettát szállítva. A favipiravirt a koronavírusos betegek kezelésére használják, és eddig összesen 4,8 millió tabletta érkezett Magyarországra, 2,8 millió Japánból, és 2 millió Kínából.

Mi a teendő?

Osztrák és francia kutatók megvizsgálták a koronavírus-járvány terjedése ellen bevetett intézkedések hatékonyságát, és arra jutottak, hogy a legjobb, amit a kormányok tehetnek, általában a kisebb csoportosulások tilalma, az oktatási intézmények bezárása, a határforgalom korlátozása, a személyi védőfelszerelések hozzáférhetőségének növelése, a személyi mozgás korlátozása, az országos kijárási tilalom és a tömegrendezvények tilalma.

Kiderült az is, hogy a koronavírus-járvány elején kialakult egy 614G nevű vírusmutáció, ami sokkal nagyobb hatékonysággal fertőzi az embereket, mint az eredeti vírusvariáns. A második hullámban már ez a mutáció terjedt a leggyorsabban a világ legtöbb országában.

Szerbiában az iskolák és az óvodák bezárását mérlegeli a kormány, miután egyetlen nap alatt közel hétezer új fertőzöttet regisztráltak.

Brit kutatók arra figyelmeztettek, hogy a járványügyi korlátozások karácsonyi feloldása a koronavírus harmadik hullámának berobbanásához vezethet.

100 éve először csökkenhet a várható élettartam Svédországban a Bloomberg szerint, és ennek a koronavírus az oka. Svédországban ugyanis a koronavírus mortalitása lényegesen magasabb volt, mint a többi északi államban. Az országban az 1900-as évek elejétől 2019-ig stabilan emelkedett a várható átlagos élettartam, statisztikusok azt mondják, most várhatóan csökkenni fog.