Belekényszerítik az orosz orvosokat, hogy beoltassák magukat a Szputnyik V vakcinával

koronavírus
2020 december 08., 14:19

"Ha lenne választásom, valószínűleg nem oltatnám be magam, mert nem bízom a vakcinában... de azt hiszem, muszáj lesz megtennem"

- nyilatkozta a Moscow Timesnak Polina, egy huszonhárom éves orvostanhallgató, aki koronavírusos betegekkel foglalkozik egy moszkvai kórházban.

A lap tizenkét orvost kérdezett meg, akik az orosz fővárosban dolgoznak, hogy mi a véleményük az orosz fejlesztésű Szputnyik V vakcináról.

Oroszország szombaton kezdte el a lakosság tömeges beoltását, elsőként pedig az egészségügyi dolgozók, tanárok és szociális munkások részesülhetnek az oltásban. Bár elvileg önkéntes alapon kérhetik az oltást, a Moscow Times szerint a moszkvai Hármas Számú Klinika utasította az összes dolgozóját, hogy oltassák be magukat. A lapnak nyilatkozó orvosok között pedig volt, akit kirúgással fenyegettek, ha nem kéri a vakcinát.

Az orosz orvostársadalom pedig kifejezetten szkeptikus, ha nem egyenesen elutasító az orosz vakcinával szemben: egy szeptemberi közvéleménykutatás szerint az orosz orvosok 50 százaléka elutasítja a vakcinát, és csak 24 százalék lenne nyitott a használatára.

"Nem azt mondom, hogy a vakcina rossz, de nem örülök annak, hogy limitált mennyiségű információink vannak csak róla"

- nyilatkozta Roman Sztroganov, az 50-es számú Moszkvai Klinikai Kórház egyik sebésze, aki a járvány kezdete óta koronavírusos betegekkel foglalkozik.

Az orosz orvosok szkepticizmusának az egyik oka, hogy úgy tűnik, Putyin és az orosz vakcina gyártói inkább fókuszálnak a nemzetközi vakcinafejlesztési versenyre, mint az alaposságra. Nyáron úgy jegyezték be a Szputnyik V-t, hogy még bőven folytak a vakcina tesztjei, és mikor a Pfizer bejelentette vakcinája 94 százalékos hatékonyságát, az orosz kormány rögtön közölte, hogy a Szputnyik V 95 százalékban hatékony. És az is volt, ám ezt sokkal kisebb csoporton vizsgálták még csak meg akkor, mint a nyugati vakcinagyártók.

Az orosz orvosok szerint a vakcinával szembeni szkepticizmus nem az általános oltásellenesség jele, hanem kifejezetten a Szputnyik V-vel szemben bizalmatlanok.

"A bizalmatlanság fő oka az, hogy az orvosok még nem is látták a vakcina harmadik fázisú tesztelésének az eredményeit. A korábbi vizsgálatok ígéretesek voltak, de az összes adat ismerete nélkül hogyan beszélhetünk egyáltalán a vakcina minőségéről?"

- monta a Moscow Timesnak egy névtelenül nyilatkozó kardiológus, az orosz egészségügyi minisztérium tanácsadója.

Az orosz orvostársadalom eleve bizalmatlan a hatóságokkal szemben. Az elmúlt évtizedben az egészségügy állapota romlott, a koronavírus és a fokozott terhelés pedig csak az utolsó csepp volt a pohárban.

"A koronavírushelyzet miatt a dolgok rosszabbra fordultak, mikor az egészségügyi minisztérium és a helyi kórházvezetők a hatóság pártjára álltak, mikor az orvosok és ápolók szóvá tették azt, hogy milyen körülmények között kell dolgozniuk"

- mondta a Alekszej Levinszon, a Levada nevű független közvéleménykutató cég szocio-kulturális kutatásokért felelős részlegének a vezetője.

A bizalomvesztés jelei a közvéleménykutatásokban is világosan megmutatkoztak: a Levada júliusi kutatása szerint az orosz orvosok hatvan százaléka nem tartotta hitelesnek a hatóságok által közzétett koronavírus-adatokat. Az orosz és belarusz orvosok április óta saját, informális listát vezetnek a koronavírusban elhunyt kollégáikról.

A kérdés az, hogy ha az orosz orvostársadalom ennyire bizalmatlan a Szputnyik V-vel szemben, hogyan lehet majd meggyőzni a lakosságot, hogy adassa be magának a vakcinát.

Egy októberi kutatás szerint, amit Putyin pártjának, az Egységes Oroszországnak a megbízásából készítettek, az orosz társadalom 73 százaléka nem állt készen arra, hogy beadassa magának a vakcinát.

Mély társadalmi beágyazottsága van az oroszok bizalmatlanságának a saját gyártású gyógyszereikkel szemben. Sokan ráadásul nem is érzékelik annyira komolynak a járványt, hogy megérje beadatni egy olyan vakcinát, amiben nem igazán bíznak.

"Úgy vettük észre, hogy nincs nagy pánik a járvánnyal kapcsolatban" - mondja Levinszon. "Az emberek gondolnak a vírusra, de az élet megy tovább, és kevesen vannak, akik kétségbeesetten vágynának a vakcinára."