Koronavírus-számok Magyarországon 04.22.
Elhunytak + 214 Σ 26 001
Kórházban - 590 Σ 7 507
Fertőzöttek + 3 607 Σ 760 967
Tesztek + 26 406 Σ 5 205 923
Oltottak + 55 854 Σ 3 419 450

10 forint a forró lángos, be van oltva Áder János

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

  • Itt a dél-afrikai vírusvariáns.
  • A kormány szigorításon gondolkodik.
  • Bezár a Szent István-bazilika.
  • Pénteki járványhíradó.

Január eleje óta nem végeztek ennyi koronavírus-tesztet egy nap alatt (27128), de a pozitív minták aránya így is 17 százalék: 4668 új fertőzöttet azonosítottak, ami december közepe óta a legmagasabb szám. A halottak száma 123 fővel nőtt.

Az operatív törzs pénteki tájékoztatása szerint Magyarországon is megjelent a koronavírus nehezebben kezelhető, ellenállóbb dél-afrikai variánsa. A fertőzött személy korábban találkozott egy munkatársával, aki Zambiában járt, tőle kaphatta el a vírust. Müller Cecília óva intett mindenkit az utazások tervezésétől.

A dél-afrikai mutánssal könnyebben fertőződhetnek újra olyanok is, akik már átestek a fertőzésen, és az eddigi ismereteink szerint az AstraZeneca oltás kevésbé hatékony ezzel a vírusvariánssal szemben, a hamarosan érkező, egydózisú Johnson & Johnson vakcinában bízhatunk, ahogy valószínűleg a többi oltóanyagban is.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban arról beszélt péntek reggel, hogy radikálisan korlátozni kell az Európán kívüli üzleti utazásokat is, nehogy még többen behozzák a dél-afrikai vírusvariánst.

Miközben az úszóválogatott éppen a Dél-Afrikai Köztársaságban edzőtáborozik.

A kormány járványügyi szigorításokon is gondolkodik, melyekről a következő napokban születhet döntés.

A számok alapján azonban már most is szigoríthatna a kormány, hiszen azok most sem festenek kedvező képet a járvány terjedéséről.

Bezár a budapesti Szent István-bazilika, mert a plébánián szolgáló káplánok elkapták a koronavírust – közölte Erdő Péter bíboros.

Erdő Péter jelentette be azt is, hogy koronavírusban elhunyt Snell György, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke, a Szent István-bazilika plébánosa, a Szent Jobb őre.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének Országos Választmánya  a járványhelyzet romlása miatt nyílt levélben kérte Orbán Viktort arra, hogy zárja be az iskolákat.

Az operatív törzs változtatott a magyar oltási stratégián, az új cél, hogy minél többen kapják meg legalább az első dózist.

A Magyar Orvosi Kamara felhívásában történelmi személyek és kitalált karakterek buzdítják oltakozásra az embereket.

A rendőrség szerint nem probléma, hogy Kriza Ákos Miskolc korábbi fideszes polgármesterének temetésén Orbán Viktor miniszterelnök 250 személy társaságában vett részt, mondván, az egyházi rendezvényeken, mint amilyen Kriza templomi búcsúztatása is volt, akárhány ember jelen lehet, arra nem vonatkozik a temetésekre meghozott 50 fős limit.

Beoltották Áder Jánost. Az elnöki vakcina egy adag Sinopharm volt.

Post-Covid szakambulanciákat hoz létre a Debreceni Egyetem Klinikai Központja.