Kórházak a határon

járvány
2021 március 12., 17:57
  • Továbbra is rekordokat dönt a harmadik hullám.
  • Több orvos szerint a magyar egészségügy teljesítőképessége határára került.
  • Az előzetes tesztek szerint nagyon jól működik az amerikai Novavax vakcinája.
  • Pénteki koronahírek.

Új rekordon a naponta regisztrált fertőzöttek száma, az előző 24 órában 9011 emberről bizonyosodott be, hogy koronavírusos. Ezt 37 ezer teszttel értük el, ebből tehát minden negyedik pozitív eredményt mutatott. A halálos áldozatok száma 130-cal nőt, kórházban 8718-an, lélegeztetőn 949-en vannak, ezek is rekordok.

A 444 interjút készített Svéd Tamás intenzív terápiás szakorvossal, a Magyar Orvosi Kamara titkárával a covid-helyzetről. Svéd szerint a kapacitások vége felé jár az egészségügy, a súlyos állapotban lévő betegek között pedig sokkal nagyobb a fiatalok aránya, mint korábban, már alapbetegségek nélküli 30-40 évesek is bekerülnek a kórházakba. Svéd beszélt a szakemberhiányt is komoly problémaként azonosította.

photo_camera Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Daróczy-Gaál Ágnes, a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke az ATV Híradójának nyilatkozva szintén arról beszélt, hogy az egészségügy teljesítőképessége határán van.

Egyre több orvos nyilatkozza, hogy már választaniuk kell a betegek között, hogy kit küldenek intenzívre, de az operatív törzs szerint az egész kamu.

A harmadik hullám felfutásával párhuzamosan szerencsére oltanak is, az utóbbi 24 órában 80 270 fővel nőtt az oltottak száma. Azonban az oltási listával még mindig vannak problémák. Több olvasónk is beszámolt ilyen anomáliákról, ezeket ebben a riportban foglaltuk össze.

A harmadik hullám dermesztő statisztikái egyre több embert terelnek az oltás felé. A Központi Statisztikai Hivatal közvélemény-kutatása szerint az elmúlt egy hétben 4 százalékkal nőtt az oltást akaró magyarok aránya, így már 46 százalék adatná be a vakcinát. Az oltást egyértelműen elutasítók aránya viszont 27-ről 24 százalékra csökkent.

Nemény András, Szombathely polgármestere a Facebookon írt arról, hogy hiába alakítottak ki a városban oltópontokat, azok bejárására nem ment el a járási tisztifőorvos, Harangozó Bertalan kormánymegbízott pedig a telefont sem veszi fel neki. Nemény reméli, hogy kormányzati tisztviselők nem politikai megfontolásból hátráltatják a járvány elleni védekezést.

Súlyosan kritikus állapotba került a koronavírussal fertőződött Bányai Gábor fideszes képviselő - közölte a politikus családja a Facebookon.

Külföld

Az Euronews értesülései szerint mégsem kaphatnak majd uniós védettségi igazolást azok, akik az orosz Szputnyik-V-t vagy a kínai Sinopharm oltását kapják. Ez persze még nem lefutott ügy, ráadásul a Szputnyik-V uniós engedélyezése épp zajlik.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint semmi ok nincs arra, hogy abbahagyják az oltást az AstraZeneca vakcinájával. Az utóbbi napokban több országban is felfüggesztették az oltást az AstraZeneca készítményeivel. Dániában például vérrög keletkezett néhány beoltott szervezetében, de az EU-s szakértői álláspont szerint nincs bizonyíték arra, hogy ez az oltással állna összefüggésben.

Az eredetileg vállalt vakcinamennyiség harmadát szállítaná az Európai Uniónak az AstraZeneca az első negyedévben, írja a Reuters egy nem nyilvános, március 10-i keltezésű dokumentum alapján.

Az amerikai Novavax vakcinája jól teljesített a teszteken, a cég szerint oltószere az eredeti, kezdeti vírus ellen 96, a brit mutáns esetében pedig 86 százalékban hatásos.

Németországban február vége óta erősen növekszik a fertőzésgyakoriság az 5-15 éves korosztályban és az 5 éven aluliak körében is. Az óvodákban már több járványkitörést regisztrálnak, mint a második hullám tetőzése idején, tavaly karácsony előtt.

Az amerikaiak 20 százaléka mondta egy friss kutatásban, hogy legalább egy közeli barátja vagy rokona meghalt a koronavírus-járványban.

A koronavírus-járvány kirobbanása óta megnövekedett az ázsiai-amerikaiakkal szembeni erőszakos támadások száma az Egyesült Államokban.

San Franciscóban összetűzésbe keveredett utasaival egy Uber-sofőr, miután megkérte a vele utazókat, hogy vegyenek fel maszkot. A fiatal utasok erre kiabálni kezdtek, letépték a sofőr maszkját, és egyikük le is köhögte a sofőrt, miután azt mondta, hogy ő is koronavírusos.