Amikor a kormány már az orvosokat hazugozza

járvány
2021 március 18., 16:32
  • Megdőlt a halálozási rekord.
  • Minden eddiginél többen vannak kórházban.
  • Minden eddiginél többen vannak lélegeztetőgépen.
  • A kormány közben álhírnek nevezi azt, amit az orvosok mondanak a kapacitáshiányról.

A múlt héten felhívtam egy orvos ismerősömet. Bár nem a szakterülete, sok más orvoshoz hasonlóan hónapok óta ő is szinte kizárólag covidbetegeket kezel egy hirtelenjében kialakított covidosztályon. Drámai állapotokról számolt be: ötvenhárom éves betegről, akit az intenzív osztály nem tudott átvenni tőlük a kapacitáshiány miatt. Egy fiatal, várandós nőről, akit azért náluk kezelnek, mert a nőgyógyászaton kapacitás hiányában nem tudják ellátni. És arról, hogy már hozzájuk is be akartak állítani lélegeztetőgépet. Annak ellenére is, hogy már ahhoz is legalább három ápoló kell, hogy egyáltalán forgassák a lélegeztetett beteget. Náluk nappal összesen jut három ápoló a negyven körüli betegükre, éjjel annyi se.

Mindez arról jutott eszembe, hogy Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón minden érdemi cáfolat nélkül álhírnek nevezte az egészségügy kapacitásproblémáiról szóló értesüléseket. Azokat, amiket a megfélemlített, ezért nevüket nem vállaló orvosforrásaink mellett az orvosi kamara titkára, Svéd Tamás névvel vállaltan is elmondott, és amit ma az egészségügyi szakdolgozói kamara elnöke, Balogh Zoltán is megerősített.

Mielőtt továbblépnénk, következzék a nap legvárvavártabb híre: az Európai Gyógyszerhatóság szerint biztonságos és hatékony az AstraZeneca vakcinája. Megállapításaik szerint nincs összefüggés a néhány esetben tapasztalt tromboembóliás tünetek és a védőoltás között. A vélt összefüggés miatt európai országok sorában függesztették fel az AstraZeneca védőoltásának használatát.

Rossz számok

A járványban közben sorra dőlnek a rekordok. Csütörtökön minden korábbinál több, 207 halálesetet regisztráltak, aktuálisan Magyarországon a második legmagasabb a vírus miatti halálozás lakosságarányosan az EU-ban. 10 386-an szorulnak kórházi kezelésre covid miatt, többen, mint valaha. Lélegeztetőgépen 1170-en vannak, csaknem kétszázzal többen, mint ahányat Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektorának decemberi nyilatkozata szerint hosszú távon ellátni képes az egészségügy. Az újonnan azonosított fertőzöttekről szóló adatot továbbra is nagyon torzítja a rendkívül kevés elvégzett teszt. Még így is 6502-vel nőtt a számuk, csaknem 25 százalékos pozitív tesztarány mellett.

Az egyetlen szívderítő adat, hogy szerdán újabb 44 364 embert oltottak be, így összesen már 1 441 706-an kaptak meg legalább egy dózist a vakcinából. Ez adhat némi okot az optimizmusra, ilyen adatok alapján vélheti úgy Karikó Katalin, a Pfizer/BioNTech vakcina alapját képző eljárás kifejlesztője, hogy az USA-ban akár már nyárra, a világ más részein pedig nyár végére visszaszorulhat a járvány.

Ebben mondjuk sokat segítene egy rendesen működő regisztrációs oldal, ami legalább arról visszajelzést küldene, hogy egyáltalán sikeres volt-e a regisztráció. Akkor talán az oltások adminisztrálásával leterhelt háziorvosok se éreznék úgy, hogy az oltási terv vicc és katasztrófa egyben. Az pedig a tisztánlátáson segítene, ha nem hasraütésszerű számokat közölnének arról, hogy tulajdonképpen mennyi orosz vakcina érkezett.

A főváros és a szintén ellenzéki vezetésű Szombathely hiába próbálkozott, a fideszes vezetésű XVI. kerület viszont engedélyt kapott saját oltópont kialakítására. Ennél eggyel jobb hír, hogy posztcovid-ambulanciákat is létrehoznak. Ami hasznos, mert a covidnak, mint kiderült, hosszú ideig tartó szövődményei is kialakulhatnak.

A kormányzati töketlenkedés nem magyar sajátosság. Egy friss brit tanulmány szerint 27 ezer ember életét menthették volna meg, ha Boris Johnson kormánya időben vezeti be a korlátozásokat a járvány harmadik hullámában.

Elindult a Vírusinfó, a Kossuth Rádió új műsora, amiben Merkely Béla és Szlávik János doktorok osztanak meg érdekességeket a betegségről.