Már egy Dombóvárnyi magyart vitt el a koronavírus

járvány
2021 március 19., 18:33
  • Rekordon a halottak és az új fertőzöttek száma is.
  • Egyre több orvos jelzi, hogy az egészségügy kapacitáshatáron van.
  • Az Orvosi Kamara kéri a politikusokat, hogy fejezzék be a vádaskodást.
  • A nap legfontosabb járványhírei.

Aggasztó a helyzet. Az operatív törzs péntek reggeli beszámolója szerint az elmúlt 24 órában a koronavírus napi halálos áldozatainak száma és az egy nap alatt regisztrált új fertőzöttek száma is rekordot döntött. Előbbi 213 fővel nőtt, azaz a koronavírus magyarországi megjelenése óta már összesen 17 841 fertőzött halt meg, ami kb. annyi, mint Dombóvár teljes lakossága. Az új fertőzöttek száma 10 759 fő, ami szintén rekord, ez a szám sosem volt még 10 ezernél magasabb.

Lélegeztetőgépen 1174 ember van, ami azért baj, mert Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora decemberben még azt mondta, hogy a magyar egészségügy kb. 1000 lélegeztetett beteget bír el. A szakértő azonban most azt mondta, a 1000-es számot békeidőre értette, igazából lehet még növelni a kapacitásokat megyénként 25, 50 vagy akár 100 százalékkal is.

Merkely véleményét nem minden orvos osztja, Jávor László, a győri kórház igazgatója például már hétfőn azt mondta Orbán Viktornak egy videokonferencián, hogy a kórházában már most több koronavírusos beteg van, mint amennyit megfelelően el tudnak látni.

Egy Nyugat-Magyarországi mentődolgozó pedig az RTL-nek számolt be arról, hogy már nem győzik a sok hívást, már a pihenést sem tudják megoldani.

A 444-nek nyilatkozó orvosok szintén arról panaszkodtak, hogy nem győzik a munkát, érzésük szerint felülről, erőszakkal bővítik az intenzíves ellátás kapacitását teljesen irreális mértékben, mert igazából nem bír el a rendszer annyi beteget, amennyit az egészségügyi vezetés még kapacitásban lévőnek gondol. Az orvosok azonban még más kórházakban dolgozó kollégáikkal sem tudják megosztani a tapasztalataikat.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) közleményben fordult a politikusokhoz, kérve, hogy fejezzék be a vádaskodást és ne keltsenek hamis illúziókat. A MOK közleménye valószínűleg arra válasz, hogy a héten több kormányzati szereplő is álhírnek minősítette az orvosok vészjelzéseit.

Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter szerint azonban már csak néhány hét van addig, hogy az átoltottság olyan szintet érjen el, ami már magában is lassítja a járvány terjedését.

A járvány gyors terjedését jelző számok láthatóan az embereket is megijesztik, a Központi Statisztikai Hivatal soha nem mért még ilyen magas oltási hajlandóságot. Már az emberek 52 százaléka mondja biztosra, hogy beadatná az oltást, az elutasítók aránya pedig 23 százalékra csökkent.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában azt mondta, egy hétig még mindenképp maradnak a korlátozások, a húsvétról pedig majd később dönt a kormány.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára megindokolta, miért nem veszik előre a tanárokat az oltási rendben annak ellenére sem, hogy ezt több európai ország már megtette. Azért, mert Rétvári szerint Magyarországon sokkal több vakcina van, mint máshol, így a magyar pedagógusok még így is hamarabb kapnak majd oltást, mint azok akik országa előrevette ugyan a tanárokat az oltási rendben, de nem szerzett elég vakcinát.

A világ egyik legtekintélyesebb sportlapja, a francia L’Equipe információi szerint a múlt hétvégi budapesti kardvívó-világkupa összesen kb. 30 résztvevője kapta el a koronavírust, jelentős részük versenyző, illetve edző, de legalább egy bíróról is tudnak.

Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő a Debrecen Televíziónak nyilatkozva azt mondta, az egészségügy kapacitásai elegendőek a covidosok ellátásához, de ha kell az operatív törzs a temetési rendbe is bele tud nyúlni.

Kámány Roland, a magánoltásokra regisztrációkat gyűjtő Nemzetközi Oltóközpont vezetője azt mondta a Qubitnak, másfél hónapot biztosan csúszik a magánoltás elindítása, ezért aki csak teheti, oltassa be magát az állami programban, a magánoltásra pedig maximum egyfajta tartalékként tekintsen.

Március eleje óta postázzák a védettségi igazolványokat, de ezek körül is nagy a katyvasz. Olvasóink több anomáliáról is beszámoltak.