20 forint a marhaperkelt, beoltották Mama Merkelt

járvány
2021 április 16., 17:10

Péntekre virradóra 241 újabb, koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetet jelentett az operatív törzs, ez enyhe csökkentést jelent az elmúlt hetek csúcsértékeihez képest. Pozitív trend, hogy láthatóan csökken a kórházak terhelése, 389 fős csökkenéssel már csak 9 459 covidos beteg van kórházban, míg ez a szám március végén 12 500 fölött volt.

Jól alakul a beoltottak száma is, már több mint 3,14 millióan kapták meg legalább az első dózist.

Az óvodák és az alsó tagozatok hétfői megnyitásról beszélt Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában, azt mondta, a honvédség fertőtlenítette az iskolákat, hogy megkezdődhessen a tanítás. Az interjú további részében főleg a magyar baloldalt vádolta azzal, hogy oltásellenes.

Akárki is legyen oltásellenes, az oltási kedv szerencsére folyamatosan nő. Már a magyarok közel 60 százaléka tervezi beoltatni magát, 17,6 százalék pedig talán felvenné az oltást. Kb. ugyanennyien vannak az oltásellenesek is, akik azt mondják, nem akarják a vakcinát.

Persze vannak még zugai a világnak, ahol az oltásellenes keménymag igazán hangos: Tóth Vera énekesnő például arról beszélt volna élőben a Facebookon, hogy az oltás beadása után is vigyázzanak magukra az emberek, de a videóját annyian jelentették, hogy a profilját is letiltotta a Facebook. A mindenképp megfontolandó üzenet ellenére egyébként Tóth is megfertőződött az oltása utáni napokban.

Mindenki mindenfélét mond egyébként a vakcinákról, Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter például 8, részben vagy egészében téves állítást is elsütött a csütörtöki kormányinfón, a miniszterelnök pedig megint arról beszélt, hogy keletre kell fordulni a vakcinákért, mert nyugatról nem jön elég. Emellett futótűzként terjed az az álhír is, miszerint az oltás meddőséget okoz, holott természetesen ez is kamu. Közben a fejlett országok többségében arról zajlik vita, kötelezővé kellene-e tenni a koronavírus elleni oltást.

Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter egyik tanácsadója egy kormányfüggő szervezettel vizsgáltatta volna ki Zacher Gábor múltheti nyilatkozatát, amiben az orvos azt mondta, Orbánnak kell elszámolnia a koronavírus 22 ezer (azóta már több mint 24 ezer) halottjával.

Éledezik az ország

Nagyvilág

Beoltották Angela Merkel kancellárt. A kormányfő AstraZenecát kapott. A politikus közben újabb járványügyi korlátozásokat sürget, miközben kormánya épp azért a jogért harcol, hogy saját hatáskörben, a tartományok nélkül rendelhessen el kijárási tilalmat és karantént Németország legfertőzöttebb vidékein.

Szlovéniában oltják az érettségizőket, a kormány szerint ugyanis így nyugodtan készülhetnek a közelgő vizsgákra.

Hamarosan Dél-Koreában is megkezdik az orosz Szputnyik-V vakcina gyártását.

A Pfizer elnöke szerint ősszel már újra „normális” lesz az életünk. Albert Bourla arról is beszélt az olasz Corriere della Serának adott interjújában, hogy elképzelhető, hogy a Pfizer-vakcinából szükség lesz egy harmadik, emlékeztető oltásra is, de előzetes méréseik szerint a vakcina által biztosított védelem 6 hónap után is nagyon jó.