Erdő mélyén barna medv, stagnál az oltási kedv

járvány
2021 május 07., 16:01
  • Megtorpant az oltási kedv növekedése.
  • Tovább csökkent a terhelés a kórházakon.
  • Oltakozásra buzdít a kormány.
  • Az EU nem adná a vakcinaszabadalmakat.
  • Járványhíradó.

A 106 péntek reggel jelentett új halálesettel összesen 28 403 főre nőtt a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma Magyarországon. A kórházban lévők száma már 4000 alá csökkent, egyre kisebb a terhelés a rendszeren, ezért a jövő héttől újraindulnak a tervezett műtétek is.

Csütörtökön 50 835 embert oltottak be, ami jobb eredmény az elmúlt napok alacsony oltottszámainál, de még mindig elmarad a 100 ezer fölötti rekordértéktől. Az oltási program belassulása nem túl jó hír, csütörtökön meg is néztük, hol lehetnek még tartalékok a rendszerben.

A Központi Statisztikai Hivatal mérése szerint megtorpant az oltási kedv növekedése is, továbbra is a múlthetihez hasonló szinten, 64,2 százalékon volt a biztosan oltakozók (vagy már beoltottak) aránya. Az oltást az emberek 16,6 százaléka utasítja el, 14 százalék pedig talán oltatna. Ez nem olyan jó hír, az eddig határozottan jól teljesítő oltási program számaiban lassan jelentkezni fog, hogy Magyarországon egyébként nem túl kiemelkedő az oltási hajlandóság.

A kormány igyekszik meggyőzni az embereket, hogy minél többen adassák be az oltást, Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár pénteken a 16 és 18 év közöttieknek is azt üzente:

„No vakcina, no party”.

De a fiatalok oltása körül is gyűlnek a kérdőjelek: egy olvasónk 17 éves gyereke a kormány biztatására bejelentkezett Pfizer oltásra, majd felhívták, hogy jöhetne is Sinopharmra.

A 444 indított egy külön aloldalt a statisztikáink között az olvasóink által küldött antitest-teszteredményekhez is. Ha már beoltották, és megmérte az antitest-számát, küldje el teszteredményét, életkorát és hogy mikor milyen oltást kapott a megirom@444.hu címre, hogy fejleszthessük a kimutatást.

Hétfőtől ismét fel lehet szállni az első ajtókon a BKK jártaira.

Tömeges tesztelést tartanak a hétvégén diákoknak és iskolai dolgozóknak a 18. kerületben.

Oltott nagymamákat kölcsönöz az oltatlan gyerekek kíséretére a tapolcai könyvtár.

Külföld

Az Egészségügyi Világszervezet vészhelyzeti engedélyt adott ki a kínai Sinopharm vakcina alkalmazására a 18 éves kornál idősebbeknél.

Sem Németország, sem az EU nem támogatja a vakcinaszabadalmak feloldását, és ezen az ellenálláson bebukhat az egész terv is.

Pedig fontos lenne, hogy a szegényebb országok is minél hamarabb vakcinákhoz jussanak, enélkül ugyanis még évekig elhúzódhat a világjárvány.

Vlagyimir Putyin szerint a Szputnyik V olyan hatásos, mint a Kalasnyikov.

Nagy-Britanniában a jövőben nem oltanak 40 éves kor alattiakat AstraZenecával.

Ausztrália akár 2022 végéig is lezárva tarthatja határait a világ nagyobb része előtt.