Franciaországnyi területtel nőttek a világ természetes erdői az elmúlt 20 évben

klímaváltozás
2021 május 11., 06:18

Egy nagyjából Franciaország méretű területen nőttek vissza természetes körülmények között erdők az elmúlt 20 évben egy friss kutatás szerint, amit a BBC idéz. A WWF által vezetett kutatás során műholdképek alapján vizsgálták meg, hogy hogyan alakul a világ erdőinek regenerációja, azaz hol látni olyat, hogy az erdők nem (vagy csak kevés) emberi közbeavatkozás által, monokultúra-szerűen, hanem természetes lendülettel nőnek ki újra.

photo_camera Fotó: K. SCHLIERBACH/mauritius images via AFP

A természetes erdőregeneráció a WWF kutatói szerint sokszor a legolcsóbb és leghatékonyabb mód a szén-dioxid elnyerésére, és a biodiverzitás szempontjából is sokkal kedvezőbb, mint a tervezett, telepített erdők. Az elmúlt két évtizedben újra kinőtt erdők a kutatók becslése szerint összesen 5,9 gigatonna szén-dioxidot tudnak elnyelni.

A WWF részéről nyilatkozó William Baldwin-Cantello szerint ugyanakkor az erdők regenerációját nem szabad adottnak tekinteni, a klímaváltozás veszélyes mértékének elkerüléséhez pedig fel kell számolni az erdőirtásokat is, hiszen az emberek évről évre még mindig sokkal több erdőt pusztítanak ki, mint amennyi magától helyreáll.

A kutatók kiemelték, hogy például a brazil Atlanti-parti Esőerdő Rezervátum adott némi reményre okot, mivel a területén 2000 óta egy Hollandia méretével megegyező területen nőtt újra az erdő. Szintén jól alakultak a dolgok a Mongólia északi részén fekvő tajgában, ahol 1,2 millió hektárnyi erdő nőtt újra az elmúlt 20 évben. De nagyobb regeneráció zajlott Afrika középső részén és a kanadai tajgákon is.

Ugyanakkor a kutatók nem győzik hangsúlyozni, hogy a világ erdejeire még mindig nagyon jelentős fenyegetések leselkednek: hiába érkeztek például jó hírek is Brazíliából, kétszer ekkora területen lenne szükség újraerdősítésre ahhoz, hogy szó lehessen az erdős területek megmentéséről.

A WWF által felügyelt programban több környezetvédő szervezet is részt vesz. Az egyik céljuk az, hogy a faültetést és erdősítést ajánlják a káros anyagok csökkentésének egyik leghatékonyabb eszközeként. Ugyanakkor hangsúlyozzák azt is, hogy nem összevissza ültetett fákra van szükség, hanem a megfelelő típusú fákat a megfelelő helyre kell ültetni ahhoz, hogy érdemi eredményeket érhessünk el.