A Honvédség parancsokhelyettesét is leváltják

hadsereg
2021 június 01., 18:00

A múlt héten váratlanul leváltották a Magyar Honvédség parancsnokát, Korom Ferencet. Már akkor írtunk róla, hogy az utódja Ruszin Romulusz helyettes államtitkár lehet, akit kedden már parancsnokjelöltként hallgatott meg az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága.

Ruszin Romulusz
photo_camera Ruszin Romulusz Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Ruszin a meghallgatáson megerősítette, hogy távozik posztjáról a jelenlegi parancsokhelyettes is. Böröndi Gábornak külföldi diplomáciai beosztást ajánlott, aki azt elfogadta. Korom Ferencet szintén külföldre küldték.

Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség eddigi parancsnokhelyettese
photo_camera Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség eddigi parancsnokhelyettese Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

Ruszin hozzátette, ha a honvédelmi miniszter támogatja, akkor parancsnokhelyettese Sándor Zsolt lehet, aki jelenleg a Magyar Honvédség Tartalékképző és Támogató Parancsnokság vezetője.

Az MTI beszámolója szerint a meghallgatáson Ruszin fontosnak nevezte az egyéni harcászati eszközök beszerzésének folytatását, a kiberképesség fejlesztését, továbbá a logisztikai rendszer megújítását úgy, hogy minél több végrehajtó és minél kevesebb adminisztratív dolgozóra legyen szükség. Célja - amennyire lehet - a harcoló állomány létszámának növelése, továbbá az önkéntes tartalékos rendszer egyszerűsítése.

A parancsnokjelölt a kinevezése előtti meghallgatáson köszönetet mondott elődjének, Korom Ferencnek, aki - mint fogalmazott - pályára állította a Magyar Honvédség technikai megerősítését és megvalósította a minisztérium és a katonai vezetés szétválasztását. Értékelése szerit Korom Ferenc az elmúlt három évben történelmet írt.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter kiváló katonának nevezte a Magyar Honvédség parancsnokának jelölt Ruszint. Elmondta, hogy a vezérőrnagynak - akit régóta ismer - kiváló katonai tapasztalatai vannak Magyarországon és külföldön egyaránt.

Vadai Ágnes, a bizottság DK-s alelnöke azt mondta: nemmel fog szavazni, mert politikai kinevezettnek tartja, egyúttal sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy katonák politikai pozíciókba kerülnek. Erre reagálva Benkő Tibor honvédelmi miniszter azt mondta, a vonatkozó 2018-as törvény pontosan kimondja, hogy a helyettes államtitkár szakmai vezető, nem politikai. Tehát ezért szerinte Ruszin-Szendi Romulusz soha nem volt politikai beosztásban.

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága 6 igen, 2 nem és 1 tartózkodás mellett támogatta Ruszin-Szendi Romulusz parancsnoki kinevezését. (MTI)