A Honvédség parancsokhelyettesét is leváltják

hadsereg
2021 június 01., 18:00

A múlt héten váratlanul leváltották a Magyar Honvédség parancsnokát, Korom Ferencet. Már akkor írtunk róla, hogy az utódja Ruszin Romulusz helyettes államtitkár lehet, akit kedden már parancsnokjelöltként hallgatott meg az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága.

photo_camera Ruszin Romulusz Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Ruszin a meghallgatáson megerősítette, hogy távozik posztjáról a jelenlegi parancsokhelyettes is. Böröndi Gábornak külföldi diplomáciai beosztást ajánlott, aki azt elfogadta. Korom Ferencet szintén külföldre küldték.

photo_camera Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség eddigi parancsnokhelyettese Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

Ruszin hozzátette, ha a honvédelmi miniszter támogatja, akkor parancsnokhelyettese Sándor Zsolt lehet, aki jelenleg a Magyar Honvédség Tartalékképző és Támogató Parancsnokság vezetője.

Az MTI beszámolója szerint a meghallgatáson Ruszin fontosnak nevezte az egyéni harcászati eszközök beszerzésének folytatását, a kiberképesség fejlesztését, továbbá a logisztikai rendszer megújítását úgy, hogy minél több végrehajtó és minél kevesebb adminisztratív dolgozóra legyen szükség. Célja - amennyire lehet - a harcoló állomány létszámának növelése, továbbá az önkéntes tartalékos rendszer egyszerűsítése.

A parancsnokjelölt a kinevezése előtti meghallgatáson köszönetet mondott elődjének, Korom Ferencnek, aki - mint fogalmazott - pályára állította a Magyar Honvédség technikai megerősítését és megvalósította a minisztérium és a katonai vezetés szétválasztását. Értékelése szerit Korom Ferenc az elmúlt három évben történelmet írt.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter kiváló katonának nevezte a Magyar Honvédség parancsnokának jelölt Ruszint. Elmondta, hogy a vezérőrnagynak - akit régóta ismer - kiváló katonai tapasztalatai vannak Magyarországon és külföldön egyaránt.

Vadai Ágnes, a bizottság DK-s alelnöke azt mondta: nemmel fog szavazni, mert politikai kinevezettnek tartja, egyúttal sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy katonák politikai pozíciókba kerülnek. Erre reagálva Benkő Tibor honvédelmi miniszter azt mondta, a vonatkozó 2018-as törvény pontosan kimondja, hogy a helyettes államtitkár szakmai vezető, nem politikai. Tehát ezért szerinte Ruszin-Szendi Romulusz soha nem volt politikai beosztásban.

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága 6 igen, 2 nem és 1 tartózkodás mellett támogatta Ruszin-Szendi Romulusz parancsnoki kinevezését. (MTI)