A törvény ellen lázadó tanárok

reggel 4
2021 június 22., 04:58

Jó reggelt! Életbe lépett a hőségriadó.

4 legfontosabb cikkünk most

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek! Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik.

ŐRSÉGVÁLTÁS

Ruszin Romulusz
photo_camera Ruszin Romulusz Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Rengeteg pletyka terjed arról, hogy nyár elején miért lett új főparancsnoka a magyar hadseregnek. Magyari Péter számos politikussal, már leszerelt tiszttel, illetve honvédelmi szakértővel beszélgetett, akik csak egy dologban értettek egyet: a váltás hivatalos indoka nem lehet igaz. Eszerint Korom Ferenc eddigi főparancsnok azért kérte a felmentését, mert úgy érezte, hogy a

„Magyar Honvédség előtt álló új feladatok más típusú vezetőt kívánnak".

Valójában:

  • Többen is céloztak arra, hogy Korom Ferenc nem volt elégedett azzal, hogy az óriási haderőfejlesztési bevásárlásokkal és a magyar fegyvergyártás beindításával kapcsolatos döntésekbe nem szólhattak bele eléggé a katonák.
  • Külföldön terjed egy egészen durva forgatókönyv arról, hogy Korom ellenszegült a kormánynak, amikor az a hadsereget fel akarta hatalmazni, hogy a civil lakosság ellen is bevethető legyen tüntetések, zavargások esetén. A múlt heti NATO-csúcsra időzített történetnek több eleme is valószínűtlennek tűnik.
  • Számíthatott az új parancsnok, Ruszin-Szendi Romulusz igyekvése, amellyel jó benyomást keltett a honvédelmi miniszterben és a miniszterelnökben is.
  • Többek véleménye szerint Böröndi Gábor parancsnok-helyettest elsősorban azért váltották le, mert Ruszin-Szendivel régóta rosszban voltak, és e személyes problémában kell keresni a váltást, nem katonapolitikai koncepciók egymásnak feszülésében, és pláne nem politikai vitákban.

PEDAGÓGIAI ELLENÁLLÁS

Tüntetés a homofób törvény ellen a Sándor-palota előtt júniusban.
photo_camera Fotó: Kaufmann Balázs/444

Több tanár polgári engedetlenséget hirdetett a múlt héten elfogadott, homofób módosítókkal teletűzdelt pedofiltörvény ellen. A törvény többek közt megtiltja, hogy a 18 év alattiak számára „népszerűsítsék” és megjelenítsék a homoszexualitást és a transzneműséget, és az iskolai szexuális felvilágosításból is kizárja ezeket a témákat.

Szász Zsófi négy olyan pedagógussal beszélt, akik nem tervezik betartani a törvényt, ami szerintük nem a gyerekek, hanem a politika érdekekeit szolgálja. A négy legfontosabb idézet:

  1. „Egész biztos, hogy nem tartom be, és még csak be sem csukom az ajtót. Hát jöjjenek rám a rendőrök, ha én beszélgetek a tanítványaimmal arról, hogy szabad egymást szeretni, most komolyan.”
  2. „A gyerekek legelsőbbrendű érdeke, hogy nyíltan beszélgethessenek, válaszokat kaphassanak, ismereteket szerezhessenek arról, amilyenek ők és amilyenek a társaik. Ez egy teljesen szakmai pedagógiai kérdés.”
  3. „Itt életek vannak veszélyben. Felnőni és kamaszodni eleve nehéz, még a többségnek is, és ha az érintett fiatalok nem kapnak kapaszkodót, és egyedül maradnak, akkor ennek nagyon-nagyon súlyos, tragikus következményei lehetnek.”
  4. „Ez már egy új generáció, és más a hozzáállásuk. Elnézést a kifejezésért, de velük már nem lehet buzizni.”

CSOPORTELSŐ

A 444 kiadásában jelent meg Rényi Pál Dániel első könyve, a Győzelmi kényszer. A 400 oldalas könyv Orbán Viktor, a focistából lett miniszterelnök pályáját követi végig a kezdetektől egészen a teljhatalomig. A könyv hétfőn már vezette a Bookline sikerlistáját.

A Győzelmi kényszert itt tudod megrendelni, kedvcsinálónak pedig publikáltunk belőle egy újabb részletet, amiből kiderül, hogy

  • A Fidesz és az MSZP első háttéralkuit is focipályák mellett alapozták meg.
  • Orbán az 1990-es években egy ideig egyedül, személyi edzővel készült a meccsekre.
  • Volt, hogy Kövérnek kellett lenyugtatnia a pályán.
  • Zizunak becézték a felcsúti játékostársak.
  • Orbán megőrül attól, ha a stadionban politikai vagy üzleti ügyekkel zavarják.

ELŐ A FÉNYRE

Tiborcz István és Orbán Ráhel esküvői fotó
photo_camera Tiborcz István és Orbán Ráhel esküvői fotó

A hétfő legfurcsább magyarországi híre, hogy kiderült, még májusban Orbán Ráhel lett Tiborcz István cégének, a BDPST Koncept Kft-nek az ügyvezetője. Ez az első alkalom, hogy a miniszterelnök lánya hivatalosan is megjelenik a cégadatok között. Csak találgatni lehet, hogy mi szükség volt arra, hogy Orbán Ráhel így a nyilvánosság elé lépve a nevére vegye férje egyik vállalkozását.

Hasonlóan furcsa és szomorú ügyek:

COVIDNIHIL

Szoborfertőtlenítés június 11-én Moszkvában
photo_camera Szoborfertőtlenítés június 11-én Moszkvában Fotó: NATALIA KOLESNIKOVA/AFP

Miközben Európa nagy részében az oltási kampányoknak hála leginkább lazítanak a kormányok, Oroszországban napról napra súlyosabb a járványhelyzet: vasárnap 17611 új fertőzöttet és 450 halálesetet regisztráltak. A megtalált új fertőzöttek jelentős része Moszkvában él, ahol napról napra dőlnek meg a rekordok.

A világ számos fejlődő országában gondot okoz a jóval fertőzőbb delta variáns megjelenése, Indonéziától Ugandáig súlyos a helyzet. Csakhogy míg ezekben az országokban a kevés vakcina jelent gondot, Oroszországra ez nem igaz: az oroszok saját fejlesztésű vakcinái már hónapok óta rendelkezésre állnak, csak a jelek szerint az emberek többsége nem kért belőlük.

A 146 millió oltandó állampolgárból eddig mindössze 19 millióan kaptak legalább egy oltást. Egy közvélemény-kutatás szerint az oroszok 60 százaléka nem tervezi, hogy beoltatja magát.

  • Ez már a Kremlnek is sok lehetett: Vlagyimir Putyin szóvivője múlt héten az orosz társadalom teljes nihilizmusát okolta az alacsony átoltottsági arányért.
  • A tömegkatasztrófa elkerülésére az egyetlen módszernek az oltás kötelezővé tűnik, de mivel a Kreml nem akar népszerűtlen döntést hozni, ennek felelősségét áttolták az egyes régiók vezetőire.
  • Akik szintén nem akarnak népszerűtlenek lenni, ezért egyes szektorokban, például a vendéglátóiparban kötelezővé tették az oltást, majd ennek megvalósítását áttolták a vállalkozásokra.

Magyarországon továbbra sincs nyoma a delta variáns berobbanásának. A járványadatok kedvezőek, de az oltási program továbbra is csak napi 10 ezres tempóval halad. A nyájimmunitásról lemondhatunk, és ha maradnak a tendenciák, hamarosan több EU-s ország elhúz mellettünk az egy főre jutó oltások tekintetében.

EB ÉS OLIMPIA

photo_camera Fotó: MARTIN MEISSNER/AFP

Hétfőn négy meccset játszottak az EB-n.

Ezeknek az eredményeknek köszönhetően két nyolcaddöntő már biztos: olasz-osztrákot és Wales-Dániát fogunk látni.

A mai program:

  • 21:00 Csehország-Anglia
  • 21:00 Skócia-Horvátország

A magyarok hétfőn és kedden a szerdai mindent eldöntő, németek elleni meccsre készültek. De azért így is láthattunk egy meccset, amelyen a fideszes influenszerek estek neki az ellenzéknek.

A világ szempontjából viszont talán érdekesebb, hogy koronavírusos Billy Gilmour, a skótok fiatal tehetsége. Ő már biztosan ne játszhat az utolsó csoportmeccsen, de lehet, hogy a pénteken ellene játszó angolok közül is többeket karanténban kell tartani. A skót focistákat – szemben például a magyarokkal – nem vették előre az országuk oltási programjában. Kérdés, hogy a jövő évi katari világbajnokságon lehet-e beoltatlanul focizni, mert az már eldőlt, hogy nézőként nem.

Ismét változtattak viszont Tokióban, ahol mégis lehetnek majd nézők a lelátókon, igaz, csak a helyszín befogadóképességének felén, és legfeljebb tízezren. De ők sem láthatják majd a Péni István megmérgezésével vádolt Sidi Péter sportlövőt, akinek szigorították a büntetését, és két éves eltiltást kapott.