Szivárványos búcsú a Puskástól

foci-eb
2021 június 27., 07:39

Két nagyon különböző hangulatú meccsel végre elkezdődött az Eb már csak a lebonyolítás miatt is izgalmas, egyenes kieséses szakasza. Délután Wales húsz percen át próbálta elhitetni azokkal, akiknek az olaszok elleni gyatra teljesítményük után megingott a hitük bennük, hogy mégiscsak tudnak focizni. Aztán kaptak egy négyest a dánoktól, akik a csoportkör zárófordulója óta megtáltosodtak, és az elmúlt 180 percben már nyolc gólnál járnak.

A harmadik dán gól a négyből
photo_camera A harmadik dán gól a négyből Fotó: KOEN VAN WEEL/AFP

Este aztán az Eb-k történetében csoportjukból először továbbjutó osztrákok mintha az életükért játszottak volna, úgy küzdöttek a csoportkör legmeggyőzőbb csapatával, Olaszországgal. A meccs nagy tűzijátékot hozott, a két csapat együtt 43-szor lőtt kapura a végül 120 percesre nyúlt találkozón. A meccs hangulatát talán leginkább leíró statisztika, hogy az osztrákok 16 lövéséből 1 esett az első félidőre, a második félidőre bátorodtak csak fel, de annyira, hogy akkor már lesgólt is szereztek. Végül az olaszok a hosszabbításban gyorsan vezetést szereztek, amit meg is dupláztak, mielőtt az osztrákok kétméteres centere, Saša Kalajdžić be nem fejelt egy térdmagasságban (neki bokamagasságban) érkező szögletet.

Na, elég a tegnapból, mi lesz ma?

Este hatkor a holland-cseh nyolcaddöntővel búcsúzik az Eb-től a Puskás Aréna, amit az utolsó meccsen szivárványos hirdetésekkel árasztanak majd el a szponzorok a toleranciát és sokszínűség jegyében. Csak aztán Szijjártó Pétert meg ne üsse a guta! Csányi Sándor, az MLSZ elnöke mindenesetre már előre könyörgött, hogy a stadionba kilátogatók ne csináljanak rasszista, homofób botrányt, emlékeztetvén rá a publikumot, hogy különben nem nagyon fogunk többé világversenyeket rendezni.

A szivárvány a pálya menti hirdetőtáblákon fog felbukkanni.
photo_camera A szivárvány a pálya menti hirdetőtáblákon fog felbukkanni. Fotó: LASZLO BALOGH/AFP

Maga a meccs érdekesnek ígérkezik, egyrészt a hollandok, ha Ukrajna ellen volt is egy komolyabb megingásuk, összességében elég meggyőző, száz százalékos teljesítménnyel jutottak tovább a csoportjukból, a cseheknél viszont ott van az eddig az Eb gólját jegyző Patrik Schick. A Bayer Leverkusen centere nagy formában van az Eb-n, a skótoknak félpályáról lőtt gólja mellett az is elég menő volt, amikor a horvátok ellen még vérző fejjel vágta be a lekönyökölése miatt megadott tizenegyest. Persze a csoportjukban nyújtott teljesítményük alapján nehéz felmérni valódi erejüket. Az angolok elleni már mindegy meccs borzalmas volt, a skótok könnyűnek találtattak, a horvátok pedig a csehek elleni meccsükön még öregnek és fáradtnak tűntek.

A nap, és talán az egész nyolcaddöntő legjobban várt meccse a címvédő portugálok és az eddig lenyűgözően jó belgák esti sevillai rangadója lesz. Portugáliától láttunk már mindent ezen az Eb-n. Velünk 84 percen át nem bírtak, hogy aztán hirtelen nagyon fölényes győzelmet arassanak. A németek ellen a vezetésük megszerzése után két gyors öngóllal összeomlottak, a franciák ellen pedig egy lüktető meccsen harcolták ki a mindkét csapatnak tökéletes döntetlent. A belgáknak ezidáig egy gyengébb félidejük volt, az Eriksennel történtekből ocsúdó, a második csoportmeccsüket a finnek elleni vereség után megveszekedettként kezdő dánok ellen, hogy aztán a második félidőben őket is simán bedarálják.

Lukaku gólt lő
photo_camera Lukaku éppen az első gólját lövi az Eb-n, az oroszok ellen. Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

Én nagy világversenyeken kívül mostanában csak MTK-t nézek, ezért két (három) évente újra és újra szerelembe eshetek Romelu Lukakuval, korunk tán - és itt most nem testi adottságairól beszélek - legnagyobb középcsatárával*. Ha nem elkötelezett rajongói egyik csapatnak sem, csak a jó focit szeretik, ajánlom, hogy szánjanak egy negyedórát a meccsen arra, hogy csak és kizárólag őt figyelik. "Minden mozdulatának jelentése van, minden lépésének értelme. Centerből irányítja a centerhalfját" - áradoztam róla Szily László barátomnak az oroszok elleni meccsen, amit tán csak azzal egészítenék ki, hogy ha éppen nem mozdul, akkor nem mozdulni volt értelmes. Hogy mennyire jók a belgák, arról tán mindent elmond, hogy mindezek mellett a csapat legjobbja egyértelműen a középpályás Kevin de Bruyne, és ők ketten úgy érzik egymást a pályán, mintha már az anyaméhben is együtt nevelkedtek volna.

*Persze ha már korunk legnagyobb középcsatárai, akkor Cristiano Ronaldóról se feledkezzünk el. A 36 éves korára klasszikus centerré átalakult Ronaldo 5 góljával könnyedén vezeti az Eb góllövőlistáját. Ha lő még egyet, már 110 válogatott gólja lesz, ami világcsúcs.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.