Az önkontrollt vesztett kormányhatározat

reggel 4
2021 július 07., 05:00

Jó reggelt! Péntek éjfélig harmadfokú hőségriadó van.

4 legfontosabb cikkünk most

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek! Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik.

MELEG ÜGYEK

photo_camera Szivárványos zászló a hágai magyar nagykövetség kerítésén Fotó: REMKO DE WAAL/ANP via AFP

A Velencei Bizottság szerint felül kell vizsgálni Magyarország alaptörvényének decemberi, nyilvános konzultáció nélkül elfogadott kilencedik módosításait a társadalom egyes csoportjait esetlegesen hátrányosan érintő megkülönböztetés elkerülése érdekében. Nem, ez nem a „pedofiltörvény”, hanem az az alkotmánymódosítás, ami például az örökbefogadást szabályozná – de szintén úgy, hogy a melegeknek rossz legyen.

A kormány viszont egyszerre lő minden külföldi kritikára. A Magyar Közlönyben általában a laikus számára viszonylag unalmas, száraz jogi szövegeket lehet olvasni. Kedden azonban egy olyan szöveg jelent itt meg, ami inkább hasonlít egy pártközleményre, mint egy kormányhatározatra.

A Kormány 1438/2021. (VII. 6.) Korm. határozata a Magyarországot ért durva és antidemokratikus politikai támadásokról” című határozatot Orbán Viktor jegyzi, és ilyen mondatok vannak benne:

„Az a hangnem és azok az állítások, amelyeket megfogalmaztak, rég letűntnek hitt korok gyarmatosító beidegződéseit és magukat felsőbbrendűnek tartó szereplők minden tiszteletet nélkülöző hatalmi megnyilatkozásait idézik."

A szokatlan hangvételű szövegre reagált a Szivárványcsaládokért Alapítvány. Szerintük:

„az uniós országok pontosan értik, miért sérti magyar gyerekek, felnőttek és szivárványcsaládok jogait a három hete elfogadott törvény”.

Szerdán az Európai Parlament is vitatkozni fog a homofób magyar törvényről. Bár Orbán Viktor nem megy el, több fideszes felszólaló is lesz, így a műsor garantált. Nem lenne meglepő, ha a magyar kormánypárti képviselők utalnának arra, hogy nem Magyarországon vertek a napokban halálra az utcán egy meleg férfit, hanem Spanyolországban.

COVID-21

photo_camera Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

Hétfőn Magyarországon 6600-an kapták meg az első oltásukat. Ebben a tempóban valamikor októberre jutnánk el 6 millió beoltottig, tehát jóval az iskolakezdés után, ami ismét beindíthatja a vírus delta variánsának terjedését.

Ez a helyzet Izraelben is, ahol hirtelen meredeken emelkedni kezdett a fertőzöttek száma, és ezeknek a fele iskolai tanuló. Nagy-Britanniában még meredekebben növekednek a fertőzésszámok, szintén elsősorban a fiatalok körében. A kórházi és a halálozási adatok még nem követik ezeket, de, akárcsak az előző járványhullámokban, valójában senki nem tudja biztosan, hogy mi fog történni, miközben a vírus szinte korlát nélkül terjedhet.

Ennek a terjedésnek a megakadályozására a legjobb eszköz továbbra is az oltás. Sorra vettük, milyen kreatív megoldásokkal igyekeznek egyes országok rávenni a polgáraikat arra, hogy oltsák be magukat: a pénztől a sörön át a fánkig.

Ezekkel az akciókkal átmenetileg fel lehet pörgetni az oltási kedvet, de arról megoszlik a szakértők véleménye, hogy például a vakcina utáni pénzosztás mennyire jó ötlet. Motiváló erő lehet azoknak, akik már egyébként is gondolkoztak rajta, hogy beoltassák magukat, de aki nem bízik az oltásban, az még bizalmatlanabbá válhat attól, ha úgy érzi, valamit annyira rá akar erőszakolni a kormány, hogy pénzt is hajlandó fizetni érte.

NER-BELHARC 56-ÉRT

Ki hitte volna, hogy egy 56 másodperces kormányzati hirdetés két évvel a sugárzása után is bírósági per tárgya lehet? Pedig ez a helyzet. Arról a 2019-es klipről szó, ami szerint 30 éve megérkezett Orbán Viktor, a rendszerváltás Messiása, és elhozta az örömöt a családok életébe azzal, hogy egy szónoklattal kizavarta az oroszokat, lebontotta a vasfüggönyt és véget vetett a kommunizmusnak.

Per pedig abból lehet, hogy a Schmidt Mária által irányított Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány csak a klip egy részét fizette ki. Márpedig nem akárkinek, hanem Lajos Tamás cégének, a Szupermodern Stúdió Kft.-nek. Lajos a NER egyik kedvenc producere, aki most 88 millió forintot követel Schmidtéktől.

Ha nem az adófizetők pénzéről lenne szó, még szórakoztatónak is lehetne nevezni a bírósági tárgyalást, ahol a NER két csápja küzd meg egymással. Kiderült például, hogy Schmidt Mária kivetette a szereplőket videóból, és berakatta Orbán Viktort. Nem tetszett neki a sok Nagy Imre-zászló sem, az egyik színész pedig Leninre emlékeztette.

BELARUSZ KEMÉNYÍTÉS

photo_camera Viktor Babarika 2020. június 11-én Minszkben. Fotó: Sergei Grits/AP

A tavaly nyáron elcsalt választás után megingott a belarusz diktátor, Aljakszandr Lukasenka hatalma, az utóbbi hónapokban viszont már egyértelműen minden korábbinál keményebben fogja a kormányrudat.

Ezt a bekeményítést belföldön érezni a legjobban. Lukasenka legnagyobb ellenfele, akit még a választás előtt letartóztatott, most 14 éves börtönbüntetést kapott. De a belarusz diktátor kíméletlen játékot kezdett el játszani az Európai Unióval is. Az ország Litvániával közös határán már vészhelyzetet kellett hirdetni azok a közel-keleti menekültek miatt, akiket Lukasenka gyakorlatilag személyesen szállít oda Irakból és Törökországból.

Máshol:

MEGÚJULÓ ANTROPOCÉN

photo_camera Fotó: MARK FELIX/AFP

Egyre több forgatókönyv számol agresszív zöld fordulattal az energiapiacon. A megújuló források térnyerése elkerülhetetlen, de hogy ez a folyamat milyen hatással lesz az olaj- és földgázpiacra, egyelőre szinte lehetetlen megjósolni. Egyes elemzések szerint még az is megtörténhet, hogy az olajpiac egyszerűen összeomlik.

További hírek a természetből:

A MÉDIA EREJE

Győzelem: végül mégsem kellett 10 ezret fizetnie a biciklisnek, akit megbírságoltak, mert elesett. Kristóf volt az, aki egy barátjával hazafelé ment biciklivel, amikor a Bajcsy-Zsilinszky út kerékpársávján elesett, és beütötte az állát. Mentőt hívtak, és el is látták, de aztán megjelentek a rendőrök, és felvették az adataikat. Később kapott egy levelet, hogy 10 ezer forintra büntették, mert elesett a kerékpárral.

A rendőrség most arra jutott, hogy ugyan a „kifogásolt szegélymagasság a menetirány szerint, szabályosan közlekedőknek jelenleg a komfortérzetükben okozhat kellemetlenséget, nem balesetveszélyes”, ezért Kristóf felelőssége továbbra is megállapítható.

De mivel szabálysértés miatt 2 éven belül szabálysértési hatóság/bíróság jogerősen nem marasztalta el, helyszíni bírsággal nem sújtották, és mivel a szabálysértés csekélyebb súlyú volt, Kristófot „közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése szabálysértés elkövetése miatt” csak figyelmeztetésben részesítették. Ha újra hasonló történik, szigorúbb elbírálás alá kerül.

ÉS A FOCI

photo_camera Fotó: CARL RECINE/AFP

Tizenegyespárbaj után Olaszország jutott elsőként az EB-döntőjébe. A spanyolok elleni elődöntő története azonban olasz szempontból még ennél is szenvedősebb volt. Ez volt az első meccsük a tornán, amin Roberto Mancini csapata végig kényelmetlenül érezte magát, mert nem tudta a saját fociját játszani.

Az olaszoknak most nem volt alkalmuk bemutatni az időhúzás Sixtus-kápolnáját, mert a spanyolok egyszerűen elvették tőlük a labdát. És ez nem az a meddő mezőfölény volt, amit a spanyol csapatok néha hajlamosak elkövetni, hanem végig támadó és helyzeteket is kialakító foci. Ha Oyarzabal, Dani Olmo, Morata és a többiek kicsit jobban céloznak, nemhogy tizenegyesekre, talán még hosszabbításra sem lett volna szükség.

Ma este kilenckor a dán-angol elődöntőn kiderül, ki lesz az olaszok ellenfele a vasárnapi döntőben. Az angolok az esélyesek, és hiába fanyalognak sokan a játékukon, Southgate-nek igenis precíz terve van.