Szellemi futballhuliganizmus

reggel 4
2021 július 13., 05:00

Jó reggelt! Ma és holnap ismét kánikula lesz.

4 legfontosabb cikkünk most

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek! Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik.

UBORKASZEZON

photo_camera Fotó: Nicolas Economou/NurPhoto via AFP

Közhely, de igaz: nyáron kevesebb a hír. A nagyjából július közepétől minimum augusztus 20-ig, de inkább a szeptemberi szezonkezdésig tartó időszakban hagyományosan visszaesik az újságok hírtermelése. Kevesebb beszámolásra érdemes dolog történik itthon és a világban, és az újságírók tömegei is ilyenkor veszik ki jól megérdemelt szabadságukat.

A jelek szerint a 2021-es uborkaszezon a szokásosnál is uborkább lesz. (Bár az ilyen kijelentések szinte vonzzák a világrengető eseményeket, amikről napi 24 órában kell majd beszámolni.) Három tényező is a szokásosnál nyugisabb nyarat vetít előre:

  • A járvány egy kicsit megpihent. Mielőtt újra felpörögne, a folyamatosan a pandémiával foglalkozó újságírók és -olvasók is ki akarják heverni az utóbbi másfél év egészségügyi katasztrófáját.
  • A 2022-es választási kampányra annak minden szereplője szeretne rápihenni. Most még el lehet menni szabadságra, ősztől már nem engedik el a politikusokat a főnökeik.
  • És minden bizonnyal a globális felmelegedésnek a hírtermelésre és fogyasztásra is van hatása. Harmadfokú hőségriadóban a hírek szereplői nem szeretnek megmozdulni, és azok fogyasztói is inkább mással, leginkább az árnyékban pihegéssel szeretnének foglalkozni.

A foci-EB, majd a jövő pénteken kezdődő olimpia leköti a sport iránt érdeklődőket, de ezeken túl csendesebb 444-re, rövidebb reggeli hírlevelekre és kellemes nyaralásra számítok. Vagy hát kívánom.

COVID-21

photo_camera Fotó: MACIEK MUSIALEK/NurPhoto via AFP

A hétvége adatainak közlése után már nyilvánvaló, ami a múlt héten még csak sejtés volt: Magyarországon is ismét elindultak felfelé a fertőzöttségi adatok. Ez minden bizonnyal a delta variáns terjedésének köszönhető, bár erről nem adnak ki adatokat itthon. Még sehol sem vagyunk a több nyugati országban tapasztalható, robbanásszerűen emelkedő adatokhoz képest, de ha nálunk is úgy fut végig a vírus új mutációja, mint náluk, heteken belül naponta több ezren fertőződhetnek meg.

A nagy kérdés továbbra is az, hogy kik és mennyire fognak megbetegedni, és mit tudunk tenni a súlyosabb lefolyású megbetegedések, halálozások elkerülésére. A két rendelkezésre álló eszköz az oltás és a lezárás, valamint ezek kombinációja. Mindenhol ezekkel élnek.

Sok országban pedig igyekeznek ilyen-olyan eszközökkel újra felpörgetni a lelassuló oltási kampányt.

OLTÁSI TÉRKÉP

photo_camera Fotó: Miniszterelnökség

Végre megkaptuk a megyei oltottsági adatokat. Müller Cecília azt állította, hogy nincsenek ilyen számaik, aztán Gulyás Gergely miniszter bevallotta, hogy mégis. A térkép nagyjából azt mutatja, amit az ember előzetesen várna:

  • Az oltottsági arány egyedül Budapesten haladja meg a 60 százalékot.
  • Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod megyében az 50-et sem éri el.
  • Az ország jobb helyzetben levő, nyugati felén magasabbak a számok, Vasban, Fejérben és Pest megyében is 58 százalék körül van.
  • Keleten Heves és Csongrád-Csanád lóg ki felfelé 54-55 százalékkal.

Ezek azonban nem igazán nagy különbségek. Érdekes lenne látni, hogy alakulnak az arányok járási vagy akár települési szinten. Valószínűleg egy-egy megyén belül is vannak eltérések, egész más lehet a helyzet Miskolcon és Debrecenben, mint a megyeszékhelyektől távolabbi, kisebb falvakban. Van olyan belpesti háziorvosi praxis, ahol már hetekkel ezelőtt 80 százalék felett volt az oltottak aránya, míg az ország szegényebb régióiból akkor olyan hírek érkeztek, hogy még a 25 százalékot sem sikerült elérni.

Kértünk ilyen részletesebb adatokat is a Miniszterelnökségtől, de ezeket nem kaptuk meg. Pedig sok jel mutat arra, hogy valahol ezek is megvannak.

RÖPTÉBEN A REPÜLŐTERET IS

photo_camera Fotó: ARPAD KURUCZ/Anadolu Agency via AFP

A folyamatos győzelmi kényszer által hajtott NER-nek mindig újabb és újabb nagy falatokat kell bekebeleznie. Hosszú ideje kinézték maguknak a budapesti repülőteret, de a részben egyébként Orbán Viktor kormánya által privatizált Budapest Airport nem könnyű falat. Egy ideje már a mindent bedaráló Palkovics László feladata a többségi tulajdon megszerzése, de egyelőre nem járt sikerrel.

Most a repteret üzemeltető cég legnagyobb tulajdonosa, az AviAlliance megerősítette, hogy a magyar kormány nem kötelező vételi ajánlatot tett. A német székhelyű reptérkezelő cég reméli, hogy továbbra is befektetői pozícióban marad a budapesti repülőtéren. Korábban a kormánysajtó arról írt, hogy a Budapest Airport tulajdonosai keveslik a magyar kormány ajánlatát.

Palkovics nyilván még a 2022-es választás előtt el akarja intézni a bekebelezést. Addig még lesz más hasonló léptékű beruházással is dolga. A parkolópályára tett Fudan ügye is bármikor előkerülhet. Addig lehet olyan trükkökkel szórakozni, mint a Karácsony Gergely kérésére átadott kormányzati anyagok – teljesen feketére satírozva.

HAVANNAI AFFÉR

A kubai hatalom szigorú ellenőrzés alatt tartja a sajtót, így a tüntetésekről kevés felvétel szivárgott csak ki. Ez egy július eleji tiltakozásról feltöltött rövid videóból lett kivágva.

Tömeges diktatúraellenes tüntetések voltak vasárnap Kuba több városában, így Havannában és Santiagóban is. Az élelmiszer- és gyógyszerhiányon feldühödött emberek olyan szlogeneket skandáltak, hogy „le a diktatúrával!”, „szabadságot akarunk!” és „nem félünk!”.

Észak-Korea és Türkemnisztán mellett a karibi szigetország az utolsó hely, ahol az ember ellenzéki megmozdulásokra számítana. Ilyen léptékű tüntetésekre legutóbb 1994-ben került sor, akkor a karizmatikus kommunista vezető, Fidel Castro személyes közbenjárása le tudta hűteni a kedélyeket.

Castro azonban 2016-ban meghalt, és az évtizedek óta lejárt szavatosságú diktatúra mai vezetőire már nem úgy hallgat a nép. Ezek az új vezetők ma azt állítják, hogy az utcai demonstrációk mögött az amerikaiak állnak. Az viszont még nem dőlt el hogy mi lesz ezek végkifejlete a három lehetséges forgatókönyv közül: véres megtorlás, csendes kifáradás, vagy a legvalószínűtlenebb, a hatvan éves diktatúra megdöntése.

Máshol:

ÉS A FOCI VÉGE

photo_camera Illusztráció: Botos Tamás/444

Nehéz egy egy hónapos nagy torna után, amire ráadásul három évig vártunk, elengedni a focit. Jó példa erre Szijjártó Péter, aki még mindig azon tombol, hogy az UEFA rasszizmusért, homofóbiáért és rendezői hiányosságokért három zárt kapus meccsre ítélte a magyar válogatottat.

Bár Szijjártónál a leglátványosabb, valójában a magyar államigazgatás minden szintjét ellepte a szellemi futballhuliganizmus. A legújabb összeesküvés a magyarság ellen: a BLM, az LMBT, Bajorország és az UEFA is minket akar letérdeltetni. De ők ellenállnak a gaz gyarmatosítóknak.

Minket inkább az érdekel, ami a pályán történik. Ezért írtuk meg a vasárnapi döntőről, hogy aki nem győzelemre játszik, az nem is nyerhet. És hogy milyen hülye ötlet csak a tizenegyesekre becserélni játékosokat: Sancho egy passzal a lábában, Rashford labdaérintés nélkül rúgott büntetőt Donnarummának. Meg is lett az eredménye.

És, ahogy már 19 éve mindig, összeállt a torna két legfontosabb csapta is.

  • A szuperválogatott, benne egy még mindig csak 22 éves kapussal, fantasztikus szélső- és tiszteletet parancsoló középhátvédekkel, az aranylabda várományosával, Pelé óta a legjobb kamasszal, na meg az emberrel, aki újjáépítette az olasz focit.
  • És a pöcsfejválogatott, bizonytalan kapussal, favágó hátvédekkel, ötlettelen középpályásokkal, gólképtelen csatárokkal, és a kispadon az emberrel, akinek hét éve abba kellett volna hagynia.