A hét, amikor talán semmi nem történik

reggel 4
2021 augusztus 09., 05:01

Jó reggelt! A héten nyár lesz, néhány fokkal a kánikula alatt.

4 legfontosabb cikkünk most

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek! Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik.

KÁVÉ HELYETT KÖVÉR

photo_camera Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Székelyszentkirályon mondott beszédet vasárnap Kövér László, a Szentkirály és Szentistván nevű települések Szent Király Szövetségének találkozóján. A házelnök a tőle megszokott disztópikus víziókkal igyekezett fűteni a közönséget a nyári melegben:

„A 21. században immár az alávetésre és kifosztásra kiszemelt embereknek elsődlegesen nem az országát, hanem a tudatát akarják megszállni, a lelkét akarják rabul ejteni”

Továbbá:

„Az új harcmodor lényege, hogy az embert elidegenítik természetes közösségeitől, államától, nemzetétől, szülőföldjétől, hitétől, hagyományaitól, végső soron kiforgatják önazonosságából, sőt a végén a szó szoros értelemben önmagából is. Még annak a bizonyosságát is elveszik tőle, hogy fiú-e vagy lány.”

FEJBEN DŐL EL

photo_camera Fotó: PATRICIA HUCHOT-BOISSIER/Hans Lucas via AFP

A járvány tovább sorvasztotta az amúgy is gyenge lábakon álló hazai pszichiátriai ellátást. Tovább súlyosbodott a szakemberhiány, az idős orvosok egy része nem tért vissza az első hullám után. Van, ahol alig néhány ember tartja a frontot.

Ahogy más területeken, az ellátás itt is az akut problémákra szorult vissza, vagyis csak azokat tudták felvenni az osztályra, akiknél egyértelműen fennállt az öngyilkosság kockázata. Hetekkel a harmadik hullám lecsengése után sok helyen még mindig csak erre van kapacitás.

A pszichiátriák lobbiereje eltörpül más szakterületekhez képest, így több helyen hónapokkal a járvány lecsengése után kapják csak vissza az ágyakat. A kórházak anyagilag sem érdekeltek a gyors újraindításban. Így sokan nem kapják meg az ellátást, amire szükségük lenne. Ahogy egy szakember megfogalmazta:

„A pszichiátriát nagyon rosszul finanszírozza az állam, egy vérnyomásmérés jobban fizet, mint egy 30 perces beszélgetés, amiben feltérképezem a páciens problémáit.”

MAGYAR-ROMÁN

Bukaresti választókerület, vasárnap.
photo_camera Bukaresti választókerület, vasárnap. Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

A nacionalista egymás mellett élés szép paradoxonát mutatta be a hétvégén két kelet-közép-európai ország. Miközben Ludovic Orban volt román miniszterelnök Magyarország erdélyi gazdaságfejlesztési támogatásaira utalva azt mondta, hogy etnikai szempontok alapján nem nyújthatók állami támogatások, Bukarestben mintha sokat tanulnának a budapesti módszerekből.

A Bukarest Pride 15 éve ugyanazon az útvonalon vonul fel, idén azonban az önkormányzat nem engedélyezte ezt. Azzal érvelnek, hogy a szervezők által várt 10 ezer fő meghaladja azt a tömeget, ami még megfelel a járványügyi szabályoknak. Bukarest emiatt másik időpontot és helyszínt javasolt és ajánlott.

A szervezők különösen azon háborodtak fel csak, hogy ezzel párhuzamosan a főváros engedélyt adott a Noua Dreaptă szélsőséges nacionalista szervezet felvonulására. Szerintük:

„Orbán Viktor típusú cenzúra a Fővárosi Városházán: miközben a hivatal a Bukarest Pride Marchot elutasította, jóváhagyta a nacionalisták menetét.”

Máshol:

ÖT KARIKA, EGY MÉRLEG

Az aranyérmes Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna és Bodonyi Dóra (b-j) a nõi kajaknégyesek 500 méteres versenyének eredményhirdetése után
photo_camera Az aranyérmes Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna és Bodonyi Dóra (b-j) a nõi kajaknégyesek 500 méteres versenyének eredményhirdetése után Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Vasárnap a nők után a magyar férfi vízipólósok is bronzérmet szereztek az olimpián. Így összesen 6 arany, 7 ezüst és 7 bronz jutott a magyar sportolóknak Tokióban. Az 1996-os atlantai olimpia óta nem szerzett annyi érmet magyar küldöttség, mint most.

  • A magyar sportolók 20 éremmel zártak, Atlantában 21 jött össze. Az azóta rendezett olimpiákon ez a szám 17, 17, 10, 18 és 15 volt.
  • A 6 arany ugyanakkor kettővel kevesebb, mint öt éve Rióban. Az utóbbi öt olimpián 8, 8, 3, 8, 8 volt ez a szám
  • A mostani 6 aranyat négy sportágban szereztük, a riói 8-at háromban.
  • A tokiói 20 érem kilenc sportágban született, a riói 15 mindössze négyben.

Magyarország mind az aranyak, mind az összesített érmek tekintetében a 15. helyen végzett Tokióban. Összességében az egy éves csúszással megrendezett olimpia magyar szempontból felülmúlta a várakozásokat.

Akárcsak a 2008-as pekingi olimpia óta mindig, 2021-ben Tokióban is az amerikaiak nyerték az olimpiai éremtáblázatot. Egészen az utolsó, vasárnapi versenynapig a kínaik álltak a táblázat élén, de végül nagy hajrával az amerikaiak ismét győztek. A végeredmény

  1. USA (39 arany, 41 ezüst, 33 bronz)
  2. Kína (38, 32, 18)
  3. Japán (27, 14, 17)

Vasárnap megtartották az olimpia záróünnepségét is, ami olyan volt, amilyen lenni szokott. A világ sportszerető közönségének figyelmét kicsit elvonta róla, hogy szinte ugyanekkor tartott sajtótájékoztatót Barcelonában Lionel Messi, aki zokogva jelentette be, hogy tényleg elhagyja a klubot, ahol kiskamasz kora óta focizott.

4 CIKK, AMIRŐL A HÉTVÉGÉN TALÁN LEMARADTÁL

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Tucker Carlson Magyarországon: „Ez a legfurább dolog, amit valaha csináltam” – Úgy támadta az illiberalizmust, mintha nem ez lenne a magyar rendszer lényege, és pont a politikán kívül soha nem dolgozó, mégis meggazdagodó politikusokat vette elő. A magyarországi esemény, amire Amerikában sokkal jobban figyeltek.

6 258 lélegeztetőgépet szállított a magyar kormánynak, majd vett egy magánrepülőt és egy luxusjachtot – A kétes hírű maláj üzletember 6258 darab lélegeztetőt adott el a kormánynak igencsak drágán, 173 milliárd forintért. A momentumos Tompos Márton nézett jobban utána az ügynek.

Ha mindez egy politikai krimiben történik, fanyalognánk, hogy túltolták – Kiásták a dollárokkal teli uborkásüvegeket a bíró kertjéből, diplomata autóval elrabolták egy kisinyovi edzőterem elől, egy szál alsónadrágban megjelent egy ukrán faluban. De hogy még Zelenszkij, Lukasenka és Putyin is benne lehetnek, azt csak a kijevi autós üldözés után kezdték összerakni.

Woodstock '99: dühös, fiatal, fehér férfiak fesztiválja, ami káoszba, szartengerbe és erőszakba fulladt – Tízzezrek gyújtogattak és törtek-zúztak, puszta kézzel szedtek szét bankautomatákat, nőket erőszakoltak meg. A HBO dokumentumfilmje a Limp Bizkittel feltüzelt, Backstreet Boys-gyűlölő Harcosok Klubja-generáció fesztiváljáról.

ÉS EGY PODCAST

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/Botos Tamás/444

Fifikás dekonstrukció, jól elhelyezett trágárságok valamint egy Brezsnyev-szerű súlyemelő Alsó-Bélatelepen – Addig jó, míg Orbán él. De addig sem nagyon. Olimpiai gördeszka, tőkehallögybölés, gyerekkínzás a felemás korláton, metálgitárosok ne horgásszanak. Podcast a javából.


.