Nagyon drága, és idén már nem is nagyon lesz olcsóbb a zöldség

gazdaság
2021 szeptember 20., 05:26
comments 4

Ha jártak mostanában élelmiszerboltban, piacon, megtapasztalhatták, hogy egekben vannak a zöldségárak. Mint a Népszava írja, a paradicsom kilója fajtától függően 650-980 forint is lehet. A lap szerint a jó hír, hogy drámai áremelkedésre az idén már nem kell számítani, igaz, csökkenni se fognak az árak. Már csak azért sem, mert a zöldségek nagy részét ilyenkor már melegházakban termelik, ennek a költségeit pedig az olajár emelkedése több szempontból is befolyásolja. Egyrészt az energiaárak emelkedése miatt drágább a melegházak fűtése, másrészt a műanyag fóliák ára is nő. Az üzemanyagárak robbanása pedig a szállítási költségeket is növeli, vagyis összességében csupán a kőolajárak emelkedése is több ponton növeli a termelési költségeket.

A Népszava szerint a termelési költségeket közvetve a járványhelyzet alakulása is növelte. Tavaly, a járvány első hulláma után összeomló gazdaságban munka nélkül maradtak közül sokan a mezőgazdaságban igyekeztek munkához jutni. Idén az újrainduló gazdaság elszipkázta ezt a munkaerőt, drágítva ezzel a napszámot. Az idei költségeket növelte még az ázsiai márvány-, illetve vándorpoloska-invázió is.

Más terményeknél a visszaeső termésátlagok is befolyásolják az árakat. Zöldborsóból például idén a szokásos hat tonna helyett hektáronként csak 5,2-5,3 tonna volt a hozam a júniusi kánikula miatt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt