Koronavírus-számok Magyarországon 5/9/2022
Elhunytak + 77 Σ 46 343
Kórházban - 295 Σ 1 015
Fertőzöttek + 6 748 Σ 1 909 948
Tesztek + 39 094 Σ 11 394 556
Oltottak + 876 Σ 6 407 918
A legújabb trendek

Hatszáz nap után előkerült a vuhani járvány első napjait dokumentáló kínai blogger

2021 október 2., szombat 6:33
6

Bő hatszáz nappal az eltűnése után újra felbukkant Csen Csiu-si, a foglalkozását nézve ügyvéd blogger, akinek 2020. februárjában veszett nyoma azután, hogy majd két héten át tudósított Vuhanból, a koronavírus-világjárvány epicentrumából. A vuhani helyzetet, a járvány első napjainak káoszát és zavarát bemutató videói rendkívül népszerűek és nézettek voltak, ezért is vonhatta magára a kínai hatóságok figyelmét, akik másfél éve erőszakkal vesztegzár alá vették, bár családja szerint egyáltalán nem mutatta fertőzés tüneteit.

Csen Csiu-si 2020 első heteiben rendszeresen tudósított Vuhanból, tavaly február 7-én veszett nyoma. Fotó: EyePress via AFP

Ezután bő hatszáz napra nyoma veszett, mígnem a héten, csütörtökön felbukkant egy barátja élő Youtube-os bejelentkezésének hátterében. A Wall Street Journal beszámolója szerint azóta levelet is írt, amiben az áll, hogy "[a]z elmúlt egy év nyolc hónapban sok mindent megéltem. Van, amiről beszélhetek, van amiről nem, remélem megértik".

Csen 2021. szeptember 30-án egy ismerőse Youtube-os élő videójában bukkant fel újra. Fotó: EyePress via AFP

A világjárvány kezdetén a kínai cenzúra igyekezett minden, Vuhanból érkező beszámolót megszűrni. Csen videói így szinte egyedüliként engedtek bepillantást abba, hogy valójában mi is történik a 11 milliós, vesztegzár alá vont nagyvárosban. Csen olyanokkal beszélt, akik családtagjaikat vesztették el a járványban, illetve bemutatta azt is, hogy a hatóságok zaklatják a történtekről beszámoló bloggereket. "A haláltól se félek! Azt hiszed, Kommunista Párt, hogy tőled igen?" - mondta egy videójában, úgy egy héttel azelőtt, hogy a hatóságok eltűntették volna.

A világjárvány kezdetén Csen mellett két másik bloggernek is nyoma veszett, a kiszabadításuk érdekében még egy amerikai képviselő, Jim Banks is felszólalt. Az egyikük az amúgy az állami médiának dolgozó, de Vuhanból saját szakállára tudósító Li Cö-hua volt, aki aztán két hónappal később felbukkant egy videóban, azóta viszont a nyilvánosságtól elzártan él. Fang Pin, a harmadik eltűnt blogger sorsa azóta is ismeretlen. (Via WSJ)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt