Hétvégi olvasnivaló Pandora kinyílt szelencéjétől Márki-Zay csapdájáig

reggel 4
2021 október 09., 07:21

Kellemes szombat reggelt! Ez a Reggel 4, a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadása.

Minden szombat reggel emailben küldjük el azokat az anyagainkat, amiket az utóbbi napokban írtunk a 444-re, és tökéletesek hétvégi olvasgatáshoz. Itt tudsz feliratkozni erre, és minden hétköznap reggel küldött hírösszefoglalónkra.

VÁLASSZ!

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Hogyan bírta a 25%-kal rosszabbul szereplő Márki-Zay visszalépésre Karácsonyt? Az előválasztás eddigi legnagyobb meglepetése a pénteki bejelentés, miszerint Karácsony Gergely befejezi kampányát, és visszalép az ellenzéki előválasztás második fordulójában Márki-Zay Péter javára. Márki-Zay ravaszabbnak és erőszakosabbnak bizonyult annál a Karácsonynál, aki eddig szinte hibátlanul építette, sokszor hasonló módszerekkel, a karrierjét.

Segít jobban megérteni a Márki-Zay jelenséget Plangó Gergő cikke, aki megnézte, miért ment ekkorát a hódmezővásárhelyi polgármester kampánya? Az ellenzéki előválasztást sikerével felforgató, a második fordulóban Dobrev Klára ellen küzdő Márki-Zay kampányában olyanokat mondott, mint magyar politikus még soha, sikere felforgatta az ellenzéki előválasztást, de most több oldalról is óriási rajta a nyomás.

Egy biztos: Márki-Zay előretörése alaposan betesz Rogánék kampányterveinek. A kormány hónapok óta Karácsony és Gyurcsány összeborulására építi kampányát, de a főpolgármester kiszállásával sem írják újra a képletet. Ami egyre csak szürreálisabb.

Hogy a gőzerővel tolt gyurcsányozás nem mindenkinek tetszik a kormányon belül, arról Rényi Pál Dániel írt a héten olvasmányos TLDR cikket. Ebből kiderül, Szijjártó Péter többször kritizálta a kampányt házon belül. A kritika magja, hogy nincs világos narratívája 2022 előtt a Fidesznek. A közvélemény-kutatások a kormány előnyét mutatják, de a kampány alapján valamelyest ingatagabbnak látszik a Fidesz, mint előző választások előtt volt. Orbánék nagy kérdése 2022 előtt: lehet-e örökké uralni a pillanatot?

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.