Koronavírus-számok Magyarországon 1/20/2022
Elhunytak + 71 Σ 40 757
Kórházban + 28 Σ 2 673
Fertőzöttek + 15 526 Σ 1 385 500
Tesztek + 40 505 Σ 9 612 654
Oltottak + 2 238 Σ 6 325 143
A legújabb trendek

Tizennégy nap karantén vár a dél-afrikai régióból hazatérő magyarokra

2021 november 27., szombat 18:34
2

Szombat délután megjelent a Magyar Közlönyben a dél-afrikai régióból érkezők beutazási korlátozásáról szóló rendelet, ami szerint hétfőtől azok a magyarok is 14 napos karanténba kerülnek, akik a térségből érkeznek haza, vagy az érkezésüket megelőző két hétben a térségben jártak.

Házi karanténra figyelmeztető tábla egy családi ház ablakában Nagykanizsán 2020. március 16-án Fotó: Varga György/MTI/MTVA

A hétfőtől hatályba lépő szabályozás hét országra terjed ki: a Botswanai Köztársaságra, a Dél-afrikai Köztársaságra, a Szváziföldi Királyságra, a Lesothói Királyságra, a Mozambiki Köztársaságra, a Namíbiai Köztársaságra, valamint a Zimbabwei Köztársaságra. Innen kezdett terjedni a koronavírus újabb variánsa, az omikron, aminél nagyobb az újrafertőződés veszélye, mint a többinél, ráadásul gyorsabban terjed, új típusú klinikai tüneteket okozhat, valamint csökkenti a közegészségügyi intézkedések, a vakcinák vagy a betegség kezelési módszereinek hatékonyságát.

A kormányrendelet alapján a térségből érkező magyarok Magyarország területére belépve egészségügyi vizsgálaton eshetnek át, és ha koronavírus gyanúja merül fel, kijelölt vagy - ha az nem jelent kockázatot - hatósági házi karanténba kerülnek.

Azonban akkor is 14 napos hatósági házi karanténba kerülnek a térségből érkező magyarok, ha az egészségügyi vizsgálat nem állapítja meg a fertőzés gyanúját.Ha egy magyar állampolgár nem rendelkezik magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel, akkor a járványügyi hatóság által kijelölt karanténban vagy hatósági házi karanténban helyezik el 14 napra.

Ezekből az országokból főszabály szerint nem magyar állampolgár személyforgalomban nem léphet be, csak meghatározott esetekben, ha azt a rendőrség engedélyezi, például azért, mert bírósági hatósági eljárás résztvevője. Ha a beutazni akaró külföldinek van ilyen igazolása, az új szabályozás értelmében beléphet, de akkor is 14 napos hatósági házi karanténba kerül és ennek időtartama alól negatív PCR-tesztekkel sem mentesülhet.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt