Netanjahu ellenlábasait is megfigyelhették a Pegasusszal

külföld
2022 január 18., 12:27

A volt izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu távozását követelő tiltakozó mozgalom vezetőit is megfigyelhette az izraeli rendőrség a Pegasus nevű kémszoftverrel. Rajtuk kívül egy ismert politikushoz közel álló személy, valamint polgármesterek, korábbi kormányzati alkalmazottak is célkeresztbe kerültek, írja az izraeli Calcalist, amiről a Washington Post is beszámolt.

A cikk szerint a megfigyeléseken keresztül olyan adatokat próbáltak gyűjteni, amiket később felhasználhattak volna egy lehetséges kihallgatáson.

A rendőrség tagadja a vádakat, állításuk szerint mindig a törvénynek megfelelően járnak el, bírói engedélyek alapján, ragaszkodva a szigorú előírásokhoz. Az illetékes miniszter azt mondta, alapos vizsgálatot indítanak, de az első ellenőrzések alapján nem találták nyomát annak, hogy bírói jóváhagyás nélkül figyeltek volna meg bárkit is.

A Pegasust gyártó izraeli cég, az NSO ismét közölte, hogy nem folynak bele abba, miként használják a szoftvert az ügyfeleik. Az állami szervek elvileg a bűnözés és a terrorizus megelőzésére használják a Pegasust az adott ország előírásainak megfelelően.

photo_camera Fotó: Science Photo Library via AFP

A Pegasus nyomait az elmúlt hónapokban magyar újságírók, gazdasági szereplők telefonjain is megtalálták, és ugyan nem bizonyítható minden kétséget kizáróan, de a célpontok listája alapján bevethették többek közt ellenzéki politikussal, a kormánnyal szemben kritikus vállalkozóval és egykori államtitkárral szemben is. Már biztosan tudjuk, hogy a magyar állam is megvásárolta a szoftvert.

A kormány ragaszkodik hozzá, hogy Magyarországon csak törvényesen figyelnek meg embereket, de mint írtuk, a szabályozási környezet elég laza, lényegében azért is lehallgathatnak valakit, hogy megállapítsák, le kell-e hallgatni.

Ezekhez a megfigyelésekhez igazságügyi miniszteri jóváhagyásra volt szükség, Varga Judit elmondása szerint pedig ezt helyetteséhez, Völner Pálhoz delegálta, akit azóta korrupcióval gyanúsított meg az ügyészség.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.