Másodszorra sem engedte át a Kúria a kormány népszavazási kérdését a gyerekek nemváltásáról

POLITIKA
2022 március 23., 17:30
comments 4

Szerdán ismét úgy döntött a Kúria, hogy nem lehet népszavazást tartani a kormány kiskorúak nemátalakító kezeléséról szóló kérdésében - írja közleményében a Társaság a Szabadságjogokért.

A kormány öt kérdést szeretett volna föltenni a "gyermekvédelminek" nevezett népszavazásán, amit az országgyűlési választásokkal egyszerre tartanak április 3-án. Az ötödik kérdés arról szól, hogy kiskorúak számára is elérhetőek legyenek-e nemátalakító kezelések. Egész pontosan úgy szólt, hogy "Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?"

A "gyermekvédelmi" népszavazási kérdései a TV2-n
photo_camera A "gyermekvédelmi" népszavazási kérdései a TV2-n Fotó: tv2.hu

Korábban már kimondta a Kúria, hogy ebben a kérdésben nem lehet népszavazást tartani. Ezt akkor a kormánypárti sajtó úgy interpretálta, hogy a Kúria a "genderideológia mellé állt". A döntés akkor nem vált véglegessé, mert a kormány megtámadta azt az Alkotmánybíróságon, azzal érvelve, hogy a Kúria döntése a tisztességes eljáráshoz való jogát sérti. Az Alkotmánybíróság a kormánynak adott igazat: megsemmisítette a Kúria végzését, emiatt pedig új eljárás indult.

A Kúria szerdai döntésében kitartott amellett, hogy a kérdés nem hitelesíthető. Bár a kormány hosszasan taglalta, hogy a kérdést hogyan kell érteni, a Kúria szerint, ha a kérdést feltevő szerint más az értelme a kérdésnek, mint ami abból egyébként következik – azaz, amire a szavazópolgárok gondolnának –, akkor a kérdés megfogalmazása nem egyértelmű.

A kérdésből sem a „nemátalakító kezelések”, sem az „elérhetőség” tartalma nem világos, így az sem a választópolgárokat, sem a törvényhozót nem állítaná világos döntés elé. A Kúria döntése ezzel szemben világos beszéd, erről a kérdésről népszavazást alkotmányosan nem lehet tartani.

A TASZ szerint a többi négy kérdés sem értelmezhető valódi népszavazásként, hiszen kizárólag propagandacélokat szolgál, ezért más civil szervezetekkel együtt mindenkit arra biztatnak, hogy szavazzon érvénytelenül.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.