Az ukránok szerint Zelenszkijjel biztosan nem kellett megküzdenie Orbánnak a kampányban

  • Valószínűleg meglesz a kétharmados parlamenti többség a Fidesznek.
  • A Mi Hazánk is bejutott a parlamentbe.
  • Márki-Zay Péter egyéni választókerületében is elbukott.
  • Az ellenzék csak Budapesten tudott erősödni.
2022 április 04., 20:36

Csak nagyokat néznek a közvélemény-kutatók

Hann Endre, a Medián igazgatója komoly önvizsgálatot várna el a tévedések miatt.

A cikk folytatódik

2022 április 04., 19:34

Aljakszandr Lukasenka elismerését is besöpörte a Fidesz

Bízik benne, hogy így folytatni tudják a remek együttműködést.

A cikk folytatódik

2022 április 04., 19:17

„Az elmúlt fél évben épp eleget mostuk már a miniszterelnök-jelölt úr szennyesét ahhoz, hogy én ezt már ne akarjam tovább megtenni”

- mondta Jakab Péter az ATV-ben arról, miért Márki-Zayt hibáztatja a vereségért. Azt mondta, ebben a hat párt vezetői között nem volt vita, legfeljebb mások egyéb okokat is találtak a vereségre. „Ha valaki előnnyel veszi át a csatateret, és ebből hátrányt csinál, akkor ki a felelős, ha nem az, aki a hadseregek vezetésére vállalkozott.” A pártelnök egyébként úgy látja, hogy a jobbikos szavazókat nem Gyurcsány, hanem Márki-Zay hibás kijelentései riasztották el.

photo_camera Fotó: ATV

A Jobbik elnöke szerint neki most az a feladata, hogy ha a gazdasági válság ráomlik az Orbán-rendszerre, akkor át tudják venni az ország irányítását. Jakab nem gondolkozik a lemondáson: „Amikor Vona Gábor lemondott, akkor Toroczkai László volt a párt alelnöke. Gyanítom, hogy azzal a párttal nehéz lett volna az ellenzéki együttműködést megtenni. Vona Gábor akkor nagyon csúnyán és gyáván levonult a csatatérről, cserben hagyta a sajátjait, emiatt nagyon sokan most is mérgesek a mai napig Vona Gáborra, mert azzal, hogy ő utódlás nélkül otthagyta a pártot, pártszakadást idézett elő. Nekem eszem ágában nincs a saját közösségemet cserben hagyni. Itt vagyok, biztosítom a párt stabilitását.”

Szerinte Márki-Zay Péterrel az volt a fő probléma, hogy nem tudta egyben tartani a hat párt szavazótáborát. „Ezt is elmondtam neki egy pártelnöki értekezleten, hogy az úgy nem működik, hogy karikás ostort csattogtatva egyben fogja tartani az ellenzéki sokaságot. Ha karikás ostort akar használni, akkor szét fogja kergetni a nyájat. Nekünk viszont egyben kell tartani rengeteg kompromisszummal, rengeteg beszélgetéssel, óvatos kijelentésekkel.” Elmondta, hogy a hatpárti együttműködés kapcsán nem kell aggódni,

az ellenzéki pártok vezetői már hétfő délután tárgyaltak, ahol kimondták, hogy nincs alternatívája az összefogásnak.Jakab szerint továbbra sem állt vissza a centrális erőtér, az elemzők rosszul fogalmaztak, „a Mi Hazánk az a Fidesznek a szatellit pártja. Tehát létezik a Fidesz és a szatellit pártja, és vele szemben létezik az egységes ellenzék”. Beszélt arról, hogy a Jobbik folytatja a néppártosodást, és maradnak az összefogásban is.

2022 április 04., 18:15

MZP kiszámolta, honnan vesztették a legtöbb szavazót

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

De szerinte a stratégiájuk rendben volt.

A cikk folytatódik

2022 április 04., 17:29

Orbán hálás a kampánysámliért

A Fidesz vezére ugyanazzal a szolgálati székkel járta végig a nyilvánosságtól elzárt kampányeseményeit, hogy arra felállva kiemelkedjen a közönség közül. Orbán most egy aláírással mondott köszönetet az értékes centikért a nőnek, akitől a széket kapta kölcsön: „Köszönöm Margit néninek, hogy kölcsönadta. Jól bírta a strapát!”

photo_camera Fotó: Orbán Viktor/Facebook
2022 április 04., 16:27

Szél Bernadett: Arra kérek mindenkit, ne legyen partner a gyűlöletben

„Először is nagyon szeretném mindenkinek megköszönni, aki rám szavazott otthonomban, Pest2-ben! Az eredmény szoros lett, sokan voltunk, de a győzelemhez nem elegen” - írja Szél Bernadett egy Facebook posztban. Szél Bernadett körülbelül három százalékkal kapott ki a fideszes Menczer Tamástól.

„Magyarországot most egy fortélyos hatalom irányítja, céljuk is a hatalom maga, számukra minden és mindenki csak eszköz. Ennek a törekvésnek minden létező módon ellen kell állni. Arra kérek mindenkit, ne legyen partner a gyűlöletben, mert akkor nyertek. Ne adja fel az értékeit, mert akkor nyertek. Ne fordítson hátat Magyarországnak, mert akkor nyertek. Egészen eddig választásokat nyertek, rengeteg erőforrást elvittek, de minden nem lett az övék. Még nem. És mindannyiunk közös feladata, hogy ne is legyen” - írja.

2022 április 04., 15:02

A török és a kínai külügyminiszter is gratulált a Fidesznek

2022 április 04., 14:44

Az ukránok szerint Zelenszkijjel biztosan nem kellett megküzdenie Orbánnak a kampányban

„Először is, sem Ukrajna, sem elnöke, Volodimir Zelenszkij nem vett részt politikai kampányban Magyarországon. Másodszor, az ukrán elnök sokkal komolyabb dolgokkal van elfoglalva – az orosz agresszió visszaverésével. A miniszterelnök inkább hálás lehetne Ukrajna elnökének a tényért, hogy a háború, Putyin elnök agresszív műveletei az ukrán nép hősies ellenállásának köszönhetően nem érték el Magyarország határát" – írták.

A cikk folytatódik

2022 április 04., 14:14

A Momentum elnöke nem csak Márki-Zayt okolja a bukásért

„Eltűnt legalább 800 ezer ellenzéki szavazó, és erre nem csak a rendszer működése, a hatalom erőforrásfölénye vagy a kampányban elhangzó néhány, a propaganda által hazug módon kiforgatott mondat a magyarázat” -értékelte a vereség utáni helyzetet Donáth Anna.


A cikk folytatódik

2022 április 04., 13:53

Jámbor András szerint sok szellemi munkát mulasztott az ellenzék

József- és Ferencvárosban győzött az ellenzék, ráadásul úgy, hogy a régi jobbikos szavazókat is sikerült bevinni az összefogásba. Hogyan sikerült ez, és mi lesz most? - kérdeztük Jámbor Andrástól.

photo_camera Jámbor András Fotó: Kiss Bence/444

A cikk folytatódik

2022 április 04., 13:44

A választási éjszaka győztesének kiáltotta ki magát a közmédia

Piacvezető volt vasárnap este az M1 választási műsora - közölte az MTVA Sajtó és Marketing Irodája a Nielsen közönségmérés adataira hivatkozva hétfőn az MTI-vel. „Az M1 a leghosszabb műsoridővel, 6 óra 20 percben közvetítette a 2022-es országgyűlési választások eseményeit. A vasárnapi műsorfolyam az idei rekordnézettséget is meghozta a közmédia hírcsatornájának, az M1 volt a piacvezető a teljes és a felnőtt népesség körében is” - tették hozzá.

A számításaik szerint az M1 választási műsorába a népesség negyede, 2 millió 170 ezer fő kapcsolódott be.Az M1 a leghosszabb műsoridővel, 18.30-tól 6 óra 20 percen keresztül számolt be a választásról, osztotta meg a legfrissebb részvételi adatokat és mutatta meg a választókörzetekben kialakuló sorrendet, annak alakulását a beérkező feldolgozottsági adatok függvényében. Azt írták, a nézők az M1 műsorát választották a leghosszabb ideig is. A műsorfolyam egy percre jutó átlagos nézettsége 454 ezer fő volt. A különböző csatornák választási műsorai közül, a legtöbb időt - 80 percet - a nézők az M1 választási műsorára szántak. Az egész napot tekintve minden harmadik ember, a népesség több mint 34 százaléka választotta az M1-et - mutattak rá a közleményben. (MTI)

2022 április 04., 13:39

Az LMP társelnöke is beleszállt Márki-Zayba a választás után

„Márki-Zay vétett hibákat, túlbeszélte az elmúlt időszakot, ráadásul az ő csapata működtette a kampány operatív és kommunikációs részét, amely nem volt profi minden elemében. Vagyis az ő munkáját is értékelni kell majd” - mondta hétfőn Kanász-Nagy Máté.

A cikk folytatódik

2022 április 04., 12:50

Márki-Zay Péter: Hódmezővásárhelyre fogok fókuszálni

A Telex megkérdezte Márki-Zay Pétert, hogy felveszi-e a parlamenti mandátumát, ugyanis listavezetőként jutott be. Erre érkezett az a válasz, hogy „Hódmezővásárhelyre fogok fókuszálni”, ahol Márki-Zay jelenleg is polgármester, bár egyéniben csúnyán kikapott Lázár Jánostól az országos választáson.

„A vásárhelyiekért fogok dolgozni a következőkben, ennek fényében döntök a parlamenti mandátumról” - mondta.

Az ellenzéki bukásáról annyival kommentálta, hogy nem működött az összefogás modellje, és a számok szerint „a régi Jobbikot nem sikerült megszólítani.”

2022 április 04., 12:37

A Karmelita kolostorban csicseregnek a madarak, Szijjártó köszöni minden külhoni magyarnak

A választások után rögtön ülésezett a kormány, a tanakodás szünetében Szijjártó Péter pedig kiállt a Karmelita kolostor udvarára, hogy megemlékezzen „történelmi jelentőségű” győzelem learatásáról”. Miközben arról beszélt, hogy a „magyar nemzet világos döntést hozott”, azért némi madárcsicsergést is lehetett hallani a Facebookra feltöltött videóján. Szijjártó megjegyezte azt is, „soha ennyi szavazat a határon túlról még nem érkezett, mint most. 315 ezer honfitársunk érezte fontosnak a nemzet jövőjéről szóló, sorsdöntő kérdésben történő állásfoglalást. Ez a 315 ezer szavazat a duplája a 2014-es választáson leadott szavazatok számának és mintegy 50 ezerrel fölötte van a 2018-as választástáson leadott szavazatok számához képest. Mi nagy tisztelettel köszönjük a határon túl élő magyaroknak a parlamenti választáson való részvételt.

Remélem, hogy az egy jó visszaigazolás a határon túl élő magyaroknak, hogy azok, akik kiálltak értük, azok, akik olyan döntéseket hoztunk, amelyek lehetővé tették, hogy az ilyen fontos döntéseket közösen hozzuk meg, most kétharmados győzelmet arattak. Azok pedig, akik ki akarták taszítani őket, akik mindig az ellen érveltek, hogy ők részt vehessenek a közös döntésekben, azok tegnap bizony kínos vereséget szenvedtek.”

2022 április 04., 12:35

Hadházy: Akik a miniszterelnök-jelöltre akarják kenni a kudarcot, nagy tévedésben vannak

„Azok az ellenzéki vezetők, akik akár bújtatottan, akár durván a miniszterelnök jelöltre akarják kenni a kudarcot, nagy tévedésben vannak. A kudarc oka ugyanis közös: az elmúlt években alig-alig tettünk valamit a propaganda legyőzéséért, a tisztességes választás feltételeinek kikényszerítéséért. Elhitettük magunkkal és a választóinkkal, hogy az összefogás önmagában elegendő a propaganda , a mérhetetlen sok pénz és a csalások által megsegített Fidesz legyőzésére”, írja Hadházy Ákos egy újabb posztjában.

A képviselő azt is sietett tisztázni, hogy Márki-Zay Péter maga kérte, hogy a családjával álljon ki a színpadra, de hozzátette, hogy kétségtelen, hogy nem sok politikus maradt a miniszterelnök-jelöltjük záróbeszédét meghallgatni. „Rosszabb esetben a közös miniszterelnök jelöltet hibáztató poszton dolgoztak éppen” - írja.

A miniszterelnök-jelölttel kapcsolatban az egyik legélesebb kritikát Jakab Péter fogalmazta meg a választás éjszakáján, de Gyurcsány Ferenc is odaszúrt virágnyelven egyet Márki-Zay-nak.