Márki-Zay Péter nem ül be a parlamentbe

POLITIKA
2022 április 06., 20:22
comments 15

Úgy döntöttem, hogy nem fogok beülni a parlamentbe, mert meg kell védjem a hódmezővásárhelyi gyerekeket attól, hogy elvigye a Fidesz őket Ukrajnába katonának.

- ezt mondta az RTL Klub Híradójának adott interjújában Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje. Ezt a kijelentését azzal indokolta, hogy eddig a Fidesz hajtott végre minden olyat, amivel az ellenzéket vádolta: betelepítettek migránsokat, fizetőssé tették még a teszteket is az egészségügyben, a rezsicsökkentést pedig a Fidesz fogja megszüntetni, úgyhogy kezd aggódni, hogy a Fidesz akarja a fiait és más gyerekeket elvinni a háborúba.

A közel negyedórás interjúban Márki-Zay Péter azt mondta, hogy lényegében Gyurcsány és a háború miatt veszített az ellenzék. Gyurcsány Ferenc miatt azért, mert a kormánypropaganda vele riogatva el tudta bizonytalanítani a jobboldali szavazókat, és bár a kampánya sok jobboldalit meg tudott szólítani, Gyurcsány miatt végül nem tudták őket meggyőzni. A háború és az ellenzék háborús álláspontjáról terjesztett hazugságok pedig a korábban mért kis Fidesz-előnyt óriásivá növelték.

Arról is beszélt, hogy azok az ellenzéki vezetők, akik nem álltak ki mögé a választás éjszakáján a színpadra, a kampány alatt is csak vegyesen álltak mögötte. Jakab Péterrel és Gyurcsány Ferenccel azóta sem beszélt. Mint mondta, jobb lett volna, ha a többi párt jobban teljesítette volna a kéréseit a kampány alatt, és ha többet kampányoltak volna együtt. No nem Gyurcsánnyal, akitől külön kérte, hogy külön kampányoljanak, de Jakabbal például szeretett volna együtt mutatkozni.

Márki-Zay azt mondta, nem tudja pontosan, kitől kellene bocsánatot kérnie, de most mindenkitől bocsánatot kér. Ami a jövőt illeti, úgy látja, hogy 2026-ig nem változnak majd azok a feltételek, amelyek most ellehetetlenítették az ellenzéki győzelmet, így például a Fidesz "halálcsillaga", az egész propagandagépezet ellen sem lehet mit tenni. Ennek ellenére pártot alapít, és megerősíti a Mindenki Magyarországa Mozgalmat, mert meg kell védeni azt az 1,8 millió szavazót, akik az ellenzékre voksoltak, az aktivistákat és a 27 ezer szavazatszámlálót és a jelölteket, akiket már most hátrányos megkülönböztetés ér a politikai aktivitásuk miatt.

Hogy ki kapja a mandátumát, annak eldöntését a többi pártra bízza.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.